x

Naklon školskom sportu u Skupštini grada

Naklon školskom sportu u Skupštini grada Autor fotografije: Željko Mojsilović
U Svečanoj sali Skupštine grada, uz prisustvo brojnih visokih zvanica, u sredu, 21. septembra 2016, Sportski savez Beograda održao Svečani koktel povodom završetka sezone 2015/2016 Školskih sportskih takmičenja grada Beograda i početka nove 2016/2017.

Svečana sala Skupštine grada u sredu, 21. septembra 2016, bila je mesto svojevrsnog slavlja i počasti beogradskom školskom sportu. Uz prisustvo visokog zvanica iz sveta sporta i života glavnog grada i u sjajnoj atmosferi održan je Svečani koktel kojim je stavljana tačka na Školska sportska takmičenja grada Beograda u sezoni 2015/2016 i najavljen početak novih sportskih okršaja osnovaca i srednjoškolaca u sezoni 2016/2017. Svečarski događaj otvoren je himnom Srbije „Bože pravde“ koju je izveo hor Osnovne škole „Lazar Savatić“ pod dirigentskom palicom prof. Marije Mišić. Nakon toga prisutnima se obratio Vlada Krstivojević, predsednik Sportskog saveza Beograda (SSAB), institucije koja od ove godine rukovodi školskim sportskim takmičenjima u Beogradu. Prvi čovek SSAB na počeku se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj:
– U sportu i sportskom životu Beograda Sportski savez Beograda kao asocijacija granskih sportskih saveza, opštinskih sportskih saveza, sportskih društava i udruženja, zauzima značajno mesto. Sa 64 saveza, 60 različitih vrsta sportova, 1.209 aktivnih registrovanih klubova, preko 80.000 sportista, misija naše institucije je kontinuirani razvoj sporta, naročito sporta mladih. U skladu s tim, a zahvaljujući podršci Grada Beograda tj. Sekretarijata za sport i omladinu, u prilici smo da kroz sistem Školskih sportskih takmičenja i deset sportskih disciplina podstičemo osnovce i srednjoškolce da se bave sportom, da stiču znanja o vrednostima sporta i tako postanu kompletni mladi ljudi – kazao je Krstivojević i dodao – Danas je možda više nego ikada važno razvijati svest o sportu, fizičkoj i zdravstvenoj kulturi. Važno je stvaranje navike svakodnevnog fizičkog vežbanja. Deca bi trebala da budu pod stručnim nadzorom profesora fizičkog vaspitanja da uče osnovne elemente brojnih sportova. Da li će kasnije postati profesionalni sportisti ili će samo steći kulturu bavljenja fizičkom aktivnošću i postati rekreativci zavisiće od njihovih sposobnosti, talenata i životnih puteva. Shodno tome, glavni ciljevi svih školskih sportskih aktivnosti treba da budu uključivanje što većeg broja dece u sistem takmičenja bez obzira na realne fizičke sposobnosti i stvarnu sportsku obdarenost, jačanje timskog duha, stimulisanje školske omladine na aktivno bavljenje sportom. To naravno mogu jedino stručne osobe koje su osposobljene za pedagoški rad sa decom i mladima i koje se redovno edukuju i informišu.
Krstivojević je posebno istakao da su prethodne godine Školska sportska takmičenja organizaciono i programski podignuta na visok nivo i da su učestvovale škole sa svih 17 beogradskih opština:
– O masovnosti najbolje govore podaci da je na opštinskim školskim takmičenjima učestvovalo preko 25.000 dece, a na gradskom nivou takmičenja preko 5.500, što je za 40 odsto više u odnosu na školsku 2014/2015. Na ovim brojkama nećemo stati. U školskoj godini koja je pred nama trudićemo se da nastavimo sa kvalitetnom realizacijom programa i zadataka a sve u korist zdravlja naše dece, razvoja sportskog duha i sportskih veština. Sportski savez Beograda se ovom prilikom zahvaljuje Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda, koordinatorima i profesorima koji rade sa učenicima i koji sprovode programe u školskom sportu i koji ih svojim radom i zalaganjem animiraju na bavljenje sportom. Čestitam svim učenicima koji su učestvovali u školskim sportskim takmičenjima sa željom da u predstojećoj, 2016/2017. školskoj godini, takmičenja budu još brojnija.
