x

Nedić sezonu ukrasio državnim rekordom

Nedić sezonu ukrasio državnim rekordom
Pera Nedić, strelac Jedinstva trap iz Stare Pazove, oborio je na Šampionatu Srbije na strelištu „Bg sportskog centra Kovilovo“ državni rekord osnovnog dela u gađanju glinenih golubova – trap sa 123 goluba. Stari rekord od 122 goluba držali su Pera Nedić, Predrag Šotra (Rikošet) i Nemanja Smiljanić (Grof, Kalište kod Požarevca).
U prve dve serije, Nedić je imao jedan promašaj i 99 golubova, a u poslednjoj je zabeležio 24 od 25 golubova i  sa 123 goluba ubedljivo ušao kao prvi u raspucavanje za medalje, da bi potom osvojio i bronzu, iza mladih Borka Vasiljevića i Nemanje Smiljanića.
Po završetku meča, otegao se pred novim državnim rekorderom red „čestitara“. Svi su želeli da se pozdrave sa Nedićem, koji je u ranoj fazi završne serije promašio  goluba i morao je da  izdrži još dvadesetak metaka do kraja, jer bi još jedan promašaj donosio „samo“ izjednačenje državnog rekorda. Izdržao je, a kada je poslednjim metkom razbio goluba odjeknuo je buran aplauz. Uz članove ekipe u redu da čestitaju  bili su i predsednik Streljačkog saveza za leteće mete Srbije Predrag Šotra, selektor Dejan Mihajlović, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac Nebojša Džapo, sada trener Nemanje Smiljanića, učesnici polufinala Bareta, Lukić i Ružić...
- Lični rekord, ujedno i izjednačen državni, mi je bio 122 goluba iz finala Kupa Srbije  krajem jula  kada sam drugi put u karijeri pobedio u ovom takmičenju. Bio sam prvi i 2011.  Tada sam osvojio “duplu krunu“ srpskog streljaštva jer sam pobedio i u Kupu. U stvari, to mi je bila i najuspešnija sezona, iako sam samo dve-  tri godine pre toga počeo ozbiljno da treniram i da se takmičim. Nije bilo lako doći do rekorda, sav sam mokar, morao sam da izdržim do kraja. Promašio sam tog jedinog  goluba svojom greškom, znao sam kako treba da ga „lovim“ ali mi je preleteo preko puške- pričao je Pera Nedić.
Otkrio je i tajnu kako se „ubija“ državni rekord i svetski vredan rezultat (svetski rekord je maksimalnih 125 golubova i na listi je deset surekordera) kojim se mali broj strelaca može da podiči:
- Nedelju dana pre  šampionata, popravljao sam kombajn. Više sam vremena provodio pod njim nego na nogama: te se slomila osovina, taman to sredim kad ono pukao lanac... Veoma sam malo trenirao, jednostavno nije bilo vremena, ali kada je prvog dana dobro krenulo, dao sam sve od sebe da se dobro i završi. U polufinalu državnog prvenstva sam raspucavao za meč  za bronzu i kasnije sam osvojio treće mesto taman da zaokružim veoma uspešnu godinu - uz državni rekord i pobedu u Kupu.
Nedić je izuzetno zahvalan svom klubu Jedinstvo trap iz Stare Pazove:
- Da nije te podrške, ne bih uopšte gađao. Ovo je skup sport i na državnom prvenstvu sam, na primer, ispalio municiju za 120 - 130 evra.  Gađao sam sa T 2 patronama koje su najslabijeg kvaliteta i najjeftinije. Čak i kada štediš, izdatak je ogroman, jer ne treba zaboraviti i treninge. Savez dosta pomaže reprezentativcima i rezultati su porasli, ali kako mogu da se merim sa svetskim veličinama koji imaju neograničenu količinu municije, ništa dugo ne rade osim što treniraju i takmiče se i za to još i primaju platu. Ove sezone sam ispalio oko 2.000 metaka, a oni deset puta više. Ali, kada doživite ovakve trenutke, oni su najlepša nagrada za sav trud i odricanje.
Valja se nadati da će rezultat Nedića „povući“, pre svega mlade asove ,da pokušaju da ga nadmaše  i da se, zajedno, u olimpijskom ciklusu za Tokio upuste u borbu za vize.
Datum: 15.09.2016. Autor: Sportski savez za leteće mete Srbije

PROČITAJTE JOŠ...