x

Kragujevčani u Nišu overili vizu za Brazil

Kragujevčani u Nišu overili vizu za Brazil Autor fotografije: Bogdan Kosanović
Niš je u nedelju ugostio najbolje timove malog fudbala na nacionalnom finalu Neymar Jr s Five turnira. 14 ekipa, tokom 6 sati koliko je trajao turnir, pokazalo je ono najbolje što Srbija ima, a pobednici turnira ekipa Dag & Red iz Kragujevca plasirala se na svetsko finale koje se u julu održava u Sao Paolu u Brazilu u „Instituto Projeto Neymar Jr.“ fudbalskom centru jednog od najboljih svetskih fudbalera Nejmara da Silve.

Na terenu OŠ Učitelj Tasa u Nišu održano je nacionalno finale Neymar Jr s Five turnira na kome je nastupilo 14 ekipa iz Kragujevca, Niša, Novog Sada i Beograda. Iako je prethodnih dana najavljivano olujno vreme, u nedelju ujutro momke je ipak dočekalo lepo i sunčano vreme koje je omogućilo idealne uslove za igru.

Pred skoro 500 gledalaca, ekipe su u prvoj fazi takmičenja igrale po grupama odakle su po najbolje dve prolazile u četvrtinu finala. Kvalitet utakmica na završnom turniru bio je na najvišem nivou, a o tome verovatno najbolje govori činjenica da ekipe koje su smatrane za favorite poput Underground Boys-a iz Beograda nisu prošle u drugu fazu takmičenja, čak su u prvoj utakmici bili očišćeni sa terena rezultatom 5:0.

Iz grupne faze u četvrtinu finala prošle su sve četiri ekipe iz Niša koje su se putem kvalifikacija plasirane na nacionalno finele Neymar Jr s Five turnira - Niš 97 (NI), Uno momento (NI), Hijene (NI) i Favoriti (NI), a pored njih su se još našle ekipe Goku (KG), Fudbalska mafija (BG), E3 (NS) i Dag & Red (KG). U četvrtini finala viđeno je još jedno čišćenje ekipe sa terena gde su Favoriti eliminisali E3 maksimalnim rezultatom, dok je utakmica između Hijena i Uno momento završena nerešeno pa su o polufinalisti odlučivali penali gde je ekipa Hijena bila uspešnija rezultatom 3:2. U polufinalu su se još našle ekipe Dag & Red i Fudbalska mafija.

Posebnu čast, a sigurno i motivaciju igračima na terenu dao je reprezentativac Srbije Andrija Živković koji je svojim prisustvom uveličao finale, a poseban užitak gledaocima omogućio je najbolji srpski freestyle fudbaler Nikola Đota Milošević.

Nakon 5 sati fudbala u polu finalu su se sastale ekipe Fudbalska mafija i Hijene, dok su sa druge strane igrali Dag & Red i Favoriti, a u veliko finale prošle su ekipe Dag & Red i Fudbalska mafija. Ekipa iz Kragujevca je plasmanom u finale opravdala ulogu favorita jer su i na kvalifikacionom turniru odneli pobedu.

U finalu je viđen atraktivan fudbal i verovatno najzanimljivija utakmica na celom turniru. Fudbalska mafija je povela fantastičnim golom preko celog terena, ali je ipak 3 minuta pre isteka regularnog dela utakmice ekipa Dag & Red uspela da postigne gol i to sa igračem manje. Do kraja utakmice nije bilo promene rezultata pa su o pobedniku odlučivali penali gde je ekipa Dag & Red bila bolja rezultatom 2:0.

Nakon pobede u velikom finalu i plasmana na svetsko finale koje će u julu biti održano u Brazilu u fudbalskom centru jednog od najboljih svetskih igrača Nejmara da Silve, kapiten pobedničke ekipe Miloš Kočić je izjavio: „ Na finale smo došli da igramo fudbal, da se nadigravamo i verovali smo da će rezultat doći. Turnir nije ni malo lak jer traje šest sati i igra se veliki broj utakmica. U finalu je bilo veoma teško sa obzirom na to da smo prvi primili gol i igrali smo sa igračem manje, ali nismo se predavali i ta upornost nam se isplatila.“ Na pitanje šta očekuje od svetskog finala Miloš je rekao: „U Brazil odlazimo da predstavimo Srbiju na najbolji mogući način, a nadamo se i visokom plasmanu.“

Neymar Jr s Five turnir održava se u 43 zemlje širom sveta, a do sada je na kvalifikacionim turnirima učestvovalo više od 10.000 timova sa gotovo 60.000 igrača.
Datum: 17.05.2016. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...