x

Srbija ekipni Balkanski šampion u badmintonu

Srbija ekipni Balkanski šampion u badmintonu
Srpski badminton ponovo je zasijao punim sjajem na međunarodnoj sceni. Na manifestaciji od značaja za Republiku Srbiju i Grad Novi Sad, Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016, koje je od 26. do 28. avgusta 2016. u Sportskom centru “Slana Bara” na Klisi okupilo preko 150 učesnika iz sedam zemalja, Srbija je osvojila pet odličja, dva zlata, jedno srebro i dve bronze, čime je ponovo pomerila granice istorije ovog olmipijskog sporta kod nas.

“Prezadovoljni smo nastupom i učinkom naših reprezentativaca u Novom Sadu. Izlivena je prva zlatna medalja u ekipnoj konkurenciji na balkanskim prvenstvima što je ogroman uspeh kada se ima u vidu izuzetna konkurencija koja vlada u ovom regionu. Sergej Lukić i Marija Sudimac, učesnici razvojnih programa Olimpijskog komiteta Srbije koje u potpunosti podržava Ministarstvo omladine i sporta, pokazali su se kao istinski lideri ove generacije. Ipak, velike pohvale zaslužuju i svi ostali reprezentativci. Borili su se fanatično za svaki poen, a svako je na svoj način dao ogroman doprinos veličanstvenom uspehu. U individualnim konkurencijama osvojena su četiri odličja i svako ima ogromnu težinu. Međutim, izdvojio bih zlato Sudimčeve pošto je prvo u ženskom singlu za Srbiju na ovom takmičenju. Sve u svemu novosadska Balkanijada je još jednom pokazala snagu srpskog badminton podmlatka i predstavljaće novi zamajac u radu čitave badminton organizacije”, prokomentarisao je učinak u Novom Sadu Milan Barbir, glavni trener badminton reprezentacija Srbije, koji je uz trenere Dragana Antića, Nikolu Mijačića i Igora Šešića činio stručni štab našeg državnog tima u Novom Sadu.

Da će ovo biti najuspešnija Balkanijada osećalo se u vazduhu već na samom startu bitke u ekipnoj konkurenciji. Optimizam, ogromno samopouzdanje i odlična atomosfera krasili su naš tim u sastavu Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Matija Cupara, Marija Sudimac, Sara Lončar i Minja Milovanović, koji je u prvom kolu B grupe savladao Hrvatsku s 4:1, a u drugom Rumuniju s 5:0 i tako se plasirao u polufinale. U okršaju za veliko finale pala je Grčka (3:1) čime je zakazan duel sa evropskom badminton velesilom Turskom, selekcijom koja je u dotadašnjem toku takmičenja zabeležila stoprocentni učinak.

Bitka za zlato u potpunosti je ispunila očekivanja. Pobedom nad Hilmikanom Simsekom u muškom singlu sa 2:0 Sergej Lukić je doneo prvi poen za Srbiju u finalu. Prednost je dublirala Marija Sudimac, koja je u ženskom singlu savladala sa 2:1 Bahar Javru. Turci su smanjili pobedom u muškom dublu. Njihov par Semih Baha Basakin, Sezgin Kelebek bio je bolji od naših Matije Cupare i Mihajla Tomića s 2:0. Do izjednačenja je došlo nakon meča ženskih dublova. Azime Sertas i Bahar Javru savladale su sa 2:0 Saru Lončar i Minju Milovanović. Odluka je pala u petom duelu u kojem su se sastali mešoviti dublovi. Posle velikog preokreta Sergej Lukić i Marija Sudimac su sa 2:1 pobedili Semih Bahu Basakin i Zejnep Gokčen Ergincan i tako doneli odlučujući poen i šampionsku titulu, prvu ekipnu za srpski badminton na balkanskim prvenstvima. Bronze su pripale poraženim selekcijama u polufinalima, Grčkoj i Hrvatskoj.

Timski trofej dao je dodatnu energiju našim badmintoncima i badmintonkama pred početak takmčenja u pojedinačnim konkurencijama, koje je startovalo odmah nakon okršaja za ekipne medalje. U subotu, 27. avgusta, izliveno je prvo odličje. Lukić i Sudimčeva su osvojili bronzu u mešovitom dublu pošto su u polufinalu izgubili od turske kombinacije Hilmikan Simsek, Keren Ozdemir. Međutim, to je bio tek početak budući da je zaključno sa tim danom izboreno još tri polufinala, koja su se igrala u nedelju. Poslednji dan šampionata otvoren je bronzom Matije Cupare i Mihajla Tomića u muškom dublu. Njih dvojica su u velikoj borbi za finale poraženi od Hasana Berkajija Gunbaza i Junusa Emrea Karakasa iz Turske. Nakon njih na teren su izašli Lukić i Sudimčeva koji su pobedama nad Turčinom Nurulahom Sarakom i Grkinjom Gramatoulom Sotiriou stigli do velikih finala, muškog, odnosno ženskog singla. Prvo zlato u pojedinčanim konkurencijama na ovom takmičenju, ujedno i prvi trofej u ženskom singlu na svim dosadašnjim balkanijadama, Srbiji je donela Sudimčeva koja je u finalu savladala Turkinju Bahar Javru. Tačku na sjajan događaj u Novom Sadu stavljen je okršajem za zlato u muškom singlu. Na žalost, Lukić je u njemu poražen od Turčina Sezgina Kelebeka, tako da je stigao do vicešampionske titule.