Gradski menadžer Goran Vesić u ime Grada zahvalio se Sportskom savezu Beograda da uspešno organizovanim Školskim sportskim takmičenjima uz napomenu da će Grad i dalje nastaviti snažno da podržava ovaj projekat.
– Shodno strategiji razvoja sporta Grad Beograd je svoj fokus stavio na rekreativni i školski sport koji su, shodno masovnosti, najvažniji za očuvanje zdravlja čitave nacije. od 9.000.000 dinara, koliko je bio budžet za Školska sportska takmičenja u 2014, došli smo do cifre od čak 35.000.000 u 2016. i tako jasno pokazali koliko nam je bitan ovaj segment sporta. Znamo da ni to nije dovoljno i maksimalno ćemo se truditi da dodatno povećamo budžet i da kao Grad pomognemo u nalaženju generalnog sponzora Školskih sportskih takmičenja. Jasna namera nam je da kroz povećanje ulaganja dođemo do još veće masovnosti i povećanja broja sportova u sistemu Školskih sportskih takmičenja, sa konačnim ciljem da se sva školska deca bave nekom sportskom aktivnošću. Novine su pune crne hronike, a u ove rubrike stižu i vesti o utapanju dece školskog uzrasta zbog toga što nisu znali da plivaju. Plivanje uz atletiku je bazičan sport, a na ova dva sporta bi trebalo staviti poseban akcenat kada su školarci u pitanju. Naravno, ne bi trebalo zanemariti ni vrhunski sport, međutim sistem njegovog finansiranja mora da se bazira na sponzorima, a ne na državnoj pomoći. Sa afirmacijom i ulaganjem u školski sport upravo doprinosimo razvoju i vrhunskog sporta jer su mnogi naši asovi prvi kontakt sa sportom imali kroz razna školska takmičenja. Ona su bila i ostaće temelj za razvoj celokupnog sporta čitave nacije i stoga moraju da budu prioritet za ulaganje – napomenuo je Vesić.
Nakon Vesićevog izlaganja prisutni su odgledali kratak film o Školskim sportskim takmičenjima u sezoni 2015/2016, koji je na najbolji način dočarao energiju, radost i trud učesnika u prethodnoj sezoni. Potom je za govornicu izašao generalni sekretar SSAB Zoran Jovanović. Nekadašnji košarkaški reprezentativac, koji je u drugom mandatu glavni operativac SSAB, podneo je svojevrsni izveštaj o postignutim rezultatima u sistemu školskog sporta za proteklu sezonu:
– Pre nešto više od devet meseci Sportski savez Beograda je od Grada dobio tu obavezu, istovremeno i čast i privilegiju, da bude glavni organizator školskih sportskih takmičenja, samim tim i neophodnu podršku da unapredi sistem bavljenja sportom školske populacije. Sa radošću ističemo da su na opštinskom nivou takmičenja nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja izveli ekipe na 535 utakmica više nego godinu dana ranije. Sa broja od 17.884 učesnika u sezoni 2014/2015 stigli smo do broja od 25.048 u protekloj sezoni. Na gradskom nivou, gde se takmičilo ukupno 5.526 učesnika, rast je još veći tj. 46 odsto u proseku po svim merljivim kriterijumima. Ubedljivo najveći rast imali smo kada su u pitanju Male olimpijske igre, koje se organizuju za učenike i učenice od I do IV razreda, budući da je povećanje broja učesnika bilo za više od 200 odsto. Moramo istaći i najmanji porast u brojevima, što je slučaj kod takmičenja u atletici, gde povećanja brojnosti ne prelaze 10 odsto. Ovo imperativno zahteva korake u poboljšanju masovnosti u ovom bazičnom sportu, koji doživljava svoje blistave trenutke, kako na takmičarskom nivou tako i u organizacionim kapacitetima – izneo je podatke Jovanović.
