x

Miloš Stanojević: Tek posle kvalifikacija znaću koji su mi dometi u Roterdamu

Miloš Stanojević: Tek posle kvalifikacija znaću koji su mi dometi u Roterdamu Foto: VSS
Na Svetskom prvenstvu za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore koje u nedelju, 21. avgusta 2016, počinje u Roterdamu boje Srbije će braniti osam čamaca. Samo jedan njih nastupiće u konkurenciji seniora. To je skif za lake veslače u kojem će veslati 32-godišnji Miloš Stanojević, prošlogodišnji osvajač bronzanog odličja na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu. Naš „lakić“ je završne pripreme za predstojeći šampionat odradio u pariskom klubu ACBB sa svojim trenerom, Francuzom Sedrikom Tublanom, koji je jedan od najzaslužnijih za Stanojevićev prošlogodišnji ogroman uspon. Njih dvojica iz Pariza u Roterdam stižu u petak popodne.
– Zadovoljan sam kako sam odradio završne pripreme za Svetsko prvenstvo. I fizički i psihički sam maksimalno spreman. Čamac ide solidno, čak i brže u u sličnim vremenskim uslovima u odnosu na prošlu godinu. Međutim, trenutno nemam predstavu šta je realno da postignem u Roterdamu. Naime, u ovoj sezoni nisam imao nijednu trku u ovom čamcu, ako se izuzme nepredviđeni nastup na internacionalnoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću početkom jula u kojoj sam izveslao rezultat 7:00.87 minuta i izgubio u finalu dvojice takmičara iz Mađarske. Naime, ove godine sve je bilo podređeno četvercu bez kormilara za lake veslače koji je jurio olimpijsku „vizu“ do koje na kraju, na žalost, nije došao. U laki skif sam seo tek posle olimpijskih kvalifikacija u Lucernu krajem maja, mesec dana se vraćao u ritam, a samo poslednjih 30-tak dana se ozbiljno priprema za ovu disciplinu. Prošle godine reper za Ožibele bio mi je Svetski kup u Lucernu gde sam osvojio srebro. Sada ulazim u takmičenje bez ijedne ozbiljne provere, a jasnu sliku od svom dometu imaću tek posle kvalifikacija. U svakom slučaju ne osećam pritisak što se tiče plasmana, a jedini cilj mi je da ponovo nadmašim sebe i da pokušam da izveslam svoju prvu trku u karijeri ispod 6:55. Prošle godine sam pred Ožibele zacrtao da izveslam rezultat oko 6:55,00. Uspeo sam u tome, istovremeno osvojio i bronzu. Sada idemo dalje – kaže Miloš Stanojević i dodaje da mu je žao što je jedini srpski čamac u Roterdamu u konkurenciji seniora – Iznenadio sam se kada sam video da ću jedini nastupiti u najstarijoj konkurenciji. Voleo bih da nas je više, ali šta je tu je.
Kvalifikacije u skifu za lake veslačke zakazane su za ponedeljak, 22. avgust od 16,55 č, a u ovoj disciplini prijavljeno je 25 čamaca.
– Iako neće biti branioca titule iz Ožibelea Novozelanđanina Linga konkurencija će biti izuzetna. Nastupiće sjajni Slovak Babak, koji lane nije veslao zbog povrede. Tu će biti i prošlogodišnji svetski viceprvak iz Francuske, Slovenac Hrvat, zatim Hrvat Radonjić koji je osvojio zlato na ovogodišnjem Svetskom kupu u Lucernu, Mađar Galamboš, Nemac Šejinhubel, Amerikanac Entridž... Sve u svemu sigurno je da će šest-sedam čamaca ravnopravno konkurisati za postolje, a moguće je da će biti i raznih iznenađenja – ističe Stanojević koji nikada pre nije nastupao na regatnoj stazi u Roterdamu – Staza je koliko sam se raspitao krajnje regularna, sa istim uslovima za sve, tako da niko neće imati eventualnu prednost zbog vremenskih prilika.
Stanojević je na kraju prokomentarisao rezultate lakih čamaca na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru:
– Pratio sam Igre koliko sam mogao. Kada je reč o lakim čamcima u četvercu nije bilo iznenađenja i „ludila“ kao nekih prethodnih olimpijada. Sve se svelo na tri posade – Švajcarsku, koja je osvojila zlato, „srebrnu“ Dansku i „bronzanu“ Francusku, koje su i pred Rio važile za favorite. U lakom dublu Francuska je opravdala ulogu velikog favorita, osvojivši zlato. Ipak, za mene najveće iznenađenje priredilo je čamac Republike Irske koji je stigao do vicešampionske titule, ispred Norvežana kojima je pripala bronza. Štroker ovog čamca O Donovan prijavljen je za laki skif u Roterdamu, a videćemo da li će uopšte nastupiti.
Datum: 19.08.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...