x

Zorana Arunović 19, Bobana Veličković 21. MK pištoljem

Zorana Arunović 19, Bobana Veličković 21. MK pištoljem
Prvog dana takmičenja malokalibarskim oružjem na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Zorana Arunović je zauzela  19, a Bobana Veličković 21. mesto u gađanju MK pištoljem (30 metaka precizna + 30 metaka brza paljba).
Obe su pogodile 576 krugova (Zorana je ispred Bobane, jer je imala više „unutrašnjih“ centara). U finale je vodio rezultat od 582 kruga.

Početak takmičenja nagoveštavao je lep rasplet za srpske takmičarke. Posle prvog dela kvalifikacija, precizne paljbe, Bobana Veličković je držala drugo mesto sa ukupno 295 krugova (od mogućih 300). Zorana Arunović je bila četvrta sa 293.

U preciznoj paljbi svaka takmičarka puca šest serija sa po pet metaka, a svaku seriju mora da završi za najviše pet minuta. Posle precizne usledila je brza paljba, u kojoj nema vremena za koncentrisanje.  Mnogo odlučuju iskustvo i sreća, koju Srpkinje danas nisu imale. Takođe se gađa sa 30 metaka (meta je veća nego za preciznu paljbu), podeljenih u šest serija. Za svaki metak učesnica ima po tri sekunde (pauza između dva hica je sedam sekundi).

Veličkovićevoj, koja je u nedelju vazdušnim pištoljem osvojila sedmu poziciju, je brza paljba znatno slabija strana. Pogodila je 281 krug. Arunovićeva, četvrta MK pištoljem sa OI u Londonu, je bila nešto preciznija (283), ali nedovoljno da uđe u borbu za finale.

– Postigla sam rezultat na nivou svojih ovogodišnjih ostvarenja, jer sa malokalibarskim pištoljem se mučim duže vreme. Međutim,  ne mogu da budem zadovoljna, jer ja nisam neko ko ide na 19-20. mesto – kazala je Arunovićeva, osvajač 11. pozicije vazdušnim pištoljem.– Vazdušnim pištoljem je bilo dobro, dala sam svoj maksimum u obe discipline, ali ovo nije nešto na šta sam navikla. Nadam se da će naši drugi strelci i ostali sportisti imati više sreće i uspeha.

Zlato je pripalo 20-godišnjoj Grkinji Ani Korakaki. Kvalifikacije je obeležila svetska prvakinja Đinđing Žang (Kina), koja je pogodila 592 kruga (od toga čak 299 brzom paljbom) i za krug nadmašila olimpijski rekord šampionke sa OI u Londonu Đangmi Kim (Južna Koreja). Korejka je zauzela deveto mesto i od zlata se oprostila pre finala. A ni Žangova se nije radovala medalji, osvojila je četvrtu poziciju.

MK pištolj, 25-metarsko strelište (30 metaka precizna + 30 brza paljba), medalje: 1. Ana Korakaki (Grčka), 2. Monika Karš (Nemačka), 3. Hajdi Dithelm Gerber (Švajcarska).
Meč za zlato: Korakaki – Karš 8:6 u poenima iz serija od po pet metaka. Meč za bronzu: Dithelm-Gerber – Đingđing Žang (Kina) 8:4. Polufinale:  1. Korakaki 19 unutrašnjih centara (od mogućih 25), 2. Karš 18, 3. Žang 17, 4. Dithelm 17, 5. Ekaterina Koršunova (Rusija) 16, 6. Nino Salukvadze (Gruzija) 14, 7. Jong Suk Jo (Južna Koreja) 12, 8. Antonaeta Boneva (Bugarska) 11.

Kvalifikacije: 1. Đingđing Žang (Kina) 592 (olimpijski rekord), 2. Ana Korakaki (Grčka) 584, 3. Nino Salukvadze (Gruzija) 584... 19. Zorana Arunović 576 (293 precizna + 283 brza paljba)...21. Bobana Veličković 576 (295+281)... Ukupno 40 takmičarki. Za finale 582 kruga.

Dug put mlade Grkinje do zlata
Zlato je osvojila i ubedljivo najmlađa učesnica finala 20-godišnja Grkinja Ana Korakaki. Mlada takmičarka, koja je svojevremeno gađala za juniorski tim Smedereva, je prvi strelac na OI u Riju sa dve medalje, jer vazdušnim pištoljem je bila treća.

Put do zlata je dug, jer finale je podeljeno u dva dela brze paljbe. U polufinalnoj fazi svaka od osam učesnica puca po 25 metaka. Svaki "unutrašnji centar" (hitac 10,2 i bolji) donosi po poen. Dve najbolje idu u meč za zlato, a trećeplasirana i četvrtoplasirana raspucavaju za bronzu. U mečevima za zlato i bronzu pucaju se serije od po pet metaka, uspešnija takmičarka u seriji dobija dva boda, ukoliko su izjednačene svakoj pripada po poen. Meč traje dok neko ne skupi sedam poena.

Ana Korakaki je bila najuspešnija u polufinalnom delu, a u uzbudljivom meču za zlato nadmašila je iskusnu Nemicu Moniku Karš (8:6). Bronza je pripala 47-godišnjoj veteranki iz Švajcarske Hajdi Dithelm Gerber. U duelu za treće mesto pobedila je Kineskinju Đingđing Žang, svetskog prvaka i lidera na svetskoj listi, koja je u kvalifikacijama postigla olimpijsk rekord (582 kruga).

Grgić i Mikec ponovo na vatrenoj liniji
U sredu na vatrenu liniju izlaze dvojica srpskih strelaca Dimitrije Grgić i Damir Mikec, koje očekuje takmičenje malokalibarskim pištoljem.

Datum: 10.08.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...