x

Milutin Stefanović: Cilj mi je da ostanem dosledan sebi

Milutin Stefanović: Cilj mi je da ostanem dosledan sebi
Jedan od debitanata u srpskom olimpijskom timu za Rio de Žaneiro Milutin Stefanović, 31-godišnji strelac puškom, iza sebe ima zanimljivu karijeru. Zablistao je posle velike pauze.

Streljaštvom je počeo da se bavi kao dečak u kragujevačkom “Čika Mati”, da bi 2006. godine stavio tačku. Posle tri godine pauze ponovo je uzeo pušku u ruke, a u potpunosti se u takmičarski program vratio 2010.

Povratak na vatrenu liniju bio je pun pogodak, jer je Stefanović munjevito izbio u svetski vrh.
U nacionalnom timu se ustalio 2014. Iste sezone na prvom Svetskom kupu u karijeri osvojio je srebro vazdušnom puškom. Godinu dana kasnije, takođe u Fort Beningu, “upucao”  je i prvo zlato u SK, koje mu je donelo kvotu za Rio. Ima četiri medalje u Svetskim kupovima, dva zlata u miksu na Evropskim prvenstvima vazdušnom puškom, u paru sa Andreom Arsović…

U Riju će gađati  vazdušnom puškom, kojom je trenutno 14. na svetskoj listi. O željama i očekivanjima govori sa oprezom.

– Bio bih zadovoljan da ostanem dosledan sebi, da sve za šta sam se dve godine pripremao materijalizujem na najbolji mogući način, a to je pre svega da postignem dobar rezultat. Što se plasmana tiče, tu se ne kalkuliše, jer u streljaštvu ne postoje favoriti. U mojoj disciplini bar deset do 15 strelaca vrede za olimpijsku medalju – ističe Stefanović

Stefanović je vlasnik državnog rekorda - 629,4 kruga, što je rezultat koji bi ga sigurno odveo u finale.

– Postoje rezultati kojima si zadovoljan pod većim i oni kojima si zadovoljan pod manjim opterećenjem. Olimpijske igre svakako nose veliku dozu opterećenja, ne postavljam rekord kao cilj. Pritom, meni su ovo prve olimpijske igre, a u Riju će se prvi put gađati po novim pravilima, po kojima se rezultati u kvalifikacijama računaju na decimale, a ne na pune krugove. Sve su to razlozi zbog kojih ne bih puno da kalkulišem šta može da se očekuje. Pretpostavljam da će se u finale ulaziti sa 627 krugova, a kad bih postigao takav rezultat, bilo bi sjajno.

Stefanovićev lični trener je njegov iskusniji klupski i drug iz reprezentacije Stevan Pletikosić. S druge strane Stefanović je Pletikosićev trener, ali kako je više puta kazao, u takvoj situaciji nema striktnog odnosa trener – strelac, sve se radi u dogovoru.

U “Čika Mati” radi i kao trener sa mlađim kategorijama. U svetskom vrhu je trenutno nekoliko vrlo mladih strelaca, momaka koji su vršnjaci ili malo stariji od Stefanovićevih učenika.

Da li nekog iz mlađe garde vidite kao potencijalnog osvajača olimpijske medalje?
– Na Kineze uvek treba računati, stalno se javljaju nove generacije mladih strelaca. Trenutno najviše pokazuje 20-godišnji Haoran Jang. Mađar Ištvan Peni, koji ima 19 godina, je u velikom usponu. U poslednjih par meseci u punom naletu je 17-godišnji Čeh Filip Nepejhal, zbog koga je češka federacija zamenila kvote i naknadno ga uvrstila u tim. Međutim, kod mlađih strelaca veliko takmičenje je mač sa dve oštrice.

Ipak, Stefanović mlađe sigurno stavlja u krug onih od kojih najviše očekuje.

– Kao jednog od favorita vidim Haorana Janga. Uz njega, po meni, najveće šanse imaju  Italijan Nikolo Kamprijani, koji je u Londonu 2012. osvojio zlato u trostavu i srebro vazdušnom puškom, i Rus Vladimir Maslenjikov, koji sa 22 godine spada u krug mlađih strelaca – ocenjuje srpski adut vazdušnom puškom.
Datum: 01.08.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...