BetWinner

Mačković i Pivač na čuvenoj regati u Engleskoj

Foto: VSS

Srpski dvojac bez kormilara Martin Mačković, Viktor Pivač od 29. juna do 3. jula 2016. učestovaće na čuvenoj Henli Rojal regati u Engleskoj koja će ove godine okupiti 464 domaće i 165 inostranih posada. Pivač i Mačković, koji su lane osvojili bronzu u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, a isto odličje u dvojcu sa kormilarom (kormilar Luka Mladenović)na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu, put Engleske kreću u utorak, 28. jula sa generalnim sekretarom Veslačkog saveza Srbije Nebojšom Jevremovićem. Čuvena regata se sa malim prekidima održava od 1839, pod pokoviteljstvom engleske kraljice. Staza je duga 2.112 m, a vesla se na Temzi sa ciljem u malom mestašcu Henliju na Temzi koje broji 11.000 stanovnika. Ono što je, takođe, specifično za ovu regatu jeste činjenica da je u svakoj trci po dva čamca koji se međusobno bore za narednu rundu. U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 25 čamaca, a voljom organizatora Mačković i Pivač, s obzirom na rejting, preskaču uvodne bobre I startuju od četvrtfinala koje je na programu u četvrtak, 30. jula.

– I Mačković i ja prvi put u karijeri veslamo na ovoj regati i prava je čast što ćemo biti deo ovog veslačkog događaja, specifičnog po mnogo čemu. Vesla se Temzi koja se, specijalno za ovaj događaj, pregrađuje, a pored čitave staze bude neverovatan broj gledalaca. Staza je od klasične regatne staze duža 112 metara, samim tim ima prostora za produženi finiš i nema izgovora da ti je nedostajalo nekoliko metara da bi prestigao protivnika. Takođe, veslaju se duel trke i samo pobednik ide dalje – kaže Pivač i dodaje – Mačković i ja smo posle duže pauze zbog studija u Americi nedavno vratili u Srbiju i počeli zajedno da treniramo. Imali smo nedelju dana priprema za ovu regatu, a glavna novina u odnosu na lane je to što sada ja sedim na poziciji štrokera. U Engleskoj nas očekuje izuzetna konkurencija. Između ostalog učestovaće Holanđani Bras i Stenman, osvajači bronze u dvojcu bez kormilara na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu i učesnici Olimpijskih igara u Riju, Britanci Kuk i Mekbrerti, osvajači zlata u dvojcu sa kormilarom na ovogodišnjem Svetskom kupu u Poznanju, Nemci Grosman i Trebov, svetski juniorski prvaci u dvojcu bez kormilara 2013… Odlukom organizatora mi startujemo od četvrtfinala, u kojem ćemo se sastati sa pobednikom duela između Francuza Demeja i Jonvila i Kineza Šija i Lijanga.

Nakon učešća na Henli Rojal regati Mačković i Pivač se vraćaju u Srbiju gde , najverovatnije na Srebrnom jezeru, nastavljaju priprema za nastavak sezone.

– Oko 20. jula nas očekuje izborna regata za sastav državnog tima za Svetsko prvenstvo za juniore, seniore do 23 godine i seniore čiji će domaćin od 21. do 28. avgusta biti Roterdam. Kada je u pitanju dvojac bez kormilara za mlađe seniore trenutno nemamo ozbiljnu konkurenciju u zemlji. Međutim, na izbornoj regati borićemo se za mesto u dvojcu sa kormilarom za seniore. Ukoliko budemo najbolji u ovoj disciplini izabraćemo da li se u Holandiji ogledati u dvojcu bez kormilara za seniore B ili u seniorskom dvojcu sa korilarom – istakao je Pivač čiji će četiri godine mlađi brat Vukašin veslati u skifu na Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju 9. i 10. jula – Vukašin je izuzetno napredovao i ponosan sam na njega. Mnogo je brži nego što sam ja bio u njegovim godinama, a ako nastavi da se razvija u ovom ritmu smeši mu se briljantna veslača karijera.

Datum: 28.06.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...