x

Usvojen statut, svi moraju na ploče, Vojvođanske lige sa po 12 klubova

Usvojen statut, svi moraju na ploče, Vojvođanske lige sa po 12 klubova

Novi Statut Kuglaškog saveza Srbije, usklađen sa novim Zakonom o sportu Srbije, usvojen je na redovnoj godišnjoj Skupštini KSS u Vrbasu.

Predsednik KSS Uroš Dragojlović je obrazložio predlog koji je jednoglasno prihvaćen. Prisustvovalo je 19 delegata od 25 koliko je skupštinsko telo.

U raspravi, u kojoj je Uroš Dragojlović govorio o nekim ružnim događajima i tužbama, Radovan Šunjka, predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine, upozorio je da celokupna kuglaška organizacija, a posebno KSJ mora da uloži maksimum napora da se pojedinci koji, istupanjem na društvenim mrežama i pokušajima tužbi pred redovnim sudovima, nastoje da  uruše ugled najtrfejnijeg neolimpijskog sporta – kuglanja, budu zaustavljeni i sankcionisani.  Angažovaće se pravni tim koji će stati u odbranu istinskih vrednosti kuglaškog sporta protiv siledžija koji napadaju i vređaju sudije i druge kuglaške funcionere.

Na sednici Upravnog odbora KS Srbije pre Skupštine KSS, prihvaćen je sastav delegacije za kadetski Svetski kup, ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i pojedinačni seniorski Šampionat sveta koji će se odigrati u Novigradu u Hrvatskoj od 15. do 28. maja.

- Seniorske reprezentacije su u pripremama za SP, odigrale prijateljski meč sa Rumunijom, a juniorske su imale dve provere, protiv Rumunije i Slovenije. Rezultati su, u celini, zadovoljavajući. Nekompletni juniori su tesno poraženi od Slovenaca u prvom susretu, a devojke su jedan meč dobile a jedan izgubile. Igraćemo još jedan meč sa Mađarskom i siguran sam da će obe selekcije, koje imaju svetski kvalitet, za Šampionat sveta biti u pravoj formi – rekao je u uvodnom izlaganju Uroš Dragojlović, predsednik KSS.

Svi klubovi koji će u sezoni 2016 -2017. igrati u drugom rangu takmičenja moraju da kuglaju na kuglanama sa pločama i odbijen je zahtev Kraljeva da se odluka UO KSS o tome ponovo prolongira.

Uroš Dragojlović predsednik KSS je obavestio da je Ministarstvo omladine i sporta Srbije naložilo Sportskom savezu Srbije, zaduženom za neolimpijske sportove, da izradi Pravilnik o nagradama sportistima i trenerima u neolimpijskim sportovima:

- U članu 135 zakona o sportu, obavezano je Minstarstvo omladine i sporta Srbije da posebnim aktom uredi ovo pitanje i u Sportskom savezu Srbije su zatražili predloge od tri najtrofejnija sporta iz porodice neolimpijskih, kuglanja, karatea i kik boksa – istakao je Dragojlović.-  Predložio sam da nagrade za svetske medalje budu 25.000, 20.000 i 15.000 evra, a za Prvenstva Evrope 20, 15 i 10.000 evra. Nadam se da će pravilnik što pre zaživeti i vrhunski asovi i u neolimpijskim sportovima dobiti zaslužene nagrade.

Miloš Mitrović, predsednik Takmičarske komisije KSS, obavestio je su sve lige završene uz dve „majstorice“. Rekao je da je u Super ligi Srbije, kao i u Srpskoj ligi, bilo nekoliko „čudnih rezultata“, ali da ništa nije moglo da se dokaže. Posebno je naglasio da je bilo dosta problema, zbog zgusnutog kalendara, i da se dešavalo da su se u minuloj sezoni u jednom vikendu igrala i po tri takmičenja. U pravljenju kalendara za iduću godinu vodiće se računa o tome, a jedno od rešenja je da nova takmičarska godina počne u avgustu.

Usvojene su i konačne tabele liga. Šampioni su Beograd (muškarci) i Pionir „Agro Višković“ (žene). Super ligu su napustili  kod kuglaša Polet iz Sombora i Kraljevo i kod kuglašica Pobednik iz Beograda i Vojvodina iz Bačkog Gradišta.

Prvaci Prve lige Srbije - Centar su Car Lazar (muškarci) i Rudar Kostolac (žene), a Prve lige Srbije - Vojvodina novosadska SPC Vojvodina (žene) i Banat Zrenjanin (muškarci) i oni su postali novi superligaši.

Prvak prve Srpske lige za kuglaše je IMR iz Beograda koji je prešao u Prvu ligu Srbije – Centar. Prvak Prve vojvođanske lige  za muškarce je Eđešeg iz Bačke Topole koji je ušao u Prvu ligu Srbije – Vojvodina. Iz ove lige ispao je (posle „majstorice“ sa Železničarom) Haduk iz Kule. Drugoplasirani tim Prve vojvođanske lige Dunav iz Bačke Palanke i  devetoplasirani tim Prve lige Srbije - Vojvodina Železničar iz Inđije razigravali su, Dunav je pobedio i plasirao se u  Prvu ligu Srbije - grupa Vojvodina koja će, tako, dogodine imati 12 klubova, umesto deset kao do sada. Iz Druge vojvođanske lige u Prvu vojvođansku ligu ušla su tri prvoplasirana time Jadran (Golubinci), Vihor iz Sombora i Kljajićevao. Za sada, ova liga ima 12 klubova, ali je moguće da se prijave i neki novi.

Datum: 28.04.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...