x

Ultra trkački pokret sve popularniji u Srbiji

Ultra trkački pokret sve popularniji u Srbiji

Preko 15 članova pokreta „Ultra trkač Srbija“ učestvovaće od 15. do 17. aprila na najdužoj planinskoj trci u Hrvatskoj, „100 milja Istre“ (dužine 171 km sa preko 7 km vertikalnog uspona), u okviru najvećeg učešća naših trkača do sada, a među njima će biti i poznati reper i član grupe „Beogradski sindikat“, Boško Ćirković Škabo.


Škabo je pre dve i po godine, zajedno sa trenerom i ultramaratoncem, Daliborom Dančićem osnovao „Ultra trkač Srbija“ (UTS) – to su ljudi u pokretu, zaljubljeni u sport, prirodu i društveno korisne akcije. Od osnivanja, pokret je narastao na preko 30 članova koji redovno posećuju besplatne stručne treninge na Košutnjaku i oko tri puta toliko „dopisnih” članova širom Srbije, koji su se otisnuli u svet (ultra)maratonskog trčanja i društvenog aktivizma.


-Trka „100 milja Istre“ je jedna od najbolje organizovanih trka u regionu i ove godine je dobila status trke svetske trejl serije za ovaj deo Evrope. Radujem se učešću na jednoj ovakvoj manifestaciji i nadam se dobrom vremenu, jer kada imate čak 7km uspona, kiša, vetar i niska temperatura itekako usporavaju i čine trku težom. Pored fizičke i mentalne spremnosti za ovako ekstremne uslove jako je bitna i oprema u kojoj trčite i zato mi veoma znači podrška adidasa. Prošle godine su ovu trku, uprkos teškim uslovima, od članova UTS ekipe uspešno završili Jelena Filipović, Jovica Spajić, Relja Mirović i Aleksandar Đaković, pa se nadam da ćemo taj uspeh ponoviti i ove godine, u još većem broju. Određeni kilometri se pređu lakše, skoro po navici, jer mi tokom poslednjih meseci priprema težimo da jednom nedeljno treniramo 7 do 8 sati u kontinuitetu, ali nakon većih uspona i kilometara dođu deonice koje su veliki izazov za trkača i samo jaka volja može dovesti do cilja. - objašnjava Boško Ćirković Škabo.


Srpskom timu ultra trkača se ove godine priključila i Sanja Kavaz, devojka iz BiH, koja je osvojila mnoge ultra trejl trke, a svoju strast prema trčanju deli i na blogu „Trčim jer štrčim“.

Pokret „Ultra trkač Srbija“ postaje sve popularniji i masovniji, a njihove društveno korisne akcije zaista motivišu sve članove. Tokom 2 masovno uspešna učešća na Beogradskom maratonu i „Trci samoprevazilaženja”, UTS je paralelno izveo i tri humanitarne akcije (doprinos akciji „Bitka za bebe” fonda B92, doprinos akciji „Borba protiv poplava” organizacije „Srbi za Srbe” i sopstvena akcija pomoći Kulturno-edukativnom centru „Tara” iz Obrenovca).


Prema rečima Boška Ćirkovića nakon „100 milja Istre“, ultra trkači Srbije se spremaju za nove izazove, među kojima i „Tor des Geantes“ trka izdržljivosti u septembru 2016. (330km dug test izdržljivosti u italijanskoj Aosti, trka koja mora da se završi za manje od 150 sati).


Datum: 12.04.2016. Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...