Poslednja zvanična provera za Rio

Foto: VSS

Poznanj će od 17. do 19. juna 2016. biti domaćin poslednjeg, trećeg, ovogodišnjeg Svetskog kupa koji će okuputi 584 veslača i veslačica iz 48 zemalja. Boje Srbije na ovom takmičenju braniće dva olimpijska čamca – dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić kojima će regata u Poznanju, kao uostalom i svim ostalim posadama, biti generalna proba za 31. letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru početkom avgusta. Naši čamci su protekle dve nedelje proveli na pripremama u Jajcu iz kojeg su u utorak, 14. juna, preko Beograda otputovali u Poljsku. U Poznanju će se za odličja boriti 17 dvojaca od toga osam koji će se ogledati i u Riju. Pored srpskog čamca na regatnoj stazi na jezeru Malta, u samom centru grada, od učesnika olimpijske regate naći će se i posade Novog Zelanda, Velike Britanije, Italije, Australije, Rumunije, Češke i Mađarske.

– Svetski kup u Poznanju nam je poslednja zvanična provera za Olimpijske igre. Odlično smo odradili ciklus priprema nakon Evropskog prvenstva za seniore u Brandenburgu. Što je najbitnije zaobišle su nas povrede, čamac ide dobro i brzo i u Poznanj idemo da vidimo gde smo u ovom trenutku. Konkurencija će biti jaka. Biće tu pet-šest vrhunskih čamaca, uključujući i novozelandsku kombinaciju Bond, Marej, neporaženu do 2009. Britanci će nastupiti sa dva čamca koji će se boriti za status olimpijske posade, a učestovaće i Mađarska i Češka, dve zemlje koje su se domogle Olimpijskih igara na nedavnoj Kvalifikacionoj regati u Lucernu. Očekujem zanimljivu regatu na kojoj bi trebalo da dobijemo jasan pokazatelj za završne pripreme za Rio. Takođe, nadam se da će nas ovog puta i sreća malo pogledati budući da je nismo imali na prva dva takmičenja u ovoj godini – Svetskom kupu u Varezeu, gde smo bili sedmi, i Evropskom prvenstvu u Brandenburgu, koje smo završili na petom mestu – kazao je pred put u Poznanju mlađi član srpskog dvojca Miloš Vasić.

I u dubl skulu u Poznanju prijavljeno je 17 čamaca, a od olimpijskih posada nedostajaće samo Litvanija i Bugarska. Tako će se u Poljskoj na delu videti 11 od 13 učesnika olimpijske regate i to Srbija, Hrvatska, Novi Zeland, Nemačka, Australija, Francuska, Azerbejdžan, Velika Britanija, Kuba, Italija i Norveška.

– Budući da smo se Šljukić i ja na Olimpijske igre plasirali tek krajem maja u Lucernu Svetski kupu u Poznanju nam je postao takoreći neplanirano takmičenje. Odlično smo trenirali za dvojcem u Jajcu, a u Poljsku idemo iz punog treninga. Zbog toga je pitanje koliko svežine imamo i u kakvoj smo formi u ovom trenutku jer je ona prevashodno prvo bila tempirana za Lucern. U svakom slučaju u Poznanju ćemo najverovatnije imati tri trke koje će nam biti dragoceno iskustvo pred završne pripreme i samo takmičenje u Riju. Takođe, osetićemo čari takmičenja sa 10 od 12 čamaca koji nas kao rivali očekuju i na Igrama, a, ujedno, imaćemo idealnu priliku da testiramo i neko novo taktičko rešenje – istakao je pred sami odlazak u Poljsku iskusniji član dubl skula Marko Marjanović.

Kvalifikacije u Poznanju na programu su u petak pre podne, a istog dana, samo u popodnevnim časovima, biće organizovani repesaži. U subotu, 16. aprila, su C i D finala, kao i polufinala, dok su u nedelju A i B finala. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak popodne.


Datum: 16.06.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...