x

Dimitrije Grgić: Na krilima optimizma ka Riju

Dimitrije Grgić: Na krilima optimizma ka Riju

Skoro polovina od 103 sportista koji će predstavljati Srbiju na  Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru će u Brazilu prvi put u karijeri učestvovati na OI. Među 48 srpskih olimpijaca debitanata je i Dimitrije Grgić, strelac pištoljem, koji sa ostatkom devetočlanog streljačkog tima Srbije privodi kraju pripreme u francuskom Kreju.


– Ne osećam se kao debitant, niti imam neku posebnu tremu. Jednostavno, trudim se da na samo streljačko takmičenje u Riju gledam kao na svako drugo na kome sam do sada učestvovao – mirno kaže 32-godišnji Dimitrije Grgić, koji iza sebe ima nekoliko svetskih i evropskih prvenstava, veliki broj učešća na Svetskim kupovima...


Standardni je član srpske  reprezentacije pištoljem, s kojom je na svetskim i evropskim prvenstvima osvojio veliki broj medalja u ekipnoj konkurenciji. Srbiji je doneo kvotu i za OI u Londonu 2012, ali tada nije otišao na Igre, jer je odlučeno da Andrija Zlatić i Damir Mikec, koji su tada bili u boljoj formi, učestvuju u obe discipline pištoljem (u jednoj mogu da se takmiče najviše dvojica strelaca iz iste zemlje).


Na aktuelnim, julskim rang listama Svetske streljačke federacije (ISSF) Grgić  je u obe discipline pištoljem (vazdušni i malokalibarski) među 15 najboljih.  Na poslednjem Svetskom kupu u sezoni, održanom nedavno u Bakuu, zauzeo je peta mesta i vazdušnim i malokalibarskim oružjem.


– Ostvarenjima ove sezone sam vrlo zadovoljan, napredujem, popravljam rezultate, pa sa optimizmom idem u Rio de Žaneiro – poručuje Grgić.


O očekivanjima i ambicijama u Riju kaže:

– Bio bih zadovoljan plasmanom bar u jedno finale, ali nadam se i nekoj medalji.


Srbiju će u takmičenju muškaraca pištoljem predstavljati i Damir Mikec.

– Obojica smo u krugu kandidata za finala. Ali u obe discipline startovaće bar po dvadeset strelaca spremnih da osvoje medalje. Videćemo kako će se ko snaći, kome će se najbolje „sklopiti kockice“, kome će zvezde biti naklonjene....


U koju disciplinu polažete veće nade?

– Uvek sam se više oslanjao na vazdušni pištolj, njime postizao bolje rezultate, ali ove sezone sam se dosta popravio i malokalibarskim oružjem. Zato mislim da u obe discipline imam lepe šanse za visok plasman – ocenjuje Grgić, član Akademca i jedan od mnogobrojnih uspešnih srpskih strelaca koji potiču iz streljačke porodice. Trener mu je otac Mitja, dugogodišnji sudija, a odnedavno i član Komiteta za pištolj Svetske streljačke federacije. Sestra Jasmina (udata Milovanović) je takođe reprezentativac.

Datum: 29.07.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...