Po njegovim rečima, prioriteti su da se pre svega unapredi masovnost i uslovi za takmičenja, svojevrstan su izazov koji u sebi sadrži mali sistemski i veliki nesistemskim rizik.
– Sistemski rizik je sveden na minimum, pre svega, velikim angažovanjem Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda koji je obezbedio sve neophodne materijalne uslove za uspešnu realizaciju jednog ovakvog zadatka. Skupština Sportskog saveza Beograda je prepoznala važnost ove akcije i podržala je osnivanje ogranka za školski sport našeg saveza. U sinergiji ove dve, za nas najvažnije institucije, stvorena je osnova da se krene u sve izazove skopčane sa realizacijom jednog ovako kompleksnog sistema. Veliki nesistemski rizik, ili rizik koji se ne može sa najnužnijom tačnošću izračunati i predvideti je skopčan sa trenutnim stanjem ove razvojne i veoma značajne sportsko – društvene priče. Planirani odziv nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja u našim osnovnim i srednjim školama je nešto što je bilo i ostalo van svih metoda numeričke analize i predviđanja. Nastavni kadar u ovoj oblasti, iz mnogo objektivnih pa i nekih subjektivnih razloga, se nije odazivao niti izvodio učenike u brojevima koji su sada pred vama, i na kojima smo svi ponosni. Zato su naši prvi koraci bili i obraćanje baš njima, kao nosiocima sistema školskog sporta, u cilju prenošenja nedvosmislene poruke koliko se njihov trud i odricanje vrednuje, i koliko svi mi kao organizatori radimo na tome da njihov doprinos bude na najadekvatniji način valorizovan i nagrađen. U tom kontekstu obezbeđene su novčane nadoknade za svaki kolektivni nastup ili utakmicu, kao i podela materijalnih nagrada na nekoliko finalnih takmičenja u timskim sportovima u 2016. – “podvukao” je Jovanović.
Generalni sekretar SSAB pozdravio je ponašanje učenika i učenica na takmičenjima, rekavši da se organizator nije susreo ni sa jednim imalo značajnim problemom u ponašanju učesnika pre, u toku i nakon takmičenja:
– Na takvom odnosu i ponašanju naših mladih sugrađana treba da smo svi izuzetno ponosni, jer takav nivo fer pleja, takmičarskog duha i najvijačke zrelosti je nešto što zaista nadahnjuje i vredno je svakog truda. Mogu sa sigurnošću da kažem da naši osnovci i srednjoškolci sa svojim roditeljima, nastavnicima i direktorima škola zaslužuju samo najbolje kada je bavljenje sportom i fizičkom kulturom u pitanju, i na putu ostvarivanja baš tih najboljih uslova svi treba da istrajemo.
Jovanović je istakao i aktivnu ulogu koje je počela da zauzima struka, odnosni svi granski savezi sportova u sistemu školskog sporta koji su uključeni u organizaciju i pripremu takmičenja. Napomenuo je da su po prvi put svi granski savezi, čije se sportske grane nalaze u programu školskih sportskih takmičenja, imali uvid i dali svoje dragoceno mišljenje i sugestije u vezi unapređenja propozicija samih takmičenja.
