x

Pletikosić probija led u Bolonji

Pletikosić probija led u Bolonji

U četvrtak u Bolonji počinje finalni turnir Svetskog kupa u streljaštvu. Na takmičenju koje kruniše “streljački Gren slem” učestvovaće čak šestoro srpskih reprezentativaca.

Našu zemlju će u borbama za kristalne globuse, koje dobijaju osvajači medalja, predstavljati: Stevan Pletikosić („Čika Mata“, MK puška 60 metaka ležeći), Milenko Sebić (Crvena zvezda, MK puška trostav 3 puta 40 metaka), Andrea Arsović (Partizan, vazdušna puška), Damir Mikec (Policajac, vazdušni pištolj), Bobana Veličković (Bor 030, vazdušni pištolj) i Zorana Arunović (Crvena zvezda, vazdušni pištolj), branilac Kristalnog globusa za 2015. godinu.

Na finalu SK nadmeću se najbolji od najboljih. U svakoj disciplini pravo učešća stiče po prvih osam sa rang listi sastavljenih na osnovu rezultata sa četiri godišnja turnira Svetskog kupa, osvajači olimpijskih medalja i branioci Kristalnih globusa za trijumf u finalu SK prethodne godine svetski prvaci. U Bolonji će gađati 99 strelaca iz 34 zemlje.

Uz šestoro strelaca u Bolonji će biti i sportski direktor SSS Srećko Pejović, koji kaže:

–Učesnici Svetskog  kupa su posle Olimpijskih igara imali odmor, ali ne predug. Brzo su nastavili sa individualnim pripremama i verujem da takmičenje dočekuju spremni.

Prvog dana takmičenja na vatrenu liniju od srpskih takmičara izlazi samo naš najstariji reprezentativac Stevan Pletikosić (44 godine). U gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava imaće devetoricu rivala. Na papiru najveći favorit je Torben Grimel (Norveška), trećeplasirani na svetskoj rang listi, jer prvoplasiranog Nemca Henrija Junghelela, olimpijskog prvaka, i drugoplasiranog Jonghju Kima (Južna Koreja), srebrnog sa OI, nema među prijavljenima. Međutim, tu je bronzani sa OI Kiril Grigorijan (Rusija), zatim svetski prvak 54-godišnji Voren Potent (Australija), pa sjajni Amerikanac Metju Emons... Konkurencija je, kao i u svakoj disciplini žestoka.

Pletikosić se za finale SK plasirao osvajanjem bronzane medalje i odličnim rezultatm na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru, a u finalu je gađao i na naredna dva SK, u Minhenu i u Bakuu.

Arunovićeva, Arsovićeva, Veličkovićeva i Mikec će se takmičiti u subotu, a Sebić poslednjeg dana takmičenja, u nedelju.


Datum: 06.10.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...