x

Jovović predstavljao Srbiju na Skupštini BWF

Jovović predstavljao Srbiju na Skupštini BWF

Kineski grad Kunšan je od 19. do 22. maja 2016. bio domaćin Godišnje Skupštine Svetske badminton federacije (BWF) i Foruma članica BWF na kojima je Srbiju predstavljao predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović. U prijatnoj atmosferi uz prisustvo predstavnika više od 100 država članica ove sportske organizacije na Forumu i Skupštini BWF, kojom je predsedavao predsednik Pol Erik Hojer, prezentovan je veoma sadržajan program koji se sastojao u podnošenju godišnjih izveštaja, održavanju predavanja i vođenju diskusija, predstavljanju strateškog plana koji obuhvata naredni olimpijski ciklus, prezentovanju globalnih projekata kao i primera dobre prakse uz akcenat na Olimpijske igre u Riju i dr. Rad menadžmenta i članica BWF, kada je u pitanju razvoj i popularizacija badmintona kao jednog od najrasprostranjenijih i najmasovnijih olimpijskih sportova, dobio je visoku ocenu uz postavljanje veoma ambicioznih četvorogodišnjih ciljeva.

Pored učešća na pomenutim događajima i prisustva tradicionalnom sastanku Evropske badminton konfederacije (BEC), Radomir Jovović je u Kunšanu iskoristio priliku za održavanjem brojnih značajnih susreta. Uz uobičajeno druženje sa predsednikom BWF-a Polom Erikom Hojerom, prvi čovek srpskog badmintona sastao se sa najvišim predstavnicima Panameričke, Azijske i Afričke badminton konfederacije. Takođe, održao je izuzetno važne radne sastanke sa direktorom za razvoj Svetske badminton federacije Ianom Rajtom u vezi definisanja pomoći od strane BWF i početka primene "Shuttle Time" projekta u Srbiji, Polom Kurzom, potpredsednikom BWF za para-badminton u vezi daljeg globalnog i nacionalnog razvoja ovog, počevši od 2020. godine, zvaničnog paraolimpijskog sporta, predstavnicima brojnih svetskih država u vezi predstavljanja i promovisanja međunarodnih takmičenja "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2016" koja će, po svemu sudeći, biti masovnija nego ikada itd.

“Organizacija svih formalnih događaja kao i Svetskog prvenstva za muške i ženske timove, čijim smo finalnim mečevima imali priliku da prisustvujemo, bila je, prema uspostavljenim standardima, na najvišem nivou. Posebnom duhu svim veoma uspešno organizovanim događajima doprinosi i činjenica da je upravo u Kini badminton nacionalni sport. Godišnje okupljanje lidera razvoja badmintona u svetu jeste idealna prilika za formalno ali, rekao bih, jednako važno i neformalno druženje. Biti na izvoru najvažnijih i najnovijih informacija jeste od višestrukog značaja. Iskustva kao i dostignuća su različita ali je zajednički imenilac isti, a to je neverovatna ljubav i posvećenost ovom divnom olimpijskom sportu. Pored fokusa na vrhunski takmičarski rezultat i međunarodna takmičenja uključujući Olimpijske igre, pažnja svetskog badmintona je definitivno usmerena na primenu kapitalnog projekta razvoja badmintona kao školskog sporta pod nazivom "Shuttle Time". Sa ponosom smo primili čestitke na dosadašnje dvogodišnje angažovanje na pripremi za primenu ovog projekta u Srbiji. Iako ne spadamo u red svetskih badminton velesila, organizacijom, napornim i posvećenim radom definitivno imamo zapaženo mesto. Činjenica da je navedeni veoma obiman globalni projekat u potpunosti i u svim oblicima preveden i pripremljen za primenu na samo 17 svetskih jezika, od kojih je jedan upravo srpski, govori dovoljno. U budućnosti ćemo izuzetno veliku pažnju poklanjati upravo razvoju i masovnom upražnjavanju badmintona u školama širom Srbije." – izjavio je Jovović.

Delegati Skupštine su u svojstvu specijalnih gostiju prisustvovali završnici Svetskog prvenstva za muške i ženske timove – Tomas & Uber Cup 2016 na kojem je, u muškoj konkurenciji, trijumfovala Danska kao jedina evropska država kojoj je to "pošlo za rukom", a koja je u finalu bila bolja od Indonezije. Bronzana odličja pripala su Maleziji i Južnoj Koreji. U ženskoj konkurenciji konačni poredak je bio sledeći: Kina, Južna Koreja, Indija i Japan.

Tokom Gala večere ovogodišnju najprestižniju nagradu BWF, koja nosi naziv Herbert Scheele, dobio je bivši direktor Svetske badminton federacije a sadašnji prvi čovek Asocijacije federacija letnjih olimpijskih sportova (ASOIF) Endru Rajan, osvedočeni prijatelj srpskog badmintona.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg predstavnika na Godišnjoj Skupštini Svetske badminton federacije i ostalim formalnim događajima.


Datum: 30.05.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...