Sportisti Srbije lane osvojili 751 medalju, 170 više nego u 2014

Tri dragocene publikacije u izdanju Sportskog saveza Srbije i Zavoda za  sport i medicinu Sprta Srbije „Pregled kategorisanih vrhunskih sportista za 2016“, „Rezultati sportista Srbije - godišnji prgled za 2015“ i „Sport i nasilje u sportu: empirijska analiza nasilja u sportu Srbije“ autora prof. dr. Ljubice Bačanac, Nebojše Petrovića i Nenada Manojlovića predstavljene su na konferenciji za medije u hotelu „Union“ u Beogradu.


U knjizi „Rezultati sportista Srbije - godišnji pregled za 2015“ istaknuto je da su sportisti Srbije sa velikih međunarodnih takmičenja u 2015. doneli 751 medalju u čak 49 sportskih grana (251 zlatna, 218 srebrnih i 282 bronzane). Ovo je neuporedivo bolji bilans nego u 2014. kada je osvojena  581 medalja (175 – 168 – 238) na Šampionatima sveta (97),  Prvenstvima Evrope (64) i Balkanskim prvenstvima (229).

Od 751 medalje prošle godine, 408 medalja osvojili su seniori,  163 juniori i 180 kadeti. Muškarci su se oktili sa 455 medalja, a žene sa 296 trofeja. 


Na Šampionatima sveta, osvojeno je 75 medalja  u 18 grana (26 – 25 - 24).  Na Svetskim kupovima bilans je 113 medalja u 11 grana (35 – 38 – 40). 

Sjajan uspeh ostvaren je i na prvim Evropskim igrama u Bakuu – 15 medalja (8 – 3 - 4).


Sa Šampionata Evrope srpski sportisti su u 2105. doneli  104 medalje (28 – 30 -46) u 21 sportskoj grani.


Na Evropskim kupovima osvojeno je 85 medalja (26 – 21- 38) u šest sportova.

I bilans na Balkanijadama  je za svaku pohvalu: 295 medalja (103 - 80 - 112) u  19 sportova. 


Sa Specijalne olimpijade siglo je 17 odličja (6 – 6 - 5), paraolimpijci su doneli  43 trofeja, a sportisti Saveza za gluve i nagluve okitili su se sa  jednim srebrom i bronzom. Na velikim međunarodnim turnirima  i regionalnim takmičenjima osvojeno je  još 400 trofeja.


- Kao i svake godine, Sportski savez Srbije i Republički zavod za sport i medicinu sporta  uz podršku MOS napravili su dve knjige u kojima su, kao na dlanu, predstavljeni uspesi srpskog sporta  i objavljena imena svi kategorisanih sportista. U dva veoma važna segmenta, na jednom mestu, prikupljeni su i objavljeni svi podaci koji će  ostati i  kao dragoceni deo istorijske građe –istakao je u pozdavnoj reči Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije.


O značaju prikupljanja i čuvanja podataka govorio je i Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS:

- Pre nekoliko godina, sakupljajući matrijale za pregled rezultata olimpijaca  od 1912. do danas, suočili smo se sa činjenicom da je veoma malo  pisanih podataka. Sada svi znamo i svi još pamtimo šta  su sportisti osvojili ne samo lane, nego i nekoliko godina unazad, ali kada prođu decenije, ovaki zapisani tačni podaci biće dragoceni za nove generacije, jer su im sačuvali istoriju od zaborava.


Mr Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta i glavni i odgovorni urednik publikacija, se zahvalio  na saradnji OKS i Sportskom savezu Srbije, kao i granskim sportskim savezima koji su prikupili podakte. Podpredsednik Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić istakao je da u afirmaciji uspeha srpskog sporta ogromnu ulogu imaju i sportski novinari, kojima će ove knjige biti dragoceni priručnici.


Knjiga „Sport i nasilje u sportu: empirijska analiza nasilja u sportu Srbije“, kako je istakla prof. dr. Ljubica Bačanac,  je rezultat višegodišnjeg istraživanja u koje je bilo uključeno 1.015 mladih sportista (13 – 14 godina), 1.158 seniora, 277 roditelja, 351 trener, 238 sportskih radnika, 90 novinara i 54 sporska funkcionera. Iznela je  i veoma interesantan podatak da mladi sportisti provode i po 2,5 sati dnevno na treninzima, odnosno deset do 12 časova nedeljno, što je često više nego što  se roditelji bave decom, tako da sport ima i ogromnu vaspitnu ulogu.


- Na 286 stranica data je ne samo analiza nasilja u sport već je to, ujedno, i  sociološko - demografski profil  svih aktera u srpskom sportu i presek ovog trenutka i vremena u kome živimo – istakla je profesor Ljubica Bačanac.- Jedino nismo uspeli da dopremo do navijača. Jedan od važnih zaključaka je da sport gradi, a ne uništava karakter svakog učesnika, bez obzira na nasilje prisutno u raznim oblicima i koje se ispoljava na direktan i indirektan način, često i veoma suptilno. 


Podršku izdavanju knjige pužili su Sportski savez Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije,  Ministarstvo omladine i sporta Srbije i  organizacija „Karakterom protiv nasilja“.


Datum: 20.04.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...