x

Heroji 29. Beogradskog maratona

Heroji 29. Beogradskog maratona

Zavesa na 29. Beogradski maraton se polako spušta, iako je preostalo mnogo posla oko analiza u svim segmentima organziacije ovogodišnjeg događaja. Prvi utisci velikog broja učesnika su vrlo pozitivni, a takođe i drugih aktera u organizaciji ovogodišnjeg 29. Beogradskog maratona. Neki od natpisa iz medija govore tome u prilog: Beogradski maraton, najlepša slika Beograda, Beogradski maraton brend i simbol Beograda, Nestvarni snimci dočaravaju magiju Beogradskog maratona, Beogradski maraton je slika naše zemlje, Beograd poslao pravu sliku u svet, Beogradski super heroji - eksplozija optimizma na fenomenalnim fotografijama sa maratona, Desetine hiljada ljudi dobre volje na Beogradskom maratonu, Veličanstveni snimci sa Beogradskog maratona, Beogradski maraton poslao prelepo sliku u svet, Pobeda sporta nad nasiljem, Oni su već pobedili - divne scene sa Beogradskog maratona...


Očigledno je da je snagom zajedništva i entuzijazmom učesnika, sponzora, grada Beograda, gradskih sekretarijata, javnih komunalnih preduzeća i službi, državnih institucija - a prevashodno Ministarstva omladine i sporta, potom Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, volontera i predstavnika medija - ostvaren veliki uspeh kada je u pitanju organizacija maratona i pozitivan medijski prodor u svet.


Ovogodišnji 29. Beogradski maraton imao je rekordan broj od 6056 učesnika u polumaratonu (računajući i 216 učesnika u Prvenstvu Srbije u štafetnom polumaratonu) i maratonu iz 60 zemalja sveta sa svih kontinenata i to posle prošlogodišnje, takođe rekordne godine, a potom i 20 000 učesnika u Coca Cola Trci zadovoljstva. Nedelju dana posle 29. Beogradskog maratona održan je 23. Smoki Smokić Dečiji maraton u divnom ambijentu Beogradskog ZOO vrta, u čijim kvalifikacijama je trčalo preko 16000 beogradskih mališana.


Ponosni smo na činjenicu da je još jedna legendarna sportska ličnost koja je pomerala granice ljudskih dostignuća Kubanac Havijer Sotomajor - aktuelni svetski rekorder u skoku u vis bio promoter Beogradskog maratona. Sotomajor je u bogatoj atletskoj karijeri bio olimpijski šampion i šestostruki svetski prvak. Havijer je svojom pristupašnošću pokazao i ljudsku veličinu i na najbolji način je promovisao Beogradski maraton širom sveta.


Ove godine, kroz cilj Beogradskog maratona prošao je i milioniti učesnik računajući sve trke na Dečijem maratonu, Trci zadovoljstva, polumaratonu i maratonu u okviru prethodnih Beogradskih maratona.


Beogradski maraton ostaće upamćen i po brojnim humanitarnim programima koji su doneli značajne finansijske efekte pojedincima i organizacijama kojima je pomoć bila potrebna, a sa nekim od tih aktivnosti nastaviće se i posle održanog maratona.


Posebno je bio inspirativan slogan ovogodišnjeg Beogradskog maratona - „Ako mogu ja, možeš i ti, možemo svi“ na koji je presudno uticao Slobodan Jotić i njegova životna priča. I mnogi drugi učesnici imali su svoj razlog i motiv da se pokrenu pa je tako nastao niz divnih i emotivnih slogana poput: Malim koracima do velikog cilja, I mi želimo da se bavimo sportom, Pobediću neizlečivu bolest, Imamo cilj vreme je za start, Ravnopravno do cilja, Menjamo Srbiju - menjajući sebe...


Ovo je još jedna prilika da izrazimo veliku zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnjeg događaja i stvaranju najlepše slike Beograda i pozitivne atmosfere. Posebnu zahvalnost dugujemo učesnicima Beogradskog maratona na neverovatnoj energiji, građanima Beograda na strpljenju i podršci, kao i našim poslovnim partnerima. I ove godine ostvaren je medijski proboj u svet jer slike, reči i video materijali se emituju još uvek širom sveta. Osim toga, ovogodišnji Beogradski maraton je po drugi put bio praćen u celom svetu preko internet stranice Beogradskog maratona uživo, a taj projekat su zajednički organizovali Beogradski maraton i Maksnet Telekomunikacije.


Ovakve ocene i rezultati obavezuju, ali i nalažu da sa našim partnerima nastavimo putem razvoja Beogradskog maratona i promocije Beograda i Srbije u svetu u pripremi za jubilarni 30. Beogradski maraton. 1. Pehare i diplome za rezultate ostvarene na Prvenstvu Srbije u štafetnom polumaratonu za srednje škole, fakultete i korporacije dodelio je prof. dr Branko Bošković koordinator rada TRK Beogradski maraton.


