x

Državno Prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu u Sremskoj Mitrovici

Od 7. do 14. avgusta na sportskom aerodromu „Veliki Radinci“ u Sremskoj Mitrovici održava se Državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu, na kojem će učestovati devet ekipa iz Srbije, a svoje prisustvo potvrdile su i ekipe iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Takmičari će leteti u pravcu Bačkog Petrovca, Sombora, Kikinde, a njihov zadatak se sastoji u tome da se izvrši prelet po stranicama mnogougla (trougao ili neka složenija forma), za najkraće moguće vreme, tako što se poletanje i sletanje obavlјaju iz iste tačke.

„Tokom takmičarskog leta pilot procenjuje optimalnu putanju i brzinu leta, zavisno od vremenskih uslova na pravcu zadatka rute. Obično je razdalјina koju treba preleteti u opsegu 150 do 250 kilometara. Na takmičaru je da izabere najpovolјniji trenutak za polazak na rutu, iskoristiti termičke stubove, obleteti zadate tačke, vrati se nazad i sve to za najkraće moguće vreme. U dobrim termičkim uslovima i sa dobrom jedrilicom leti se prosečnom brzinom od oko 100 km/h. Obično završavanje zadataka traje dva do tri sata“, objašnjava Dragan Jevtić, direktor šampionata koji organizuje aeroklub „Sremska Mitrovica“.

Svečano otvaranje takmičenja planirano je za 7. avgust u 17 časova, dok će proglašenje najbolјih jediličara biti održano 14. avgusta na aerodromu u Sremskoj Mitrovici.
Datum: 05.08.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...