BetWorld247

Zlatne stranice kuglaške istorije ispisane u Novigradu

Seniorske i juniorske srpske kuglaške reprezentacije, kao i kadeti, ispisali su zlatne  stranice kuglaške istorije na Šamnatima sveta i Svetskom kupu održanom u Novigradu u Istri u Hrvatskoj ponevši u obe konkurenciji titule najbolje nacije, osvojivši šest seniorskih medalja, od toga tri zlatne i osam juniorskih od čega su četiri bile najsjajnije, kao i dve kadetske!

- Najuspešnija smo zemlja na oba šampionata i pripale su nam diplome u prestižnom Kupu nacija, a osvojili smo još 14 medalja i dve na pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu  na čemu mogu da nam pozavide i mnogo jače kuglaške nacije, koje imaju milionske budžete u evrima. Od 18 proglašenja u devet  se čula himna „Bože pravde“ - istakao je Uoroš Dragojlović predsednik KS Srbije  u uvodnoj reči na izuzetno posećnoj konferenciji za medije u  hotelu Union u Beogradu.- Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji nam izuzetno pomaže u sprovođenju naših programa i još jednom čestitam reprezentativcima  i stručnom štabu na ogromnom uspehu koji je imao i lepog odjeka u našoj sportskoj javnosti.

Seniore je predvodio selektor Miloš Ponjavić, čiji su izabranici osvojili zlatne medalje u svim discipilnama i možda je i jedini trener u svetu koji time može da se podiči:

- Zavarko mi je trijumfom u sprintu doneo toliko željeno zlato koje je kompletiralo kolekciju. Ponosan sam na ove reprezentaivce , na njihovu veliku odanost našem „malom“ sportu ogromnih uspeha i to je ono što nas izdiže od ostalih.  U Novigradu smo ispisali najlepšu stranicu našeg kuglaškog almanaha.  Zlatne medalje su potvrda kvaliteta ovih igrača i oni će, siguran sam, još dugo vladati svetskim kuglanjem. Vilmoš Zavarko je od 2009. godine neprikosnoveni broj 1 na svetskim rang listama i kao i Novaku Đokoviću u tenisu još dugo mu niko neće prići ni blizu.

Vojko Pavlović, selektor juniora, dobio je od reperezentativaca nadimak Murinjo, jer njegovi juniori osvojili na nekoliko poslednjih šampionata svetske titule  u svim disciplinama i jedini je stručnjak u svetskom kuglanju sa četiri uzastopne ekipne juniorske titule:

- Po tome će se pamtiti Novgrad: Srbija je prva zemlja u istoriji koja je četiri puta za redom, do 2009. do 2016. osvajala ekipna zlata na muškim omladinskim Šampionatima sveta. Najzaslužniji su reprezentativci i još jednom veliko hvala za sve radosti koje su nam pričinili. Na ovoj konferenciji nedostaju trostruki svetski juniorski prvak Robert Ernješi i šampion u sprintu i ekpno Milorad Vojnović zbog obaveza na fakultetu, da sa vama podeli utiske.  Srbija je imala Igora Kovačića i Roberta Ernješija koji su omladinski tim vodili do osvajanja osam medalja a kasnije je Kovačić sa Zavarkom obeležio i celokupni šampionat. Ogromnu ulogu u ovim uspesima ima Ministarstvo omaladine i sporta Srbije koje ne samo da finansira naš program, nego i kampove. Svi osvajači medalja na ovom prvenstvu, od kadeta do seniora, prošli su kampove koje su najveće blago našeg sporta.

Vilmoš Zavarko je  osvojio u Novigradu dva zlata - u sprintu i pojedinačno i kompletirao zlatne medalje i sada je jedini kuglaš u svetu sa titulama u svim disciplinama: ekipno, pojedinačno, sprint, miks tandem i  kombinacija!

- Najteže je bilo osvojiti titulu u sprintu, gde mala greška  može da pokvari planove a bio sam i pod pritiskom da kompletiram kolekciju i šansa nije smela da se propusti. U pojedinačnom finalu bilo je teško, Kiš je poveo sa 1,5:0,5 i treći set sam morao da dobijem. Rekao sam sebi da ne smem da se predam, u četvrtom odlučujućem setu su mi pale dve „devetke“ za redom i osvojio sam drugi put u krijeri pojedinačno svetsko zlato.

Igor Kovačić je obeležio prvenstvo sa sedam medalja – tri seniorske i četiri juniorske i najtrofejniji je učesnik:

- Presrećan sam. Ni u najlepšim snovima nisam mogao do očekujem ovakve uspehe. Posebno me je obradovala  četvrta ekipna titula i žao mi je što moj drug Robert Ernješi, koji je učestvovao u osvajanju svih zlata, nije sa nama. Najveću težinu ima seniorska titula u kombinaciji. Novigrad će biti uvek u mom sećanju jer sam prvi put na zvaničnom takmičenju obrio više od 700 čunjeva – 704 i 717 što mi je donelo i tutulu u kombinaciji. Imam i svetski rekord sa Kličaričem  u tandemima i srce mi je puno...

