x

Petar Lončan na SP u akrobatskom paraglajdingu u Francuskoj

Petar Lončan na SP u akrobatskom paraglajdingu u Francuskoj

Petar Lončar, naš proslavlјeni akrobatski pilot paraglajdera učestvuje na Svetskom prvenstvu u akrobatskom paraglajdingu koje se od 26. avgusta do 4. septembra organizuje u Francuskoj. Petar će nastupiti i u solo i u sinhronoj konkurenciji, ali kaže da mu je najbitniji rezultat kao pojedinca
„Meni je najbitnije u solo kategoriji da se takmičim. Očekujem da u obe kategorije budem u prvih deset od ukupno 60 pilota. Partner u sinhronom letenju mi je jedan Francuz i žao mi je što nemam para iz Srbije. Sa ovim kolegom sam leteo zajedno već, ali ne mnogo, a za dobar rezultat u toj kategoriji je potrebno dosta treniranja“, kaže Lončar, koji je inače i sportista Red Bula.

Takmičari će na ovom prvenstvu poletati sa planine u Anesiju koja se nalazi na oko 400 m nadmorske visine, a sletaće na platformu koja je postavlјena na jezeru. Svaki od takičara imaće priliku da napravi šest do sedam poletanja.
U solo kategoriji akrobatskog paraglajdinga ocenjuje se tehnički deo manevra koji podrazumeva se što čistije urade manevri koji su na listi. Potom se ocenjuje koreografija i atraktivnost sletanja: potrebno je da pilot npr. napravi spiralu pri brzini od 100 km/h i da prilikom sletanja dodirne vodu rukom ili nogom i potom sleti na platformu koja je dimenzija 4*4 metra. U zajedničkom nastupu se takođe ocenjuju koreografija, sletanje, ali i sinhronizovanost dva pilota prilikom izvođenja trikova, što je posebno zanimlјivo jer ne postoji radio veza izmešu dva pilota.
Petar Lončar leti paraglajderom od 2007. godine, a u istoriju ovog sporta upisao se više puta. Najpoznatiji su njegov uspeh u Pakistanu kada je postavio srpski rekord poletevši sa visine od 4000 m i završivši na 7000 m, kao i svetski rekord koji je postavio sa bugarskim kolegom Vesom Ovčarovim 2013. godine kada su izveli 181 uzastopni sinhornizovani okret paraglajderom.


Datum: 24.08.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...