Ultra trkački pokret sve popularniji u Srbiji

Preko 15 članova pokreta „Ultra trkač Srbija“ učestvovaće od 15. do 17. aprila na najdužoj planinskoj trci u Hrvatskoj, „100 milja Istre“ (dužine 171 km sa preko 7 km vertikalnog uspona), u okviru najvećeg učešća naših trkača do sada, a među njima će biti i poznati reper i član grupe „Beogradski sindikat“, Boško Ćirković Škabo.


Škabo je pre dve i po godine, zajedno sa trenerom i ultramaratoncem, Daliborom Dančićem osnovao „Ultra trkač Srbija“ (UTS) – to su ljudi u pokretu, zaljubljeni u sport, prirodu i društveno korisne akcije. Od osnivanja, pokret je narastao na preko 30 članova koji redovno posećuju besplatne stručne treninge na Košutnjaku i oko tri puta toliko „dopisnih” članova širom Srbije, koji su se otisnuli u svet (ultra)maratonskog trčanja i društvenog aktivizma.


-Trka „100 milja Istre“ je jedna od najbolje organizovanih trka u regionu i ove godine je dobila status trke svetske trejl serije za ovaj deo Evrope. Radujem se učešću na jednoj ovakvoj manifestaciji i nadam se dobrom vremenu, jer kada imate čak 7km uspona, kiša, vetar i niska temperatura itekako usporavaju i čine trku težom. Pored fizičke i mentalne spremnosti za ovako ekstremne uslove jako je bitna i oprema u kojoj trčite i zato mi veoma znači podrška adidasa. Prošle godine su ovu trku, uprkos teškim uslovima, od članova UTS ekipe uspešno završili Jelena Filipović, Jovica Spajić, Relja Mirović i Aleksandar Đaković, pa se nadam da ćemo taj uspeh ponoviti i ove godine, u još većem broju. Određeni kilometri se pređu lakše, skoro po navici, jer mi tokom poslednjih meseci priprema težimo da jednom nedeljno treniramo 7 do 8 sati u kontinuitetu, ali nakon većih uspona i kilometara dođu deonice koje su veliki izazov za trkača i samo jaka volja može dovesti do cilja. - objašnjava Boško Ćirković Škabo.


Srpskom timu ultra trkača se ove godine priključila i Sanja Kavaz, devojka iz BiH, koja je osvojila mnoge ultra trejl trke, a svoju strast prema trčanju deli i na blogu „Trčim jer štrčim“.

Pokret „Ultra trkač Srbija“ postaje sve popularniji i masovniji, a njihove društveno korisne akcije zaista motivišu sve članove. Tokom 2 masovno uspešna učešća na Beogradskom maratonu i „Trci samoprevazilaženja”, UTS je paralelno izveo i tri humanitarne akcije (doprinos akciji „Bitka za bebe” fonda B92, doprinos akciji „Borba protiv poplava” organizacije „Srbi za Srbe” i sopstvena akcija pomoći Kulturno-edukativnom centru „Tara” iz Obrenovca).


Prema rečima Boška Ćirkovića nakon „100 milja Istre“, ultra trkači Srbije se spremaju za nove izazove, među kojima i „Tor des Geantes“ trka izdržljivosti u septembru 2016. (330km dug test izdržljivosti u italijanskoj Aosti, trka koja mora da se završi za manje od 150 sati).


Datum: 12.04.2016. Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...