x

Pletikosiću izmakla medalja na finalnom turniru Svetskog kupa

Pletikosiću izmakla medalja na finalnom turniru Svetskog kupa Foto: ISSF
Iskusnom srpskom strelcu Stevanu Pletikosiću zamalo je izmakla medalja na finalnom takmičenju Svetskog kupa,  koje je počelo u Bolonji. Pletikosić je u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (60 metaka) zauzeo četvrto mesto.

U finale je ušao kao osmi u kvalifikacijama, ali sa velikom prednošću nad devetoplasiranim. Nije bilo neizvesne završnice. I pre poslednjih hitaca osnovnog dela bilo je jasno da će naš strelac nastaviti borbu za medalje. Na kraju je imao skoro dva kruga više (1,8) od devetoplasiranog Petra Gorše. U kvalifikacijama su odskočili samo Norvežanin Grimel i Amerikanci Mekfejl i Emons. Razlika između četvrtoplasiranog Hrvata Durkovića i našeg Pletikosića na osmom mestu bila je nepun krug (0,9).

Srpski veteran je odlično počeo u finalu. Od početka se umešao u borbu za odličje, nalazio se jedno vreme i na drugoj poziciji. Međutim, nekoliko malo slabijih hitaca i vrlo dobra ostvarenja rivala su ga sredinom finala "spustila" na četvrto mesto, na kome je ostao i posle 16. serije, kada ispada četvrtoplasirani.

– Kvalifikacioni deo takmičenja je bio interesantan, svi smo više – manje oscilirali, jer vremenski uslovi su bili vrlo loši. Trebalo je da se izborimo i sa jakim vetrom. Od 60 hitaca imao sam samo četiri „devetke“, ali nisam pogodio mnogo „jakih desetki“ – 10,8 ili 10,9. Međutim, s obzirom na vremenske uslove nisam nezadovoljan rezultatom osnovnog dela. Generalno gledano zbog vetra nije bilo mnogo visokih rezultata – ocenjuje srpski reprezentativac.

U finalu je malo nedostajalo da Pletikosić napravi bar korak više.

– I u finalu mi je nedostajalo „jakih desetki“. Vreme nam je takođe otežavalo posao, važan faktor bila je i sreća. Sve u svemu, učinkom u ovogodišnjem Svetskom kupu mogu da budem sasvim zadovoljan. Učestvovao sam na tri turnira, ušao u sva tri finala, na Svetkom kupu u Rio de Žaneiru sam osvojio bronzu i do kraja sam se borio za medalju na finalnom takmičenju – zaključuje iskusni strelac kragujevačkog „Čika Mate“, koji se osmi put u karijeri plasirao na završno takmičenje Svetskog kupa. Najveći uspeo ostvario je 1991. kada je osvojio veliki Kristalni globuus za trijumf, upravo u gađanju MK puškom iz ležećeg stava.
Zlato je osvojio Amerikanac Majkl Mekfejl, s kojim je Pletikosić jedno vreme vodio borbu za treće mesto. Mekfejl je tako odbranio Kristalni globus za trijumf u ovoj disciplini na finalu Svetskog kupa 2015.

Na finalnom takmičenju Svetskog kupa učestvuje još petoro naših reprezentativaca. U subotu će se takmičiti: Andrea Arsović (vazdušna puška), Zorana Arunović, Bobana Veličković i Damir Mikec (svi vazdušni pištolj), a u nedelju Milenko Sebić (MK puška trostav).

MK puška 60 metaka, ležeći: 1. Majkl Mekfejl (SAD) 209,1, 2. Torben Grimel (Danska) 208,5, 3. Metju Emons (SAD) 187,2, 4. Stevan Pletikosić (Srbija) 165,1, 5. Kiril Grigorjan (Rusija) 144,3, 6. Bojan Durković (Hrvatska) 122,9, 7. Kenet Par (Velika Britanija) 101,6, 8. Voren Potent (Australija) 81,1. Kvalifikacije: 1. Grimel 628,6, 2. Mekfejl 627,1, 3. Emons 626,6... 8. Pletikosić 624,0. Na finalnom turniru gađalo je deset strelaca.

Datum: 07.10.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...