Osvajači pehara i dobitnici diploma:


Srednje škole – muške ekipe

 1. mesto: MEDICINSKA ŠKOLA “DR. ANDRA JOVANOVIĆ” - ŠABAC

 2. mesto: Prva beogradska gimnazija

 3. mesto: Deseta gimnazija "Mihajlo Pupin"

Srednje škole – mešovite ekipe

 1. mesto: Gimnazija Mladenovac

 2. mesto: Prva beogradska gimnazija

 3. mesto: Prva beogradska gimnazija

Fakulteti – muške ekipe

 1. mesto: FAKULTET SPORTA I FIZIČKOG VASPITANJA  – BEOGRAD

 2. mesto: Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija

 3. mesto: Fizički fakultet

Fakulteti – ženske ekipe

 1. mesto: Visoka sportska i zdravstvena škola

 2. mesto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

 3. mesto: Matematički fakultet

Fakulteti – mešovite ekipe

 1. mesto: Fakultet za sport, Univerzitet „Union – Nikola Tesla“

 2. mesto: Medicinski fakultet Beograd

 3. mesto: Biološki fakultet

Korporacije – muške ekipe

 1. mesto: Hemofarm

 2. mesto: Microsoft Razvojni Centar Srbija

 3. mesto: NCR d.o.o

Korporacije – ženske ekipe

 1. mesto: Enjoy.ing

 2. mesto: Microsoft Razvojni Centar Srbija

 3. mesto: PricewaterhouseCoopers d.o.o.

Korporacije – mešovite ekipe

 1. mesto: Centar za Plesnu edukaciju Timbao

 2. mesto: NIS ad

 3. mesto: MSG Global Solutions SEE d.o.o.


 1. Zahvalnice za realizaciju humanitarnih programa je dodelio Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona


Dobitnici zahvalnica

 • Belhospice

 • Udruženja za zaštitu životinja (Kinološka akademija, Feniks, Ekolibrijum, Ljubimci, Zoovita, Link plus)

 • CorD

 • SSOSIB (Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograd)

 • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

 • Nurdor

 • Zavod za vaspitanje dece i omladine


3.
    Beogradski maraton je i ove godine, u saradnji sa Visokom sportskom i zdravstvenom školom iz Beograda i Domom omladine Beograd, sproveo Edukativni program priprema učesnika Trke zadovoljstva, polumaratona i maratona.

Program je obuhvatio 5 predavanja, 4 Stručne tribine i radionice, 20 javnih treninga na terenu i stručne konsultacije putem društvenih mreža, kroz koje je prošlo blizu 500 aktivnih sportista, rekreativaca i početnika.

Učesnici trka na 29. Beogradskom maratonu dobili su korisne savete, saznanja i informacije iz oblasti kontrole i održavanja zdravlja, organizacije treninga, tehnike i taktike trčanja, ishrane i hidriranja i opreme za trčanje.

To je, nesumnjivo, značajno doprinelo monogim trkačima da, u ekstremnim vremenskim uslovima kakvi su bili ove godine, uspešno savladaju izabranu dužinu trke.

Ovo je prilika da se zahvalimo i uručimo zaslužena priznanja zaslužnima za profesionalno i kvalitetno izvođenje sadržaja edukativnog programa maratona.

Zahvalnice predavačima je uručio Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda

Dobitnici zahvalnica:

 • prof. dr Goran Radjen

 • prof. dr Mithat Blagajac

 • prof. dr Branko Bošković

 • prof. dr Ivan Ćuk

 • doc. dr Nenad Dikić

 • dr Milica Vukašinović Vesić

 • dr Marija Anđelković

 • dr Nikola Čikiriz

 • Nedeljko Todorović

 • Stanoje Jeremić

 • Srećko Mićić

 • Zdravko Mišović

 • Katarina Pohlod

 • Marko Radojević

 • Drago Boroja.


4.    Različiti su kriterijumi po kojima može da se oceni šta su to posebna dostignuća u bilo čemu, a naročito u okviru jednog ovakvog događaja kao što je Beogradski maraton. Dodela posebnih diploma - Heroj 29. Beogradskog maratona ide u tome u prilog.

Diplome za posebna dostignuća, Herojima 29. Beogradskog maratona dodelio je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Uniqa osiguranje, dugogodišnji partner Beogradskog maratona obezbedio je putna osiguranja za sve heroje ovogodišnjeg Beogradskog maratona kao praktičan poklon ako neko od njih poželi da odputuje na neki drugi maraton ili na odmor.

Dobitnici specijalnog priznanja - Heroj 29. Beogradskog maratona:

 1. Lazar Đokić - najbolji volonter među 300 drugih jednakih koji su nam pomogli da 29. Beogradski maraton izgleda i funkcioniše izvanredno.

 2. Saša Porubski - čovek koji je osmislio i realizuje izuzetno značajan projekat Maturanti maratonci. Za 4 godine stotine mladih polumaratonaca i maratonaca prošli su kroz cilj Beogradskog maratona

 3. Jovan Memedović - već godinama kreira i emituje divne emisije o trčanju, a upravo je pre nekoliko dana emitovana još jedna emisija sa ovogodišnjeg maratona „Dobrodošli maratonci“ o stranim gostima iz celog sveta, učesnicima Beogradskog maratona. Jovan je danas službeno odsutan, nalazi se već na seledećm snimanju.