Bojan Kličarić je  debitovao na SP, učestvovao u osvajanju  istorijske četvrte ekipne titule juniora, osvojio bronzu u tandemima i oborio svetski rekord u ovoj disciplini.

- Prvi šampionat u karijeri i tri medalje  svih boja. Ne mogu da opišem kako sam se osećao. Šteta što smo „ispustili“ titulu u tandemima, ali nam je za utehu ostao svetski rekord iz polufinala.  

Kristina Ljubenković je na kadetskom Svetskom kupu osvojila pojedinačno srebro. Kasnije je igrala i za juniorke koje su četvrte u svetu:

- Opristila sma se od kadetske konkurencije sa medaljom i to ću pamtiti.  Sa junorskom ekipom ostaje žal za medaljom. Kasnije me je stigao umor, nisam mogla da pružim onoliko koliko sam želela.

Želislav Jakab je iz male Padine otišao je u veliki svet i vratio se sa pojedinačnom bronzom na kadetskom Svetskom kupu:

- Odigrao sam  dobro u pojedinanom delu, osvojio kao debitant prvu veliku medalju. Kasnije me je selektor Vojko Pavlović ostavio sa juniorima i sa njima sam se  popeo na pobedničko postolje. Bilo je teže navijati i pratiti juniorsko takmičenje nego igrati, jer je sve bilo uzbudljivo, titulu smo osvojili sa samo dva čunja vipe od Čeha. Navijao sam i radovao se posle dva zlata Ernješija i njegovog sveskog rekorda u kombinaciji, zlata Milorada Vojnovića u sprintu, dva srebra Kovačića, bronze Kličarića i bilo  zaista fantastično.

Stigle su i brojne čestitke, izemeđu ostalih i Zorana Stanojevića “Šumara” predsednika Kuglaškog kluba Rudar iz Kostolca i člana UO KSS koji je, poželeo još lepšu  budućnost kuglanja  i, između ostalog, napisao:

“Uzimam pravo da mislim da smo svi zajedno, kao navijači i vođstvo puta, bar jednim promilom doprineli ogromnom uspehu kuglanja i celog srpskog sporta. S druge strane, smatram da smo se u radovanju približili igračima makar na 50 procenata od onoga kako su se oni radovali. Bilo bi lepo da cela Srbija zna , preko sredstava informisanja, o kakvim se vrhunskim sportistima i rezultatima radi, u kontinuitetu, mnogo godina unazad”.

Srbija je učešće na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta  u istarskom Novigradu, završila sa šest medalja, tri zlata, srebrom i dve bronze: zlato Zavarka u pojedinačnom delu, zlato Kovačića u kombinaciji, zlato Zavarka u sprintu, srebro Zavarka u kombinaciji, bronza Kovačića u sprintu i bronza Kovačića - pojedinačno.

Na juniorskom SP u Novigradu mladi kuglaši Srbije osvojili su osam medalja, četiri zlatne (Robert Ernješi – kombinacija sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno, muška juniorska reprezentacija: Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović i Milorad Vojnović – sprint), tri srebra (Igor Kovačić i  Bojan Kličarić - tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić-  pojedinačno, Igor Kovačić - kombinacija) i  jednu bronzu (Bojan Kličarić - sprint).

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom kupu odigranom pre juniorskog šampionata,  Kristina Ljubenković je osvojila pojedinačno srebro a Želislav Jakab pojedinačnu bronzu.


Bilans medalja u Novigradu  – seniori


1. SRBIJA 3 1 2 6

2. Hrvatska 2 0 3 5

3. Poljska 1 0 0 1

4. Rumunija 1 0 0 1

5. Mađarska 0 3 0 3

6. Slovenija 0 1 1 2

7. Nemačka 0 1 1 2

8. Francuska 0 1 1 2

9. Češka 0 0 2 2

10. Austrija 0 0 1 1

11. BiH 0 0 1 1

______________________________________-

Ukupno 7 7 12 26


Bilans medalja u Novigradu – juniori


1. SRBIJA 4 3 1 8

2. Nemačka 3 3 3 9

3. Češka 2 2 2 6

4. Austrija 1 0 3 4

5. Mađarska 1 0 2 3

6. Hrvatska 0 2 2 4

7. Francuska 0 1 1 2

8. Slovenija 0 0 1 1

9. Italija 0 0 1 1

Ukupno 11 11 16 38


Bilans medalja u Novigradu – Svetski kadetski kup


1. Nemačka 2 1 0 3

2. Slovenija 1 0 1 2

3. SRBIJA 0 1 1 2

4.Rumunija 0 0 1 1

5. Hrvatska 0 1 0 1

Ukupno: 3 3 3 9


NAPOMENA: Kolone znače zlatnih, srebnih i bronzanih medlja. Bilansi su po olimpijskom principu (više zlatnih). U pojedinim disciplinama dele se po dve bronze.

Datum: 31.05.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...