x

Dag Atkins predvodnik nacionalnog tima i u 2016. godini

Dag Atkins (eng. Doug Adkins), proslavljeni trener iz SAD, predvodiće nacionalni tim i u 2016. godini. Glavni cilj je dalje jačanje reprezentacije Srbije i plasman u A grupu evropskih reprezentacija.

– Čast mi je i privilegija da budem glavni trener reprezentacije Srbije u 2016. godini i veoma sam uzbuđen zbog mogućnosti da predvodim tim na narednom takmičenju. Moj glavni cilj je da reprezentaciju Srbije uvedem u evropsku A grupu – izjavio je Atkins.

Predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Rade Rakočević izrazio je zadovoljstvo zbog postignutog dogovora s Dagom Atkinsom

– On je za kratko vreme prošle sezone dokazao da ima veliko znanje i autoritet. Bili smo zadovoljni njegovim odnosom prema našoj reprezentaciji, igračima i obavezama koje je imao. On će krajem maja doći u Srbiju da bi ispratio kraj sezone u našoj Prvoj ligi ne bi li izabrao najbolje igrače koje imamo u zemlji i inostranstvu u cilju priprema za nastupajuće evropsko prvenstvo u Italiji – izjavio je predsednik SAAF-a.

Prvi korak šefa struke biće formiranje stručnog štaba od najboljih trenera u Srbiji. Drugi korak će biti procena srpskih fudbalera i talenata u cilju formiranja što kvalitetnijeg nacionalnog tima, a treći što je moguće bolja priprema za meč protiv Švajcarske.

– Mislim da je kvalitet američkog fudbala u Srbiji vrlo dobar, iako je reč o relativno novom sportu na ovim prostorima u poređenju s tim koliko je u drugim evropskim zemljama zastupljen američki fudbal. Srpski fudbal je svake sezone sve jači i verujem da će ovdašnji klubovi moći da se porede s najboljima u Evropi u bliskoj budućnosti – istakao je Dag Atkins.

U cilju jačanja pozicije reprezentacije Srbije i srpskog američkog fudbala u Evropi i svetu, čelnici SAAF-a su, pored izbora dokazanog i proslavljenog stručnjaka, u sklopu priprema za predstojeće EP, rade na formiranju baze igrača koji igraju američki fudbal u drugim zemljama, a imaju srpsko poreklo. Želja SAAF-a je, da poput drugih reprezentacija u Evropi, za reprezentaciju Srbije zaigraju naši državljani koji igraju američki fudbal u SAD i Evropi i uz čiji nastup u nacionalnom dresu bi reprezentacija zabeležila željeni uspeh – plasman u A grupu evropskog prvenstva.

Pored toga, na sednici Upravnog odbora usvojena je odluka o formiranju Kancelarije reprezentacije Srbije u kojoj će se pored dosadašnjeg direktora reprezentacije Branka Vučinića angažovati iskusni reprezentativac i predsednik kluba iz Beograda „Blue Dragons” Nikola Davidović, kao i novi izvršni direktor SAAF-a i predsednik kluba „Wild Boars” iz Kragujevca Nemanja Čalija. Njihov će zadatak biti da sve poslove oko reprezentacije podignu na viši nivo.

Biografija Daga Atkinsa

Trenersku karijeru u SAD Atkins je započeo kao trener ofanzivne linije 1970. godine na Univerzitetu „Central Washington”, posle kojeg je promenio nekoliko škola i koledža na kojima je radio kao pozicioni, ali i kao glavni trener. Duže se zadržao na državnom univerzitetu „Humbolt”, članu druge divizije, gde je bio glavni trener u periodu od 2000. do 2007. godine.

I u evropskim klupskim takmičenja ređao je samo uspehe. Kao defanzivni koordinator austrijske ekipe „Danube Dragons” osvojio je 2010. šampionski naslov, a dve godine kasnije sa „Black Hawksima” iz Praga u istoj ulozi i češko prvenstvo. Na poziciji glavnog trenera „Crusadersa”, aktuelnih evropskih prvaka iz Karlstada (Švedska), 2013. i 2014. osvojio je takođe državno prvenstvo.

Atkins je deo trenerske karijere proveo i u Finskoj, gde je bio defanzivni koordinator nacionalnog tima 1986. godine.

Od 2015. godine do šampionskog naslova predvodio je novosadski tim „GAT Dukes”, donevši im prvu titulu u istoriji kluba. Proglašen je i za najboljeg trenera Sport Klub Prve lige Srbije, a vodio je reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu grupe B 2015. godine.

Datum: 23.02.2016. Autor: Slobodan Todorović

PROČITAJTE JOŠ...