x

Glasnović osvojio Memorijal Milana Šotre

Glasnović osvojio Memorijal Milana Šotre
Tradicionalni 14. turnir „Velika nagrada Beograda – Memorijal Milan Šotra“ u streljaštvu u gađanju letećih meta okupio je čak 107 strelaca iz 16 zemalja.
Takmičenje je održano na strelištu „BG Sportskog centra Kovilovo”, a u jakoj konkurenciji u discilini trap, postignuti su izuzetni rezultati. Pobedio je Hrvat Anton Glasnović. Među velikim favoritima bili su njegovi zemljaci Đovani Cernogoraz, olimpijski šampion iz Londona 2012, i aktuelni olimpijski prvak Josip Glasnović, ali obojica su ostali bez medalja. Cernogoraz je zauzeo četvrto mesto, a Glasinović se  nije našao ni u polufinalu, završio je  na 10. poziciji.
Najuspešniji srpski strelci bili su Zoran Lukć na sedmom i Pera Nedić na osmom mestu. Obojica su u kvalifikacijama pogodili odličnih 119 letećih meta. Taj rezultat su ostvarila još dvojica takmičara – Slovenci Vatovec i Blažinšek. Njih četvorica su raspucavali za plasman u polufinale, a Slovenci su bili uspešniji. Najbolji rezultat u kvalifikacijama ostvario je Cernogoraz, koji je srušio 123 od mogućih 125 meta.
U izjednačenoj borbi u polufinalu takođe se raspucavalo za ulazak u meč za zlato u u finale. U finalu su se našli Anton Glasinović i Slovenac Boštjan Maček. Posle 15 meta u finalnom meču imali su isti rezultat – 13 oborenih golubova, pa je raspucavanje odlučivalo i o pobedniku. Glasinović je bio bolji i drugi put uuzastopno trijumfovao na “Memorijalu Milana Šotre”. U meču za bronzu Slovak Vladimir Slamka je bio uspešniji od Đovanija Cernogoraza.
Sem Nedića i Lukića od naših strelaca u trapu su nastupali Ljubomir Bitević (31. mesto, 110 oborenih letećih meta), Viktor Varga (35. sa 109), Rade Pavlović (42. sa 107),  Ljubiša Ristić (47. sa 103), Nikola Šotra(53. sa 102), Zoran Radisavljević (58. sa 101), Dalibor Tanasić (65. sa 95) i Goran Nikolić (66. sa 95).
Prvo mesto u ekipnoj konkurenciji je pripalo reprezentaciji Hrvatske (A. Glasnović, Cernogoraz, J. Glasnović) sa odličnim rezultatom 362. Drugo mesto je osvojila Slovenija-seniori sa 360, a treće je pripalo Slovačkoj 2 sa 348 pogodaka. Ekipa Srbije (Zoran Lukić, Pera Nedić, Nikola Šotra) je osvojila petu poziciju (340 oborenih glinenih golubova).
U skitu se takmičilo 15 strelaca. U kvalifikacijama je sa 123 pogotka najuspešniji bio Tomi Takanen iz Finske, koji je na kraju zauzeo drugo mesto. U meču za zlato pobedio ga je zemljak Oskari Kosi. Treće mesto ptipalo je Bin Futaisu Saifu (Ujedinjeni Arapski Emirati). Naš strelac Goran Stojadinović se plasirao na deveto mesto sa 107 oborenih letećih meta.
U kategoriji trap za žene nastupilo je šest takmičarki, na 75 meta, sa finalnim borbama. Nabolja je bila Jasmina Maček iz Slovenije, drugo mesto je osvojila Dijana Raku iz Rumunije, a treće, takođe Rumunka Marina George. Srpska predstavnica, juniorka Nikolina Blagojević je takmičenje završila na petom mestu (60 meta u osnovnom delu, 8 u polufinalu).
Slovak Prstek pobedio je u trapu za juniore, u kategoriji u kojoj nije bilo naših strelaca.
Za posebne zasluge i dostignuća, na Memorijalu su dodeljene i posebne zahvalnice i to: Peri Nediću za nedavno oboren rekord Srbije u trapu, olimpijskim šampionima Josipu Glasnoviću i Đovaniju Cernogorzu za učešće na "Gran pri" takmičenjima u Srbiji, kao i selektoru reprezentacije Slovenije i dugogodišnjem steljačkom radniku Savi Strmoleu. Nagrade su uručili Predrag Šotra, predsednik, i Dejan Mihajlović, selektor Streljačkog saveza za leteće mete Srbije.
Streljački savez za leteće mete Srbije zahvaljuje svim učesnicima ove Velike nagrade, a posebno Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije na pomoći oko organizacije i realizacije ovog tradicionalnog međunarodnog takmičenja.
Na takmičenju su učestvovali strelci iz sledećih zemalja: Bugarska, Hrvatska, Kipar, Egipat, Finska, Grčka, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i Srbija.
Trap, muškarci, plasman:1. Anton Glasnović (Hrvatska), 2. Boštjan Maček (Slovenija), 3. Vladimir Slamka (Slovačkla), 4. Đovani Cernogoraz (Hrvatskia), 5. Denis Vatovec , 6. Tomaš Blažinšek (obojica Slovenija),. 7. Zoran Lukć, 8. Peta Nedić (obojica Srbija)…31. Ljubomir Bitević (Srbija)…. Ukupno 73 strelca. Meč za zlato: Glasnović – Maček 13:13, raspucavanje  4:3, za treće mesto: Slamka – Cernogoraz 15:13. Polufinale: Maček. Glasnović, Slamka po 14 (odlučilo raspucavanje), Glasinović 13… Kvaliifikacije: 1. Cernogoraz 123, 2. Slamka 122, 3. Maček, Glasnović 121… 7. Lukić, 8. Nedić po 119…
Ekipno: 1. Hrvatska (J. Glasnović, Cernogoraz, A. Glasnović) 362, 2. Slovenija – seniori 360, 3. Slovačka 2 348, 4. Slovačka 1 348 (odliučila poslednja serija), 5. Srbija (Lukić, Nedić, Šotra) 340… Ukupno 12 ekipa.
Trap žene, plasman: 1. Jasmina Maček (Slovenija), 2. Dijana Raku, 3. Marina George (obe Rumunija), 4. Selin Ali (Bugarska), 5. Nikolina Blagojević (Srbija), 6. Janeva Krasmira (Bugarska). Finale: Maček – Raku 13:12, za bronzu: George – Alin 10:9. Kvalifikacije: Ali 70, Maček 65, Raku 61, Blagojević 60…
Trap juniori, plasman: 1. Radovan Prstek (Slovačka), 2. Vladimir Nahakla (Slovačka), 3. Rene Maček (Slovenija), 4. Marin Kirilov (Bugarska)… Ukuno 13 strelaca.
Skit, seniori: 1. Oskari Kosi , 2. Tomi Takanen (obojica Finska), 3. Bin Futais Saef (Ujedinjeni Arapski Emirati), 4. Ilja Kirilov (Bugarka)…9. Goran Stojadinović. Finale: Kosi – Takanen 16:14, za bronzu: Saef – Kirilov 16:12. Polufinale: Kosi, Takanen po 16, Saef 15, Kirilov 14… Kvalifikacije: Takanen 123, Kosi i Saef po 122…9. Goran Stojadinović 107…
Datum: 04.10.2016. Autor: Streljački savez za leteće mete Srbije

PROČITAJTE JOŠ...