x

Po dva zlata, srebra i bronze u Zagrebu

Po dva zlata, srebra i bronze u Zagrebu
Srpski badminton podmladak ponovo je imao izvanredno izdanje na međunarodnoj sceni. Na jakim turnirima koji su 10. i 11. septembra 2016. održani u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu naši mladi badmintonci i badmintonke su, u konkurenciji oko 300 takmičara iz 20-tak zemalja, osvojili šest odličja, po dva zlatna, srebrna i bronzana. Sergej Lukić je na turniru Evropskog kupa, Zagreb U17 Open izlio bronzano odličje. On je u polufinalu, posle velike borbe u tri seta, poražen od Nemca Brijana Holtškea (2:1), koji je kasnije stigao do trofeja. Na putu ka plasmanu među najboljih četiri i medalje naš reprezentativac je pobedio Hrvata Josipa Meglića (2:0), Poljaka Erik Zuravlova (2:0) i njegovog sunarodnika Lukasa Cimosa (2:0).

Na Zagreb Youth Open 2016 osvojeno je pet medalja, od toga tri u kategoriji do 15 godina. U glavnoj ulozi bio je Matija Cupara, koji je ujedno proglašen za najboljeg igrača u ovoj uzrasnoj konkurenciji. On je trijumfovao u singlu pobedivši ubedljivo u finalu Austrijanca Mihaela Tomića s 2:0, a do drugog trofeja stigao je u tandemu sa Lukićem. Njih dvojica su u finalu muškog dubla savladali mađarsko-slovenačku kombinaciju Bende Dulc, Miha Masten s 2:0. Cuparin “het-trik” u Zagrebu sprečili su Slovenci Miha Masten i Zala Žuran. Slovenački par je u finalu mešovitih dublova s 2:0 bio bolji od srpskog miksa Cupara, Sara Lončar.

U uzrasnoj kategoriji do 13 godina Viktor Petrović je osvojio vicešampionsku titulu u singlu. Naš reprezentativac je u borbi za najsjajnije odličje poražen s 2:1 od Mađara Adama Konzola. U istoj uzrasnoj kategoriji Petrović je prigrabio i bronzu u mešovitom dublu u kojem je nastupio sa Ninom Bogdanović. U polufinalu srpski par je posle tri seta izgubio od Daniela Dvoraka i Justina Mučove iz Češke, potonjih osvajača zlata.

U čak šest konkurencija naši igrači su na ovom turniru stali na korak od postolja. U uzrasnoj kategoriji do 11 godina Vuk Dimitrijević je poražen u četvrtfinalu singla i muškog dubla u kojem je nastupio sa Andrejom Neševim iz Bugarske. U istoj uzrasnoj kategoriji Ana Dimitrijević je u tandemu sa Rumunkom Siminom Turcu izgubila meč za polufinale, a istu sudbinu doživeli su Petrović i Bogdan Stanišić koji su stali u četvrtfinalu muškog dubla uzrasne kategorije do 13 godine. U dve godine starijem uzrastu Aleksandaru Šafariku je četvrtfinale bila nepremostiva prepreka u dve kategorije – singlu i muškom dublu gde mu je partner bio domaći takmičar Ivan Gotesam. Grupnu fazu takmičenja u singlovima nisu prošli Dimitrijevićeva u uzrasnoj kategoriji do 9 godina, Stanišić i Bogdanovićeva u dve godine starijem uzrastu, te Lončareva u kategoriji U15. U istom uzrastu Lončareva je poražena u osmini finala ženskog dubla u kojem je nastupila sa Hrvaticom Sunčicom Sertić.

“Naši reprezentativci su u Zagrebu ostvarili odličan rezultat. Turniri su bili veoma zahtevni jer su se, zbog velikog broja igrača, oba dana mečevi igrali do kasno u noć. Na Zagreb U17 Open u veoma jakoj konkurenciji Sergej Lukić je bez izgubljenog seta stigao do polufinala gde ga je čekao izuzetno kvalitetan igrač iz Nemačke. Na izuzetno brzu i snažnu igru rivala naš reprezentativac je uspeo da odgovori tek u drugom setu koji je dobio posle velike borbe u završnici. Na žalost, u trećem setu Sergej nije imao snage da nastavi u jakom ritmu i izgubio je od, u ovom trenutku, boljeg protivnika. Na Zagreb Youth Open 2016 briljirao je Matija Cupara, a potvrda njegove vrhunske igre bila je i nagrada za najboljeg igača u svojoj konkurenciji. Može se reći da je ovo bio veoma uspešan turnir, gde su svi naši igrači odigrali na veoma visokom nivou i svi, kako osvajači odličja tako i ostali, zaslužuju velike pohvale”, kazao je trener Dragan Antić, koji je sa Stanislavom Dimitrijevićem činio stručni štab naše reprezentacije u Zagrebu.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih takmičara na turnirima u Zagrebu.

Datum: 13.09.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...