x

Fatović: Istupanje Pionira ogromna šteta, ali će šampionat biti interesantniji

Fatović: Istupanje Pionira ogromna šteta, ali će šampionat biti interesantniji

Dragan Fatović, selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije, na pitanje da li ga je iznenadilo istupanje iz Super lige Srbije, zbog nedostaka finasija, najtrofejnijeg srpskog ženskog kuglaškog kluba svih vremena subotičkog Pionira, je rekao:

- Da, veoma sam iznenađen istupanjem, jer ništa nije nagoveštavalo takav rasplet. Šteta je velika.

Koliko će se izostanak Pionira u novoj sezoni odraziti na kvalitet Super lige?

- Mislim da će sve igračice vrlo lako naći angažman i da će, tako, igrački kvalitet Super lige ostati, manje više, nepromenjen. Ne bih jedino voleo da neka kuglašica  prestane da igra, to ne bi bilo dobro. Sa duge strane, bez Pionira, neće se unapred znati pobednik Super lige, a samim tim i prvenstvo će biti neizvesnije i zanimljivije.

Gde je, sada, u svetlu ovog događaja srpsko žensko kuglanje u domaćim okvirima i kakve su njegove perspektive?

- Perspektiva srpskog ženskog kuglanja je, kako ja to gledam sa mesta selektora , nepromenjena. Ponavljam, važno je da sve igračice  Pionira nastave da kuglaju. Na reprezentativnom planu naš cilj je i dalje isti, da se sa današnje trenutne pozicije,koja se kretala od petog do osmog mesta u svetu, ostvarimo napredak i u perspektivi osvajimo medalju.  Odlazak igračica Pionira u druge klubove može, sa druge strane, da u tim sredinama popravi kvalitet, da dođu i dobri rezultati i samim tim se poveća i interesovanje i podrška lokalnih vlasti.

Koliko će se gašenje Pionira odraziti na žensku reprezentaciju i vaše planove i programe?

- Da budem iskren, ne mnogo. Uveren sam da  ni u kom slučaju neće poremetiti planove reprezentacije u bliskoj budućnosti. Ovo ne važi u slučaju ako više reprezentativki  Pionira prestane sa kuglanjem. To bi bio veliki udarac, ali se nadam da do toga neće doći.

Da li postoji, po vašoj oceni, opasnost od daljeg urušavanja i istupanja još nekih klubova iz ženske Super lige?

- Na ovo pitanje ne postoji niko ko  može sa sigurnošću da odgovori, pa ni ja. Takva mogućnost uvek postoji, jer svi ostali klubovi u Super ligi i do sada su opstajali zahvaljujući minimalnoj pomoći gradskih vlasti, a više zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji ih vode. Finansijskih sredstava ni jedan klub, osim možda Pionira, nikada nije imao dovoljno da je mogao sa sigurnošću da kaže da će uspeti da završi sezonu, a ipak su je završavali.

Kakvi su, po vašem mišljenu, sada izgledi našeg klupskog ženskog kuglanja u međunarodnim takmičenjima u oktobru?

- Sve zavisi od toga da li će se klubovi koji učestvuju u Evro kupu i Kupu NBC federacije pojačati u prelaznom roku, možda i nekom igračicom iz Pionira, čime se šanse  tih klubova, na tim takmičenjima, povećavaju. Bilo bi dobro ako bi se zadržali na nivou plasmana od petog do osmog mesta. Mislim da je ovo, trenutno, i realno očekivati.


Datum: 14.06.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...