x

Posle Đera na pripreme u Kuvajt

Prva grupa srpskih strelaca i deo stručnog štaba sa vođom delegacije, predsednikom SS Srbije Sinišom Mašovićem, krenuće u ponedeljak 22. februara na Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj od 22. do 27. februara.


Za strelce iz Evrope ovo je poslednje takmičnje na kome mogu da osvoje olimpijske vize za Rio, po tri puškom i pištoljem za seniore i seniorke.

- U pogledu viza, rasterećeni smo, nema pritiska, možemo da osvojima samo još jednu pištoljem za mupkarce – kaže pred put Srećko Pejović sportski direktor  SS Srbije. -  Zato je u prvom planu  da svi naši strelci postignu svoje maksimalne rezultate, uveren sam da će sa njima biti i nekoliko finala a svako je  šansa za medalju. Imamo dobre seniorske selekcije puškom i pištoljem, od juniorskih ekipa puškom očekujem visoke ekipne plasmane i  neko pojedinačno finale. Pištoljem, poveli smo mlade selekcije da vide šta mogu, dvoje je 1997. godište, svi ostali su mlađi. Moram da istaknem da puškom u obe konkurencije dolaze sjajne nove generaciju što su pokazala i regionalna prvenstva ovog vikenda i imaćemo dobre ekipe za Evropsku ligu mladih, Ejof i  Olimpijske igre mladih.


Đer je i važna etapa na putu ka Riju?

- Šampionat Evrope  je i kriterijumsko takmičenje za određivanje olimpijskog tima koji ima bogat program. Čim se vratimo sa Šampionata Evrope 1. marta, odlazimo na pripreme u Kuvajt gde će se raditi intenѕivno  i MK oružjem, puškom Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić, pištoljem Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Zorana Arunović i Bobana Veličković – objasnio je Pejović kome će na pripremama u Kuvajtu asistirati u stručnom štabu Goran Mikec, Jelena Arunović i Boban Marković.- Neće biti turnira u kuvajtu kao ranijih godina, ali imaćemo vrhunske uslove i, nadam se, povoljno vreme.  Po povratku, 10. marta mali predah i potom će svi  na Šampionat Srbije vazdušnim oružjem u Kragujevcu 12. i 13. marta

Juniorske kategorije na EŠ gađaju 24. i 25. februara, seniorske 26. i 27. februara. Prvi put u zvaničnom programu su i miks timovi. Za evropske trofeje boriće se – puška, seniori: Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić (“Čika Mata”, Kragujevac) i Milenko Sebić (Crvena zvezda).


Seniorke: Ivana Anđušić Maksimović (“Akademija Maksimović”), Andrea Arsović (Partizan) i Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće).


Juniori: Stevan Jovanović (“Čika Mata”), Lazar Kovačević (Jagodina) i Andrija Milovanović (Niš).


Juniorke: Milica Babić (Palilula), Sanja Vukašinović (Novi Sad) i Marija Kolarević (Jedinstvo, Stara Pazova).


Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (“Aleksa Dejović”, Užice).


Seniorke: Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Brankica Zarić (Valter pistols, Kikinda).


Juniori: Branko Mašanović (Policajac), Stefan Todorović (Kolubara, Lazarevac), Petar Adamović (Smederevo).


Juniorke: Marija Šunjevarić (“Aleksa Dejović”), Natalija Anastasijević (Partizan), Katarina Maricki (“Zuc”,. Sremska Mitrovica).


Miks timovim (“R 50”) -puška – seniorski tim: Andrea Arsović i Milutin Stefanović, juniorski tim: Milica Babić i Stevan Jovanović.


Pištolj - seniorski tim: Zorana Arunović i Damir Mikec, juniorski tim: Marija Šunjevarić i Branko Mašanović.


U stručnom štabu su, uz Pejovića, i treneri Dragan Donević, Goran Maksimović, Jelena Arunović, Alina Sebić, Boban Marković, Goran Mikec i Mitja Grgić. O juniorskim selekcijama brinuće Saša Iker i Miomir Spasojević (treneri za pušku), odnosno Ivan Manojlović i  Sreten Nešković (treneri za pištolj). Lekar reprezentacije je Slaviša Jovanović.


Prošle gdine, na EŠ u Arhnemu osvojene su četiri medalje - zlato (miks puškom  Andrea Arsović i Milutin Stefanović), srebro Damir Mikec (seniori vazdušni pištolj) i dve bronze: muška seniorska reprezentacija pištoljem  (Mikec, Grgić, Zlatić) i ženska juniorska reprezentacija puškom (Vukašinović, Radulović, Babić).


Do EŠ u Đeru strelci iz 30 zemalja Evrope osvojili su 154 olimpijske vize.  Rusija ima 20 i u Đeru može da osvoji još samo jednu za žene puškom,  Italija 14 (vazdušnim oružjem ima samo jednu vizu puškom za žene, u Đeru može da „juri“ kvote puškom i pištoljem za muškarce i žene),  Francuska 11 (vazdušnim oružjem ima jednu mušku vizu puškom i jednu žensku vizu pištoljem),  Srbija devet (može da osvoji još samo jednu vizu pištoljem za muškarce),  Ukrajina osam (mogu da osvoje još vize puškom  i pištoljeme za žene i puškom za muškarce), Velika Britanija šest...


Na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, strelci iz 16 evropskih zemalja osvojili si 24 medalje šest zlatnih, deset srebrnih i osam bronzanih. Srbija je u ovom bilansu doprinela sa dva trofej srebrom Ivane Maksimović MK puškom trostav i bronzom Andrije Zlatića vazdušnim pištoljem.


Datum: 22.02.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...