x

Srpski strelci raspoloženi za najteže ispite

Srpski strelci raspoloženi za najteže ispite
Prve olimpijske medalje na 31. OI će biti podeljene u streljaštvu, shodno tradiciji koja je ustanovljena u Pekingu 2008, a nastavljena u Londonu 2012.

U subotu 6. avgusta već u 8.30 po lokalnom vremenu (13.30 po srednjeevropskom) počinju kvalifikacije vazdušnom puškom za žene. Finale je u 10.30, a prvo proglašenje pobednika na Igrama u Riju biće održano u 11 časova po lokalnom vremenu. 

Prvog dana streljačkih takmičenja boriće se i muškarci vazdušnim pištoljem (u 18 kvalifikacije, u 20.30 finale). 

U obe discipline Srbija ima po maksimalna dva predstavnika.

Vazdušnom puškom gađaće Andrea Arsović i Ivana Anđušić Maksimović, a vazdušnim pištoljem Damir Mikec i Dimitrije Grgić. Svo četvoro su, kao i ostali srpski strelci, u Rio otišli kao kandidati za finala, ali krug takmičara koji mogu da uđu u borbe za medalje ni u jednoj disciplini nije mali.

Andrea Arsović druge Olimpijske igre u karijeri dočekuje kao vodeća na svetskoj rang listi vazdušnom puškom i evropska prvakinja ovim oružjem. Damir Mikec je na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru u aprilu osvojio srebro vazdušnim pištoljem. Plasmanima u finala na ovogodišnjim Svetskim kupovima Maksimovićeva i Grgić su takođe pokazali da su u dobroj formi.

– Svi naši reprezentativci su  zdravi i raspoloženi u očekivanju nastupa na Igrama - prenosi atmosferu iz srpske ekipe Srećko Pejović, sportski direktor SSS.

U obe discipline prvog dana zlatne medalje brane Azijati. U Londonu je puškom trijumfovala Siling Ji (Kina). Vazdušnim pištoljem za muškarce najbolji je bio Đongoh Đin (Južna Koreja), iza koga su tri učešća na OI, svaki put osvojio je bar po jednu medalju, a u Londonu se okitio zlatom sa oba oružja (malokalibarski i vazdušni pištolj). Prvo mesto na svetskoj listi drži Brazilac Felipe Almeida Vu, jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone.

Srpski takmičari su u utorak, dan po dolasku počeli da treniraju na olimpijskom strelištu, a danas su na programu i prvi zvanični treninzi, za "pištoljaše" i "puškaše".

Posle Svetskog kupa u Rio de Žaneiru bilo je dosta zamerki na strelište, ali Pejović navodi da su svi detalji doterani i da će olimpijci imati dobre uslove za takmičenje. Izdvaja nešto, što široj javnosti izgleda nebitno, ali strelcima mnogo znači.

– Brojevi meta su na Svetskom kupu bili ispod rama. Zato strelci nisu videli broj dok nišane, a takmičarima pištoljem je broj „ulazio“ u nišan. Svima je to mnogo smetalo. Sad su brojevi postavljeni iznad meta. Vidljivi su, a ne smetaju.

Obavljaju se i poslednji sastanci, kontrole. U četvrtak je održana tehnička kontrola, koju su prošli svi srpski reprezentativci. Na tehničkom sastanku članovima delegacija su podeljene startne liste. 

Kao i obično najmasovnija disciplina je vazdušna puška za žene, kojom će se nadmetati 51 takmičarka. Na vatrenu liniju vazdušnom puškom za muškarce izlazi 50, vazdušnim pištoljem 46 strelaca... U svakoj disciplini na OI će učestvovati po 20-30 takmičara manje nego na svetskim kupovima, jer jedna zemlja u istoj disciplini može da prijavi najviše dva kvalifikovana strelca, jednog manje nego na SK (za koji nema kvalifikacija). Međutim, put do medalja će sigurno biti mnogo teži, jer na OI učestvuju najbolji od najboljih.


Satnica
Takmičarski program srpskih reprezentativaca (satnica po srednjeevropskom vremenu, pet časova više nego u Brazilu)

SUBOTA, 6. AVGUST
Vazdušna puška, žene (Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović): kvalifikacije u 13.30. Finale u 15.30.

Vazdušni pištolj, muškarci (Damir Mikec, Dimitrije Grgić): Kvalifikacije u 18, finale u 20.30.

NEDELJA, 7. AVGUST
Vazdušni pištolj, žene (Bobana Veličković, Zorana Arunović): kvalifikacije u 14, finale u 16 časova.

PONEDELJAK, 8. AVGUST
Vazdušna puška muškarci (Milutin Stefanović, Milenko Sebić): Kvalifikacije u 14, finale u 17 časova.

UTORAK, 9. AVGUST
MK pištolj 25 metara (30 metaka precizna + 30 brza paljba), žene (Zorana Arunović, Bobana Veličković): kvalifikacije u 14 (precizna) i u 17 časova (brza paljba), finale u 20.30.

SREDA, 10. AVGUST
MK pištolj 50 metara, muškarci (Dimitrije Grgić, Damir Mikec): kvalifikacije u 14, finale u 17 časova.

ČETVRTAK, 11. AVGUST
MK puška trostav ( 3 puta 20 metaka), žene (Ivana Anđušić Maksimović, Andrea Arsović): kvalifikacije u 14, finale u 17 časova.

PETAK, 12. AVGUST
MK puška 60 metaka ležeći, muškarci (Stevan Pletikosić, Milenko Sebić): kvalifikacije u 14, finale u 16 časova.

SUBOTA, 13. AVGUST
Na programu nema disciplinama u kojima se takmiče srpski reprezentativci.

NEDELJA, 14. AVGUST
MK puška trostav (3 puta 40 metaka), muškarci (Milenko Sebić, Stevan Pletikosić): kvalifikacije u 14, finale u 18 časova.

Datum: 05.08.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...