x

Arunovićevoj i Veličkovićevoj za dlaku izmaklo finale na SK u Riu

Arunovićevoj i Veličkovićevoj za dlaku izmaklo finale na SK u Riu

Zorana Arunović i Bobana Veličković su među najvećim tragičarima drugog dana Svetskog kupa u Rio de Žaneiru. Obema je finale takmičenja vazdušnim pištoljem izmaklo „za dlaku“: Arunovićeva je osvojila deseto, a Bobana Veličković 11. mesto. Gađala je i Jasna Šekarić i plasirala se na 66. poziciju.


Zorana Arunović je u uzbudljivim i izjednačenim kvalifikacijama „ubila“ 383 kruga, isti rezultat zabeležila je i Bobana Veličković. U finale su vodila 383 kruga, ali odlučivali su još neki detalji,  ne samo ukupni rezultat.


Šest takmičarki, plasiranih od osmog do 13. mesta pogodilo je 383 kruga. Po pravilima naredni kriterijum za određivanje plasmana je broj „unutrašnjih centara“ ili „hitova“ (hitac 10.3 i bolji). Tri takmičarke su se izdvojile sa po 12 „unutrašnjih centara“: Arunovićeva i tandem reprezentativki  Kineskog Tajpeha Ai Ven Ju i Čia Jung Vu. Mesta u finalu je bilo samo za jednu, pa je odlučivao treći kriterijum - bolja poslednja serija. Najbolja u poslednjih deset dijabola bila je Čia Jung Vu (96 krugova) i nastavila borbu za medalje. Ai Ven Ju  i Zorana Arunović su imale po 94 kruga, ali drugoj takmičarki sa Kineskog Tajpeha je pripalo deveto mesto, zbog bolje pretposlednje serije (99 – 97). Bukvalno su odlučivali milimetri. Inače, Veličkovićeva je imala 11 „hitova“.


Najuspešnija u kvalifikacijama bila je Kineskinja Venđun Guo, aktuelna olimpijska prvakinja vazdušnim pištoljem, sa 389 krugova. Guova je u finalu zauzela sedmo mesto. Ubedljivo je pobedila bivša olimpijska šampionka, srebrna sa prethodnog Svetskog prvenstva Olena Kostevič (Ukrajina) ispred Bugarke Antonaete Boneve. Njih dve su, uz šestoplasiranu Švajcarkinju Hajdi Dithelm Gerber bile  jedine tri Evropljanke u finalu. Za rivalke su imale pet Azijatkinja


Sutra će u nadmetanju vazdušnom puškom za muškarce, prvi put na vatrenu liniju u drugom Svetskom kupu izaći Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić i Milenko Sebić, a  Damira Mikeca i Dimitrija Grgića očekuju eliminacije malokalibarskim pištoljem.


Vazdušni pištolj, žene, finale: 1. Olena Kostevič (Ukrajina) 201,7, 2. Antonaeta Boneva (Bugarska) 197,7, 3. Šun Ksie Teo (Singapur) 178,0...


Kvalifikacije: 1. Venđun Guo (Kina) 389, 2. Čija Čen Tijen (Kineski Tajpeh) 387, 3. Olena Kostevič (Ukrajina) 385...10. Zorana Arunović 383 (12 unutrašnjih centara), 11. Bobana Veličković 383 (11)... 66. Jasna Šekarić 360... Ukupno 68 takmičarki. Za finale 383 (12 unutrašnjih centara, poslednja serija 96).


Datum: 18.04.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...