x

Dva lica rukometaša Srbije

Dva lica rukometaša Srbije

Reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Mađarske 25:26 (8:13) u prvom meču baraža za Svetsko prvenstvo u Francuskoj. Kraljevačka publika mogla je da vidi dva potpuno različita poluvremena i veliki povratak srpskog tima u meč posle zaostatka od osam golova u 38. minutu (10:18). Orlovi su uspeli da preokrenu duel u svoju korist sjajnom serijom 10:1 (20:19), ali ne i da zadrže vođstvo do kraja meča.

Petar Nenadić vodio je srpski tim sa deset golova, dok je Đerđ Ivančik bio najefikasniji sa pet pogodaka u redovima pobednika.


Revanš meč je na programu u sredu, 15. juna od 20 časova u Vespremu.


SRBIJA – MAĐARSKA 25:26 (8:13)

Kraljevo

Hala „Ribnica“

Gledalaca – 800


SRBIJA: Arsić četiri odbrane, Vejin, Šešum 3, Marjanović, Đukić 2, Nenadić 10(5), Ilić 4, Rnić, Beljanski, Mitrović, Zelenović 2, Stanković 1, Marsenić 2, Stanković S 1, Mladenović, Marjanac


MAĐARSKA: Balog, Ilješ 1, Suh, Čašar 2, Ivančik Đ 5(2), Ivančik T, Fazekaš, Mikler 12 odbrana, Nađ K 3, Nađ Laslo 5(1), Điljaš 1, Zubai 1, Bahnidi 1, Ančin 3, Bodo, Lekai 4

SEMAFOR: 0:4 (6.) 2:6 (11.) 5:7 (17.) 6:8 (23.) 7:9 (26.) 8:11 (29.) 10:18 (38.) 20:19 (48.) 22:22 (53.) 24:26 (59.)


Odlično otvaranje meča od strane mađarskog tima nateralo je selektora Dejana Perića da već u šestom minutu zatraži minut odmora pri rezultatu 0:4. Na prvi gol orlova čekalo se do isteka osmog minuta, kada je Žarko Šešum postigao prvi gol, ali je realna promena na terenu došla sa ulaskom Petra Nenadića u fazi napada, odnosno, Darka Arsića koji je na golu zamenio Dragana Marjanaca.


Uspeli su najbolji srpski rukometaši da uhvate priključak u 17. minutu na 5:7, ali odlična mađarska odbrana na čelu sa Rolandom Miklerom između stativa, nije dozvolila da se uđe u egal.


Na dva gola minusa (7:9), Srbija je bila pet minuta pre završetka prvog dela, kada su Mađari, pre svega iz faze odbrane, uspeli da stvore prilike za lake golove, a glavnog egzekutora su imali u desnom krilu Tamašu Ivančiku. Serijom 4:1 izabranici selektora Ćavija Sabatea stekli su +5 do odlaska u svlačionicu.


Kulminacija dominacije Mađara viđena je u 36. minutu, kada je Dejan Perić morao da pozove svoje momke na minut dogovora – kod rezultata 9:17. Slično početku utakmice, i na startu nastavka napad orlova je delovao bezopasno po mrežu Rolanda Miklera.


Nastavak meča, međutim, ponudio je neverovatnu sportsku režiju – već viđenu u finalu EHF Lige šampiona pre par nedelja u Kelnu, kada je poljsko Kilce nadoknadilo minus od devet golova protiv mađarskog Vesprema.


Serijom 10:1, Srbija je do 48. minuta došla u vođstvo – 20:19, golom Nemanje Ilića. Serija golova počela je sa sa levorukim Zelenovićem i Stankovićem, koji su za nepuna dva minuta usled brojčane prednsti na terenu (6 na 4) smanjili sa 10:18 na 13:18.


Sjajna odbrana srpskog tima paralisala je Mađare, pa je Sabate bio primoran da pri rezultatu 15:19 zatraži tajm-aut.  To mu nije pomoglo, jer su Žarko Šešum i Petar Nenadić nastavili da rešetaju Miklera do prvog izjednačenja na meču (19:19) u 47. minutu.


Drugi tajm-aut Mađara urodio je plodom (20:19), a Ivančik i Nađ vratili su svoj tim u vođstvo (21:22), da bi Petar Nenadić desetim golom uveo meč u egal (23:23) pet minuta pre kraja. Najbolji srpski rukometaš propustio je šansu da donese novo vođstvo sa linije sedam metara, a Mađari su zaigrali mnogo bolje u finišu i došli do +2 (24:26). Marsenić je smanjio na 25:26, ali u poslednjem napadu lopta nije htela u mrežu Miklera za remi.


IZJAVE POSLE MEČA:

Petar Nenadić, srednji bek reprezentacije Srbije:

-  Prava utakmica, čestitke Mađarima na pobedi. Loše smo otvorili utakmicu, ali smo u drugom poluvremenu uspeli da se vratimo sa -8 na +1. Pokazali smo karakter, ali očigledno nije bilo dovoljno da ostvarimo pozitivan rezultata. Ovo je prvo poluvreme. Svesni smo koliko će biti teško u Vespremu. Čestitam ekipi na drugom poluvremenu.


Timužin Suh, defanzivac reprezentacije Mađarske:

-Želim da čestitam ekipama. Bila je ovo uzbudljiva utakmica. Počeli smo oba poluvremena dosta dobro, međutim, kada smo ostali bez dva igrača u polju počeli smo slabije da igramo u drugom delu. Raduje me da smo pobedili, jer smo znali da će biti teško. Sledi nastavak u Vespremu.


Ćavi Sabate, selektor reprezentacije Mađarske:

- Čestitam mom kolegi Periću koji je izvanredan posao uradio u ove dve godine. Odigrali smo jako dobro prvo poluvreme. Dolazili smo do lakih golova. Došlo je do krize prilikom isključenja naša dva igrača u drugom poluvremenu, kada je Srbija započela veliku seriju.  Nenadić je izvanredno igrao i nosio na leđima čitavu reprezentaciju. Očekivali smo veliki otpor Srba i bespoštednu borbu. Čeka nas veoma težak revanš u Vespremu.


Dejan Perić, selektor reprezentacije Srbije:

- Čestitam Mađarima na zasluženoj pobedi, a Sabateu na dobroj pripremi. Znali smo da će biti teško i da Mađarska dolazi u iskusnom sastavu koji igra na rezultat. Početak je bio negativan po nas. Gradili smo igru iz odbrane, a tu nam je falio završni faul ili odbrana golmana koja bi nam dala impuls. I kada smo uspevali da se odbranima, pravili smo dosta grešaka u prenosu lopte. Mađari su u prvom delu igrali čvrsto i agresivno u odbrani, a to je zajedno sa golmanom, donelo mir njihovom napadu. Zaslužili su da vode osam golova u 36. minutu. Pokazali smo kroz čitavu utakmicu visok moral i želju za rezultatom. Moja ekipa se nije raspala prilikom tako ubedljivog vođstva. U kratkom periodu smo uspeli da preokrenemo sigurnijim napadom koji je proizašao iz agresivnije odbrane. To je jedini put za svaku ekipu koja želi dobar rezultat.


Revanš...

- Znamo da će biti jako teško. Mađari imaju prednost, a svesni smo i atmosfere kakva je u Vespremu. Ona je motiv, kako domaćim igračima, tako i gostima. Da bi se baraž prošao uspešno, jedna ekipa mora biti bolja u dve utakmice. Svaka utakmica je nova priča. Mi ćemo se spremiti da izvučemo pozitivan rezultat.

Datum: 11.06.2016. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...