Beogradski maraton je konstanta glavnog grada

Autor fotografije: Predrag Đurović

Na pretposlednjem susretu s medijima uoči 29. Beogradskog maratona ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja će se održati u subotu 16. aprila, izrečen je niz komplimenata.

„Svim gostima i učesnica želimo dobrodošlicu u Beogradu, gradu sporta poznatom po dobroj organizaciji sportskih događaja. Na redu je 29. Beogradski maraton koji se razlikuje od ostalih i po broju učesnika i po organizaciji i koji najbolje promoviše naš glavni grad u celom svetu. Već je tradicija da kao promotori maratona u Beograd dolaze svetski rekorderi, sutra nam dolazi Havijer Sotomajor, svetski rekorder u skoku u vis, a na stazi će se naći i 2.500 trkača iz 60 zemalja sveta. Ovogodišnji maraton je već oborio sve rekorde i u svet ćemo u subotu poslati lepu sliku, a naredni će – već smo se dogovorili – doneti mnoga unapređenja i iznenađenja dostojna njegove 30-godišnjice” rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda.

Miodrag Popović v. d. direktora Turističke organizacije Beograda, već dve i po godine blisko sarađuje s Beogradskim maratonom, a ove godine ta saradnja je intezivirana:

„Beogradski maraton je već 29 godina konstanta ovog grada. Bio je to i u najtežim vremenima i zato smo već počeli s pripremama za 30. maraton. Sotomajor, promoter ovogodišnjeg maratona je preskočio fudbalski gol, a i Beogradski maraton je došao do tih visina zahvaljujući odličnoj organizaciji. Zajedno krećemo u promociju širom sveta, ali prvi rezultati se već vide – 2.500 trkača iz inostranstva a tu brojku trebalo bi pomnožiti sa tri, jer toliko imaju pratilaca. Promociju koju Beograd zahvaljujući Beogradskom maratonu dobija u medijima širom sveta nikad ne bi mogao da plati i zato ćemo raditi zajedno da iskoristimo šansu koju nam daje Beogradski maraton. Beograd je već postao evropski turistički centar jer je u prošloj godini imao rast noćenja od 35 odsto, a Beogradski maraton ima toliki rast učesnika i Beogradu daje dimenziju svetskog sportsko-turističkog grada” rekao je Miodrag Popović.

„Platformu” koju pruža Beogradski maraton koriste i organizatori više humanitarnih aktivnosti. Danas su se predstavili Hemofarm i CorD. Hemofarm fondacija i lekari Biomedicine pokrenuli su akciju „Produži život” s ciljem da povećaju svest o doniranju organa i transplataciji

„Ovo je tema od nacionalnog značaja i naši prijatelji iz Beogradskog maratona su to prepoznali. Da bismo imali više donorskih kartica, moramo da se menjamo i ta promena bi trebalo da počne na individualnom nivou, a da potom svi zajedno pokušamo da razbijemo i strahove i predrasude. Uz pomoć naših prijatelja, lekara Uprave za Biomedicinu, sa građanima ćemo razgovarati o donorstvu, o značaju transplantacije, i odgovaraćemo na sva pitanja i dileme u vezi sa ovom temom” rekla je direktor Hemofarm fondacije Suzana Đorđević.

Na startu Hemofarm fondacija imaće štand na kom će o ovoj temi razgovarati s učesnicima maratona i Beograđanima, a u trci korporativnih štafeta tim zaposlenih, koji će pokušati da odbrane prvo mesto u muškoj štafeti, osvojeno prošle godine.

Časopis CorD, prema rečima Nade Lukić, na prethodnih devet beogradskih maratona sakupio u humanitarne svrhe 137.000 evra, a ove godine nastupiće rekordan broj od 400 internacionalnih humanih trkača koji svakim pretrčanim kilometrom prikupljaju novac od svojih ambasada, kompanija i prijatelja za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

A ako neko tokom trke, bilo da je reč o polumaratonu ili polumaratonu posustane tu su „Derbi banane” rekla je Dragana Jelić direktor agencije Authentic2go koja zastupa i „Derbi banane”.

„Za subotnji maraton obezbeđeno je pet tona ili 25.000 banana, koje su idealne za bavljenje sportom i trčanjem, jer su istraživanja pokazala da su dve banane dovoljne za 90 minuta napornog treninga” istakla je Dragana Jelić.

Na takvu pomoć moći će da računaju i trkači bez granica, članovi Belgrade Urban Running Team i njihovih 250 gostiju iz inostranstva.

„Mi smo deo svetskog rekreativnog trkačkog pokreta i zbog toga će na Beogradski maraton doći 20 različitih timova iz Amerike i Evrope” rekao je Nikola Miljković, osnivač ovog pokreta.

Direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću preostalo je samo da se zahvali na komplimentima svim učesnicima ovog skupa i da podseti da je preostao samo mali broj od ukupno 6.000 startnih brojeva za maraton i polumaraton i da će oni moći da se preuzmu još samo danas i sutra od 10 do 20 časova u prijavnom centru u Domu omladine Beograda.


Datum: 15.04.2016. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...