x

Luka Milić balkanski vicešampion

Luka Milić balkanski vicešampion

Luka Milić je vicešampion Balkana. Naš reprezentativac je ostvario ogroman uspeh na Prvenstvu Balkana za igrače do 17 godine koje je od 15. do 17. jula 2016. održano u turskoj Bursi i koje je okupilo predstavnike sedam zemalja. U finalu muškog singla, posle velike borbe u tri seta, poražen je od domaćeg takmičara Mesuta Sezera s 19:21, 21:13, 23:21. Na putu ka velikom finalu najjače konkurencije u Bursi, u kojoj su se ogledala 32 takmičara, Milić je savladao Grka Mariosa Bouliosa 2:0, Turčina Jusufa Jasara 2:1 i njegovog sunarodnika Kubilaja Sadija, takođe s 2:1. Okršaj za zlato naš reprezentativac je odlično počeo. Osvojio je prvi set, ali je rival uzvratio u drugom. U trećem, odlučujućem, setu vodila se bespoštedna borba u kojoj je Sezer spasio dve meč lopte i na kraju slavio na razliku.


“Ceo duel za zlato sam imao prednost, na kraju i dve meč lopte, ali, na žalost, nisam uspeo da ih iskoristim. Finale mi je bio treći uzastopni meč u tri seta. Posle više sati provedenih na terenu bio sam previše umoran i to je dovelo do pada koncentracije u trenucima kada se odlučivao pobednik. Koliko sam bio dekoncentrisan najbolje govori podatak i da mi je suđeno čak devet servis grešaka. Iako je i srebro ogroman uspeh krivo mi je, tim pre što sam Sezera dan ranije pobedio s 2:1 u polufinalu ekipne konkurencije. Za manje od mesec dana imam novi međunarodni izazov. Nastavljam da radim u visokom ritmu i nadam se još boljim rezultatima”, kazao je Milić.


Pored ovog odličja naša zemlja je u Bursi osvojila još jednu medalju u pojedinačnim konkurencijama, takođe u režiji Milića. U tandemu sa trinaestogodišnjim Sergejom Lukićem, koji je bio među najmlađim takmičarima u Turskoj, izlivena je bronza u muškom dublu, a da je bilo samo malo više sreće ovo odličje bilo bi i sjajnije. Naime, naš dubl je u polufinalu izgubio od domaće kombinacije Kubilaj Sadi, Mesut Sezar iako je bolje otvorio ovaj meč. Poveo je s 1:0 u setovima, ali su naredna dva, oba na razliku, pripala Turcima. Prethodno Milić i Lukić su savladali Grke Mariosa Bouliosa i Konstantinosa Kordalisa. Drugi naš muški dubl stao je na korak od odličja. Aleksa Lutovac i Nenad Milošević su u četvrtfinalu izgubili od turske kombinacije Mehmet Capar, Emre Sonmez, a istu sudbinu u Turskoj doživeo je i naš ženski dubl Marija Sudimac, Anja Velemir. Njih dve su u borbi za polufinale i medalju poražene od Turkinja Ilajde Ozelgul i Dilare Subasi. U ženskom singlu Sudimčeva je stala u osmini finala u kojem je od nje bila bolja Turkinja Nazlikan Inci, dok je u istoj konkurenciji Velemir poražena u šesnaestini finala poražena od domaće takmičarke Betul Soner.


Takmičenju u pojedinačnim konkurencijama prethodio je ekipni turnir. Srpski tim u sastavu Luka Milić, Nenad Milošević, Aleksa Lutovac, Sergej Lukić, Marija Sudimac i Anja Velemir osvojio je bronzanu medalju. U grupi je savladao Grčku s 4:1, dok je u neizvesnom meču poražen od Bugarske s 3:2, pa je tako u polufinalu igrao sa glavnim favoritom – Turskom. U meču za finale Srbija je izgubila od domaćina s 3:1, potonjeg prvaka, tako da se domogla bronzanog odličja. Turski drugi tim se takmičio van konkurencije.


“U ekipnoj konkurenciji smo postigli očekivano, mada smo mogli i do srebra. U meču u grupi sa Bugarima odlučivale su nijanse. Za malo smo ostali bez trijumfa tako da smo u polufinalu išli na domaćine koji su dominirali u Bursi, osvojivši svih pet zlatnih odličja i u pojedinačnoj konkurenciji. Da smo osvojili prvo mesto u grupi u meču za finale igrali bismo sa Rumunima, a u tom duelu bili bismo favoriti. U pojedinačnim konkurencijama osvojeno je srebro i bronza što nas je svrstalo na drugo mesto po uspešnosti u ovom delu takmičenja. Zadovoljan sam iako nismo ponovili uspeh od pre dve godine kada smo, u takođe istoj uzrasnoj konkurenciji, osvojili dva zlata. Svi naši reprezentativci su pružili svoj maksimum, pokazali talenat i veliku želju. Ipak, da bismo bili na još većem nivou, a u skladu sa našim najvišim ambicijama, potrebno je uložiti još više napora i ozbiljnog rada u narednom periodu”, kazao je srpski trener Dragan Antić.


’’Balkanski šampionat u Bursi protekao je bez ikakvih problema uprkos pokušaju vojnog puča u Turskoj koji se desio u noći između petka i subote. Zahvaljujući izuzetno predusretljivom Generalnom konzulu naše zemlje u Turskoj Zoranu Markoviću i njegovim kolegama, kao i organizatorima takmičenja, srpski tim je tokom čitavog boravka u ovoj državi bio bezbedan bez obzira na veoma dramatične događaje koji su se odigravali. Kancelarija Badminton saveza Srbije je tokom poslednjih 48 sati bila neprekidno u direktnoj komunikaciji sa Generalnim konzulatom u Istanbulu kao i predstavnicima Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Briga o našem reprezentativcima i članovima tima i blagovremeno pružanje neophodnih informacija su bili zaista na najvišem nivou. Na preporuku našeg Generalnog konzula, sa članovima naše delegacije u sportskoj hali u Bursi su boravili i g. Zifo Kajević i g. Adem Rondić. U ime Badminton saveza Srbije koristim priliku da se najsrdačnije zahvalim g. Markoviću i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Istanbulu na punoj pomoći i podršci koju su pružili našem timu koji je boravio u Turskoj’’, izjavio je Radomir Jovović, predsednik UO BASS.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpske reprezentacije na Balkanskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Turskoj.

Datum: 19.07.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...