x

Četiri svetske medalje za srpske raketaše

Četiri svetske medalje za srpske raketaše

Raketni modelari iz Srbije su na Svetskom prvenstvu u Ukrajini osvojili četiri medalje – jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane. Juniori naročito uspešni. 

Oko 16 časova danas će u prostorije Vazduhoplovnog saveza Srbije (Uzun Mirkova 4, Beograd) pristići članovi reprezenacije Srbije u raketnom modelarstvu koji su se na Svetskom prvenstvu u Ukrajini izborili za čak četiri medalje. Ove trofejne modelare primiće rukovodstvo VSS-a kako bi im čestitali na velikom, doduše – očekivanom uspehu. Ovim se nastavlja višegodišnja dominacija naših modelara na svetskoj sceni. 

Srbija je sada bogatija za jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, od čega su tri četvrtine trofeja osvojili juniori koji su prvi put učestvovali na svetskom prvenstvu. 

U kategoriji S3A, senior Vladimir Čipčić osvojio je prvo mesto među više od 50 takmičara. Za njim su se plasirali Španac Jordi Roura i Bugarin Valentin Savov. Pobednik je izboren nakon dva dodana leta. Srbiji je za 31 poen izmakla medalja i u ekipnoj konkurenciji, tako da su naši modelari u ovoj klasi završili u timskom poretku na 4. mestu među 18 reprezentacija. 

Srebro u kategoriji S3, među 37 takmičara osvojio je junior Dejan Žak, a Srbija se plasirala na peto mesto među 13 reprezentacija.     

U klasi S6A naša juniorka Kristina Čipčić je osvojila treće mesto među 37 takmičara, dok je Srbija u ekipnom plasmanu ponovo peta od 13 reprezentacija. 

U klasi S9A, naši juniori su treći najbolji na svetu. Dejan Žak, Kristina Čipčić i Milan Dimitrov su se za ovaj plasman izborili među 12 svetskih nacionalnih timova. 

„Treneri Zoran i Vlada su uradili fenomenalan posao i postigli sa juniorima i više od mojih očekivanja. U seniorskoj konkurenciji nismo imali sreće, a i vreme nam nije išlo na ruku. Lošiji modeli su došli do izražaja zbog jakog vetra i nepristupačnih terena na kojima se odvijalo takmičenje. Sve u svemu reprezentacija je napravila fenomenalan uspeh koji nam daje vetar u leđa i motiv da na narednom evropskom prvenstvu u Poljskoj budemo još bolji“, javlja Dragan Jevtić, vođa našeg tima iz Ukrajine. 

Među 300 takmičara na ovom Svetskom prvenstvu, Srbiju su predstavljali: seniori Zoran Katanić, Vesna Katanić, Vladimir Čipčić, Miodrag Čipčić, Mihailo Petrović i Luka Volarević, kao i juniori Dejan Žak, Milan Dimitrov i Kristina Čipčić. Našem timu, koji je vodio Dragan Jevtić, pomagali su i Zoran Pavlić i Zlatko Žak, dok je Branislav Pavlović bio merilac vremena. 

Prijemu koji se danas organizuje za članove reprezentacije u raketnom modelarstvu, pridružiće se i Bojan Gostojić, vazduhoplovni modelar koji je pre nekoliko nedelja na Svetskom prvenstvu za juniore doneo kući srebrnu medalju.
 
Datum: 31.08.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...