x

77 godina od istorijske trke Formule 1 u Beogradu

77 godina od istorijske trke Formule 1 u Beogradu Autor fotografije: Dragan Skorić / Savremenisport.com

U subotu, 10. septembra 2016. godine, znak sećanja na trku „formule 1”, koja je održana 1939. godine na stazi Kalemegdan park, održaće se revijalna trka Memorijal Velika nagrada Beograda 39, u organizaciji Muzeja automobila u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije i Srpskim savezom za istorijska vozila.


Međunarodna automobilska i moto trka održana 3. septembra 1939. godine, u čast rođendana (6 septembar) mladog kralja Petra II Karađorđevića, okupila su najbolje svetske vozače tog vremena, i privuklea oko 75000 gledalaca, čime je postala najveći sportski dogadjaj u Jugoslaviji izmedju dva rata i najposećinija priredba na Balkanu tog vremena. Organizatori trke su bili Automobilski klub Kraljevine Jugoslavije i list Politika, a pobednik najatraktivnije trke, "Gran pri-a" bio je italijanski šampion i veliki as tog vremena,  Tacio Nuvolari.


Programom Velike nagrade Beograda planirano je da se posetiocima omogući da uživaju u trci starih „formula”, kako onih koje se nalaze u Muzeju automobila tako i onih koje će kolekcionari iz Evrope dovesti u Beograd. Predviđeno je  revijalnu trku voze šest starih bolida, od čega su pet iz Muzeja automobila, a jedan pripada privatnoj kolekciji.


Takođe, programom manifestacije, predviđena su takmičenja u tri kategorije: trka starih formula, trka starih motora i trka istorijskih vozila. * Trka nema takmičarski već promotivni karakter.  Svečano otvaranje trke predviđeno je da se održi u 16:00 časova, na startu trke (Carigradski drum, kod rampe na ulazu u Kalemegdan, na putu ka Paviljonu Cvijeta Zuzorić), a trku će otvoriti gradski menadžer Goran Vesić.

Datum: 09.09.2016. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...