x

Završen Svetski paraglajding kup na Kopaoniku

Završen Svetski paraglajding kup na Kopaoniku
Na upravo završenom Svetskom kupu u paraglajdingu na Kopaoniku naš najbolje plasiran takmičar Vladimir Bačanin osvojio je 12. mesto, a ispred njega nalaze se sami prvaci svetskog i evropskog paraglajdinga.

Razlika između naboljeg pilota na ovom takmičenju - Maksima Belemana iz Francuske (3671 bod) i drugoplasiranog Franciska Haviera Reine Lagosa  iz Španije (3667) je svega četiri poena, što govori o kvalitetu pilota paraglajdera koji su se takmičili na ovom Svetskom kupu. Trećeplasirani među 123 pilota na takmičenju je Francuz Čarls Kazo, dok je najbolja dama među pilotima Klaudija Bulgakov iz Poljske. Na ovom takmičenju su učestvovali najbolji piloti iz 27 zemalja koji su selektovani na osnovu rezultata na domaćim i kontinentalnim takmičenjima. Samo oni sa najboljim ocenama imaju čast i privilegiju da se nadmeću za titulu svetskog prvaka. Nakon ovog takmičenja pilote očekuje još jedno nadmetanje u Turskoj, a najboljih 15 se direktno kvalifikuje za Superfinale Svetskog paraglajding kupa koje se ove godine održava u Brazilu.

"Tokom sedam dana takmičenja imali smo četiri trkačka zadatka, što znači da su piloti preletali od 40 do skoro 100 km nadmećući se na nebeskim stazama. Ukupno je preleteno više od 25.000 km, a u organizaciji je svakoga dana na terenu bilo prisutno više od 50 ljudi", istakao je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Zanimljivo je da pobednik takmičenja na Kopaoniku isprva nije bio siguran da li će učestvovati jer mu nisu bili poznati tereni za letenje u Srbiji kao ni naša zemlja. Međutim, zlatna dama - Klaudija Bulgakov koja je ranije imala prilike da upozna čari leta iznad Kopaonika uspela je ga ubedi da u Srbiju vredi doći na takmičenje jer su organizatori odlični. I isplatilo mu se - Beleman odlazi kući sa zlatnom medaljom i peharom.

Organizatori ovog velikog događaja su Asocijacija paraglajding svetski kup, Vazduhoplovni savez Srbije, Klub slobodnog letenja "Ares" iz Beograda i Paraglajding klub "Golija" iz Raške.

"Ovo je drugi put da Srbija ima čast da organizuje takmičenje za Svetski kup. Imati skoro 130 pilota u vazduhu ovog profila je velika stvar. To su neki od najboljih letača na svetu i odlučili su da lete iznad Kopaonika i ovde sakupljaju bodove za svoju karijeru. To znači da su najbolji piloti sveta odlučili da nama kao organizatorima poklone svoje poverenje", rekao je Zoran Nikolić iz Paraglajding kluba Golija iz Raške.

Srbiju je na ovom takmkičenju predstavljalo četvoro pilota Vladimir Bačanin, aktuelni državni prvak (29 godina), Milan Bujić,  i dvojica perspektivnih mladih pilota - Bojan Arsenijević i Milan Stević.
Datum: 19.08.2013. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...