x

Čaluković 611 čunjeva u Bačkoj Topoli

Čaluković 611 čunjeva u Bačkoj Topoli
Kuglaši srpskog vicašampiona, Metalca iz Gornjeg Milanovca počeli su nadmetanja u Evropa kupu u Bačkoj Topoli na stazama Funk arene. Goran Čaluković, nekadaši reprezentativac i vicešampion sveta u paru sa Jovicom Krstićem 2004. u Brašovu, sjajno je odigrao na prvoj tabli i sa 611 čunjeva našao se među pet najboljih kuglaša, ali je drugi igrač Miloš Paunović  odigrao 564 čunja i nije do kraja, „pogurao“ rezultat svog klupskog druga. Metalac se trenutno nalazi na šestom mestu sa 1.175 čunjeva u konkurenciji 11 ekipa. Vodi Kamnik iz Slovenije sa 1.234 čunja ispred Fojt Sent Peltena (Austrija) sa 1.232 čunja i Zalagersega  (Mađarska) sa 1.198 čunjeva.
Rezultat dana postavio je hrvatski internacionalac u austrijskom Fojt Sent Peltenu Matko Bilka sa 664 čunja, drugi je bio Slovenac Klemen Mahkovič sa 637 čunjeva a treći Nemac Fricman iz Viktorije (Bamberg) sa 615 čunjeva.
Evropa kup za kuglašice u Bačkoj Topoli počinje u sredu 5. oktobra a Srbiju će predstavljati Banat iz Zrenjanina u konkurenciji deset ekipa. Ukupno učestvuje 21 tim iz 11 zemalja.
U Kupu NBC fedarcije u Štraubingu u Nemačkoj, muškarci su počeli takmičenja. Srbija ima dva predstavnika a odigrao je po jedan kuglaš. Aleksandar Milinković iz Kragujevca oborio je 623 čunja  i to je  bio sedmi rezultat prvog dana. Nenad Škorić iz novosadskog Radničkog srušio je 561 čunj. U ženskoj konkurenciji u ovom takmičenju Srbija nema predstavnike.
U Bačkoj Topoli 28. Evropa kup svečano je otvorio Milan Janus član opštinskog veća zadužen za sport i poželeo učesnicima prijatan boravak i dobre sportske rezultate. Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije je  u pozdravnoj reči poželeo dobrodošlicu učesniciam i čestitao svim klubovima koji su se dobrim razultatima u nacionalnim šampionatima izborili za učešće u Evropa kupu. U ime Svetske kuglaške federacije na devet čunjeva (VNBA) učesnike i ugledne zvanice pozdravio je Milan Baričević (Hrvatska).
Direktor takmičenja Miloš Milivojević zahvalio se kuglašima i kuglaškim radnicima kluba Eđšeg iz Bačke Topole i predsedniku ovog uglednog sportskog kolektiva Lazaru Neriću kao i lokalnoj samoupravi na pomoći u organizaciji.
- Jedno ogromno hvala i svim mojim  saradnicima iz organizacionog tima na svemu što su uradili do sada u pripremi za ovo veliko tekmičenja i posebno sportskom direktoru VNBA Knutu Vagneru na poverenju jer je, „Funk areni“ i Bačkoj Topoli poverio organizaciju dva velika takmičenja- Svetskog kupa 2015. i Evropa kupa 2016. a u vreme kada još ni jedan šraf nije bio ušrafljen u objekat- istako je Milivojević.
Zastavu VNBA uneo je u dvoranu  nekadašnji reprezentativac Milojko Solujić iz Metalca, a u ime sportistu zakletvu je položila juniorska reprezentaivka Srbije Jelena Popov iz Banata.
Snežana Jažić, internacionalni sudija iz Srbije položila je zakletvu u ime arbitara, dok je glavni sudjia Dragi Štikovac (Srbija) potvrdio tehničku ispravnost objekta.
U sali OŠ „Lajoš Čaki“ u Bačkoj Topoli, pred skoro punim gledalištem, u kulturno umetničkom programu koji su vodili Maja Momčilović Savić i Peter Tot, učestvovali su folklorni ansambli Mađarskog kulturnog centra „Zoltan Kodalj“ i Srpskog kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić“,  kao i finalista „Pinkovih zvezda“ Žarko Pribaković.
U sredu 5. oktobra u Bozenu u Italiji startovaće Svetski kup u kome igraju kuglaši šampiona Beograda i kuglašice vicešampiona zrenjaninskog Kristala.
Datum: 05.10.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...