– Na kraju, biću slobodan da objasnim i deo školskog sporta koji se tiče isključivo fizičke kulture, dva pojma koji ma koliko slični u suštini, u pojedinostima se dosta razlikuju i da su kao takvi i prepoznati u planovima razvoja grada Beograda. Svrha promocije sporta, mora da bude u funkciji razvoja fizičke kuture, kuture fizičkog vežbanja, kulture ponašanja i boljeg i kvalitetnijeg života naših najmlađih sugrađana. Ono što se ne sme izgubiti iz vida, da se svi naši napori svode na povećanje pristupačnosti bavljenja organizovanom fizičkom aktivnosti za sve đake, bez obzira na njihov talenat i opredeljenost za sport. Mnogo je vrednih, nadarenih i posvećenih ljudi, koji rade baš na toj masovnosti i motivisanju učenika i učenica da se bave sportom u želji da im bavljenje fizičkom kulturom na najadekvatniji način bude svakodnevnica. Oni bi trebalo da budu podržani, i posebno nagrađeni bez obzira na rezultat na sportskim borilištima. Mi nećemo reći zbogom godišnjim ocenama takmičarskog rezultata i rangiranju, ali ćemo i dopustiti svim učesnicima u sistemu školskog sporta da budu sjajni, motivisani i kreativni i kao takvi posebno prepoznati. Sa ovog mesta ohrabrujemo sve da postave ciljeve i održe visoke standarde, a mi ćemo ih podržati u tome. Sa željom da ovakvu statistiku zabeležimo i sledeće godine, da nam mladi naraštaji uzvrate upravo svojim požrtvovanjem,upornošću i ponašanjem, iskreno zahvaljujem gradu Beogradu, svim članovima Sportskog saveza Beograda, svojim kolegama, koordinatorima za školski sport i svima drugima uključenih u organizaciju, i želim nam svu sportsku sreću! – zaključio je Jovanović.
Posle Jovanovića na otvorenoj sceni se ponovo našao hor Osnovne škole “Lazar Savatić” koji je za svoje izvođenje narodne pesme “Zaspo Janko pod jablanom” nagrađen dugotrajnim aplauzom. Nakon toga predsednik SSAB Vlada Krstivojević uručio je predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću Plaketu za podršku u realizaciji Školskih sportskih takmičenja namenjenu Gradu Beogradu – Sekretarijatu za sport i omladinu.
– Impresivni rezultati što se tiče brojnosti i organizacije Školskih sportskih takmičenja u protekloj sezoni pokazali su da smo napravili odličan potez kada smo Sportskom savezu Beograda poverili organizaciju ovih takmičenja i kada smo odlučili da značajnije uložimo u njihovu realizaciju. To je bila i jedina prava opcija jer nam je cilj da decu usmerimo na sport gde će ih vaspitavati nastavnici i profesori, a ne ulica. I dalje ćemo ulagati u školski sport koji mora kroz ovaj segment da bude dostupan svima. Veliku ulogu u tome imaju nastavnici i profesori fizičke kulture jer su prvi koji svojim požrtvovanim i posvećenim radom prenose ljubav prema sportu na decu. Bavljenje sportom i fizička aktivnost su najbolja preventiva mnogih bolesti i samim tim imaju važnu ulogu u zdravlju čitave nacije. Zbog toga nemamo pravo da novac namenjen sportu dajemo profesionalnim klubovima koji ga potom troše na ugovore na strancima, već da ga uložimo u školski i rekreativni sport jer on podrazumeva mogućnost da se sportom bave široke mase. S tim u vezi želja nam je da u saradnji sa nastavnicima i profesorima fizičke kulture organizujemo i besplatno bavljenje sportom i vanškolsku aktivnost i na tome ćemo raditi u narednom period. Ovom prilikom čestitam gradskom sekretaru za sport i omladinu Slavku Gaku, njegovom zameniku Dragoljubu Kočoviću i Sportskom savezu Beograda na sjajnom poslu i poručujem im da će imati veliku podršku od Grada i ubuduće – kazao je Nikodijević.
Nakon toga gensek SSAB Zoran Jovanović uručio je zahvalnice najuspešnijim školama i njihovim profesorima na školskim takmičenjima u prethodnoj godini, kao i svim ostalim učesnicima Školskih sportskih takmičenja. Najuspešnije škole među osnovcima bile su OŠ “Nadežda Petrović”, OŠ “Mihajlo Pupin”, OŠ “Despot Stefan Lazarević”, OŠ “Dule Karaklajić” i OŠ “Ljuba Nenadović”, a među srednjoškolcima Sportska gimnazija, Zemunska gimnazija, Druga ekonomska škola i Arhitektonsko-tehnička škola.
Datum: 22.09.2016. Autor: Sportski savez Beograda

PROČITAJTE JOŠ...