“Dugo smo se spremali za ovo takmičenje i, iskrena da budem, očekivali smo uspeh u ekipnoj konkurenciji. Presrećna sam što smo mi prva generacija koja je uspela da osvoji timsku titulu na balkanskom prvenstvu. Od početka smo disali kao jedan, međusobno se podržavali i na kraju zasluženo uspeli da dođemo do titule. Ovom prilikom zahvaljujem se saigiračima i treneru. Zajedničkim snagama stigli smo do velikog cilja u koji smo čvrsto verovali od početka. Zlato u ekipnoj konkurenciji malo mi je draže od pojedinačnih medalja do kojih sam došla u Novom Sadu. Međutim, i bronza u mešovitom dublu sa Sergejom Lukićem i zlato u ženskom singlu za mene imaju posebnu težinu jer sam u subotu uveče dobila temperaturu koja me je “lomila” i u nedelju. Stisla sam zube, odigrala najbolje što mogu i stigla do trofeja u singlu, a činjenica da sam ga osvojila u takvim okolnostima samo pokazuje koliko sam ga želela”, kazala je Marija Sudimac, glavna figura Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016.

Da je bilo samo malo više sreće već izuzetan skor medalja u “Slanoj Bari” mogao je da bude još briljantniji. Poslednju prepreku na putu ka postolju nisu preskočili Tomić i Cupara u muškom singlu koji su u četvrtfinalima izgubili od potonjeg osvajača zlata Kelebeka, odnosno njegovog sunarodnika Simseka. Istu sudbinu doživela su i dva naša ženska dubla. U borbi za polufinale Ana Slamarski i Jovana Vučetić poražene su od Turkinja Azime Sertas i Bahar Javru, dok su od Sare Lončar i Minje Milovanović bile bolje osvajačice trofeja Jasemen Bektaš i Gorkem Esra Erginkan iz Turske. Pored svih pomenutih reprezentativaca Srbiju je u pojedinačnim konkurencijama predstavljao i Aleksandar Šafarik koga je u osmini finala muškog singla zaustavio Bugarin Dimitar Nenčev.

Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016, koje je na veličanstven način organizovao Badminton savez Srbije (BASS), pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije i Muzeja Grada Novog Sada, uz institucionalnu podršku Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Balkanske badminton asocijacije, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencije Srbije i Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, završen je svečanom ceremonijom dodele priznanja. Pored učesnika, njihovih trenera i rukovodstva BASS, ceremoniji su pristustvovali i Ognjen Cvjetićanin, član gradskog veća Novog Sada zadužen za sport, Dragan Milić, pomoćnik pokrajinskog sekretara zadužen za omladinu, Mirko Kantar, načelnik odeljenja za razvoj i unapređenje sistema sporta MOS, Vesna Jovičić, direktor Muzeja Grada Novog Sada, Emilija Marić, direktorka Novosadske televizije, Predrag Marčetic, generalni direktor kompanije “Tin šped”, Viktorija Hazina, predsednica Grčke badminton federacije, Ratko Galjer, predsednik Hrvatskog badminton saveza, i Isa Ajan, potpredsednik i generalni sekretar Turske badminton federacije, u pratnji visokih predstavnika Turske badminton federacije.

“Badminton savez Srbije ponovo je uspeo da okupi mladu takmičarsku elitu sa Balkana. Uzimajući u obzir kvalitet takmičara i države koje su predstavljali sa pravom Balkanijadu u Novom Sadu možemo nazvati mini evropskim prvenstvom. Kao domaćini takmičenja od nacionalnog značaja učinili smo maksimalan napor da omogućimo naši dragim gostima iz sedam država, među kojima je bila i Bosna i Hercegovina čije su sudije učestvovale na šampionatu, veoma prijatan i ugodan boravak u Novom Sadu, uz visoke standarde kada su takmičarski uslovi u pitanju. Naši mladi reprezentativci uz podršku reprezentativnih trenera i članova stručnog tima ostvarili su san svih mladih takmičara iz regiona osvajanjem ekipne zlatne medalje, koja godinama unazad odlazi u ruke Turaka. Uz timsku šampionsku titulu, učinak od zlatne, srebrne i dve bronzane individualne medalje čini sve ukupan utisak i osećaj fantastičnim. Predstavnici nadležnih državnih, pokrajinskih i gradskih institucija svojim su prisustvom svečanoj dodeli priznanja značajno uveličali najznačajnije i najjače regionalno takmičenje. Srdačno bih se zahvalio našoj krovnoj instituciji, Ministarstvu omladine i sporta, koje je i ovom prilikom pružilo punu finansijsku podršku organizaciji ove veličanstvene manifestacije, kao i Kampu perspektivnih sportista koji je prethodio Balkanijadi. Želim da uputim zahvalnost i Gradu Novom Sadu i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu na pomoći u organizaciji međunarodnih događaja, kao i radu Nacionalnog badminton trening centra u Novom Sadu, regionalnog Saveza i klubova”, istakao je predsednik Upravnog odbora BASS Radomir Jovović.

Inače, pored pomenutih institucija organizaciju Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016 značajno su pomogli “Tin šped”, “Yonex”, “Zlatiborac”, voda “Aqua Gala” i “Naša Koka plus”.

Datum: 30.08.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...