 4. Mladen Matičević - Ne treba mnogo predstavljati Mladena Matičevića, autora kultnog dokumentarnog filma „Kako postati heroj“. Mladen je iz svog ugla ispričao maratonsku priču i tako je inspirisao mnoge da počnu da se bave trčanjem - između ostalog i Slobodana Jotića.

 5. Dragoljub Đuričić - fascinantni motivator i čovek koji svojom energijom i muziciranjem već treću godinu pokreće hiljade učesnika Beogradskog maratona.

 6. Milan Rundić - član ekipe Dragoljuba Đuričića koji je ove godine tako predano muzicirao i podržavao učesnike Beogradskog maratona da je kolabirao tokom trke.

 7. Zoran Krajnović - Zoran je milioniti učesni u istoriji Beogradskog maratona računajući učesnike u svim dosadašnjim Dečijim maratonima, Trkama zadovoljstva, polumaratonima i maratonima.

 8. Branislav Stepanov - Istračao pre 12 dana svoj prvi polumaraton u 55. godini, za kratko vreme smršao gotovo 20 kg, a kao novinar postao motivator i kolegama i drugima prenosi poruku koliko je zdravo i korisno baviti se trčanjem.

 9. Slavica Neta - Dama u 66. godini svojom mobilnošću motiviše mnoge dame i druge da nam se pridruže u trkačkom pokretu.

 10. Vlada Stevanović - Vlada je u 82. godini završio polumaraton posle operacije srca koju je imao pre godinu dana.

 11. Miloš Dimitrijević - je kao pravi domaćin pokazao solidarnost pomogavši kolegi iz Zagreba da završi svoje učešće u polumaratonu.

 12. Borko Savanović - ove godine je prošao kroz cilj kao poslednji učesnik u maratonu sa rezultatom 6 sati i 6 minuta. Njegova hrabrost i upornost motivisala je i trubače da ga dočekaju u cilju.

 13. Andrija Radomirović - Kolabirao na 42 kilometru iako nije imao nameru da trči maraton ove godine.

 14. Ljubomir Japundžić - Ljubomir se pre godinu i nešto malo više pokrenuo i postao pripadnik trkačkog pokreta. Imao je infarkt i ugrađena 2 stenta. Prošle godine završio je trku zadovoljstva, a ove godine u 67. godini istrčao je polumaraton.

 15. Dragana Špehar - Prvakinja Srbije u maratonu 2014. godine. Njena priča je neverovatna i potvrda je upornosti, snage, hrabrosti i ljubavi prema trčanju. Dragana je prošle godine u novembru bila u Njujorku i trebalo je da trči na čuvenom maratonu. Dva dana pre trke imala je epileptični napad i ustanovljen joj je tumor na mozgu. Operisana je 04.01.2016. a 16.04.2016. istrčala je polumaraton.

 16. Štafeta Škole za učenike oštećenog sluha „Stefan Dečanski“ (Ognjen Jovanović, Teodora Baljak, Vera Mićić, Miloš Ilić)

 17. Vojislav Ćurulić - istrčao je peti Beogradski maraton i ukupno 150 maratona u karijeri. Vojislav je trkač sa telesnim invaliditetom atrofije ruke.

 18. Vesna Prokopljević i Drugarić - Vesna je bila odgovoran učesnik u Šetnji odgovornih vlasnika kućnih ljubimaca, a njen kolega u Trci zadovoljstva je bio Drugarić. Tako su pokazali snagu zajedništva.

 19. Goran Nikolić - učesnik 29. Beogradskog maratona sa statusom slepog atletičara kategorije B3 (mali ostaci vida do 5%). Završio je svoj sedmi nastup na Beogradskom maratonu sa rezultatom 4:11.

 20. Mirko Kopunović - Najstariji učesnik 29. Beogradskog maratona - završio je polumaraton u 90. godini

 21. Drago Boroja - na 29. Beogradskom maratonu istrčao svoj 300. maraton u karijeri.

 22. Nataša Kovačević - Kao u ostalom i u svakoj drugoj prilici, na 29. Beogradskom maratonu zadivila je pozitivnom energijom u Trci zadovoljstva i pokazala da su borba i upornost jedini siguran put ka uspehu.

 23. Slobodan Jotić - čovek koji je postao simbol ovogodišnjeg Beogradskog maratona i koji je ostvario gotovo nemoguće. U svojoj životnoj borbi sa multipla sklerozom istrčao je polumaraton. Slobodana je pokrenuo Mladen Matičević svojim filmom „Kako postati heroj“, a pre mesec dana zajedno su obećali da će istrčati maraton na 30. Beogradskom maratonu. Ima li bolje najave za ovaj veliki jubilej Beogradskog maratona
Datum: 29.04.2016. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...