x

Beogradski maraton je konstanta glavnog grada

Beogradski maraton je konstanta glavnog grada Autor fotografije: Predrag Đurović

Na pretposlednjem susretu s medijima uoči 29. Beogradskog maratona ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja će se održati u subotu 16. aprila, izrečen je niz komplimenata.

„Svim gostima i učesnica želimo dobrodošlicu u Beogradu, gradu sporta poznatom po dobroj organizaciji sportskih događaja. Na redu je 29. Beogradski maraton koji se razlikuje od ostalih i po broju učesnika i po organizaciji i koji najbolje promoviše naš glavni grad u celom svetu. Već je tradicija da kao promotori maratona u Beograd dolaze svetski rekorderi, sutra nam dolazi Havijer Sotomajor, svetski rekorder u skoku u vis, a na stazi će se naći i 2.500 trkača iz 60 zemalja sveta. Ovogodišnji maraton je već oborio sve rekorde i u svet ćemo u subotu poslati lepu sliku, a naredni će – već smo se dogovorili – doneti mnoga unapređenja i iznenađenja dostojna njegove 30-godišnjice” rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda.

Miodrag Popović v. d. direktora Turističke organizacije Beograda, već dve i po godine blisko sarađuje s Beogradskim maratonom, a ove godine ta saradnja je intezivirana:

„Beogradski maraton je već 29 godina konstanta ovog grada. Bio je to i u najtežim vremenima i zato smo već počeli s pripremama za 30. maraton. Sotomajor, promoter ovogodišnjeg maratona je preskočio fudbalski gol, a i Beogradski maraton je došao do tih visina zahvaljujući odličnoj organizaciji. Zajedno krećemo u promociju širom sveta, ali prvi rezultati se već vide – 2.500 trkača iz inostranstva a tu brojku trebalo bi pomnožiti sa tri, jer toliko imaju pratilaca. Promociju koju Beograd zahvaljujući Beogradskom maratonu dobija u medijima širom sveta nikad ne bi mogao da plati i zato ćemo raditi zajedno da iskoristimo šansu koju nam daje Beogradski maraton. Beograd je već postao evropski turistički centar jer je u prošloj godini imao rast noćenja od 35 odsto, a Beogradski maraton ima toliki rast učesnika i Beogradu daje dimenziju svetskog sportsko-turističkog grada” rekao je Miodrag Popović.

„Platformu” koju pruža Beogradski maraton koriste i organizatori više humanitarnih aktivnosti. Danas su se predstavili Hemofarm i CorD. Hemofarm fondacija i lekari Biomedicine pokrenuli su akciju „Produži život” s ciljem da povećaju svest o doniranju organa i transplataciji

„Ovo je tema od nacionalnog značaja i naši prijatelji iz Beogradskog maratona su to prepoznali. Da bismo imali više donorskih kartica, moramo da se menjamo i ta promena bi trebalo da počne na individualnom nivou, a da potom svi zajedno pokušamo da razbijemo i strahove i predrasude. Uz pomoć naših prijatelja, lekara Uprave za Biomedicinu, sa građanima ćemo razgovarati o donorstvu, o značaju transplantacije, i odgovaraćemo na sva pitanja i dileme u vezi sa ovom temom” rekla je direktor Hemofarm fondacije Suzana Đorđević.

Na startu Hemofarm fondacija imaće štand na kom će o ovoj temi razgovarati s učesnicima maratona i Beograđanima, a u trci korporativnih štafeta tim zaposlenih, koji će pokušati da odbrane prvo mesto u muškoj štafeti, osvojeno prošle godine.

Časopis CorD, prema rečima Nade Lukić, na prethodnih devet beogradskih maratona sakupio u humanitarne svrhe 137.000 evra, a ove godine nastupiće rekordan broj od 400 internacionalnih humanih trkača koji svakim pretrčanim kilometrom prikupljaju novac od svojih ambasada, kompanija i prijatelja za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

A ako neko tokom trke, bilo da je reč o polumaratonu ili polumaratonu posustane tu su „Derbi banane” rekla je Dragana Jelić direktor agencije Authentic2go koja zastupa i „Derbi banane”.

„Za subotnji maraton obezbeđeno je pet tona ili 25.000 banana, koje su idealne za bavljenje sportom i trčanjem, jer su istraživanja pokazala da su dve banane dovoljne za 90 minuta napornog treninga” istakla je Dragana Jelić.

Na takvu pomoć moći će da računaju i trkači bez granica, članovi Belgrade Urban Running Team i njihovih 250 gostiju iz inostranstva.

„Mi smo deo svetskog rekreativnog trkačkog pokreta i zbog toga će na Beogradski maraton doći 20 različitih timova iz Amerike i Evrope” rekao je Nikola Miljković, osnivač ovog pokreta.

Direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću preostalo je samo da se zahvali na komplimentima svim učesnicima ovog skupa i da podseti da je preostao samo mali broj od ukupno 6.000 startnih brojeva za maraton i polumaraton i da će oni moći da se preuzmu još samo danas i sutra od 10 do 20 časova u prijavnom centru u Domu omladine Beograda.


Datum: 15.04.2016. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...