Posle Đera na pripreme u Kuvajt

Prva grupa srpskih strelaca i deo stručnog štaba sa vođom delegacije, predsednikom SS Srbije Sinišom Mašovićem, krenuće u ponedeljak 22. februara na Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj od 22. do 27. februara.


Za strelce iz Evrope ovo je poslednje takmičnje na kome mogu da osvoje olimpijske vize za Rio, po tri puškom i pištoljem za seniore i seniorke.

- U pogledu viza, rasterećeni smo, nema pritiska, možemo da osvojima samo još jednu pištoljem za mupkarce – kaže pred put Srećko Pejović sportski direktor  SS Srbije. -  Zato je u prvom planu  da svi naši strelci postignu svoje maksimalne rezultate, uveren sam da će sa njima biti i nekoliko finala a svako je  šansa za medalju. Imamo dobre seniorske selekcije puškom i pištoljem, od juniorskih ekipa puškom očekujem visoke ekipne plasmane i  neko pojedinačno finale. Pištoljem, poveli smo mlade selekcije da vide šta mogu, dvoje je 1997. godište, svi ostali su mlađi. Moram da istaknem da puškom u obe konkurencije dolaze sjajne nove generaciju što su pokazala i regionalna prvenstva ovog vikenda i imaćemo dobre ekipe za Evropsku ligu mladih, Ejof i  Olimpijske igre mladih.


Đer je i važna etapa na putu ka Riju?

- Šampionat Evrope  je i kriterijumsko takmičenje za određivanje olimpijskog tima koji ima bogat program. Čim se vratimo sa Šampionata Evrope 1. marta, odlazimo na pripreme u Kuvajt gde će se raditi intenѕivno  i MK oružjem, puškom Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić, pištoljem Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Zorana Arunović i Bobana Veličković – objasnio je Pejović kome će na pripremama u Kuvajtu asistirati u stručnom štabu Goran Mikec, Jelena Arunović i Boban Marković.- Neće biti turnira u kuvajtu kao ranijih godina, ali imaćemo vrhunske uslove i, nadam se, povoljno vreme.  Po povratku, 10. marta mali predah i potom će svi  na Šampionat Srbije vazdušnim oružjem u Kragujevcu 12. i 13. marta

Juniorske kategorije na EŠ gađaju 24. i 25. februara, seniorske 26. i 27. februara. Prvi put u zvaničnom programu su i miks timovi. Za evropske trofeje boriće se – puška, seniori: Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić (“Čika Mata”, Kragujevac) i Milenko Sebić (Crvena zvezda).


Seniorke: Ivana Anđušić Maksimović (“Akademija Maksimović”), Andrea Arsović (Partizan) i Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće).


Juniori: Stevan Jovanović (“Čika Mata”), Lazar Kovačević (Jagodina) i Andrija Milovanović (Niš).


Juniorke: Milica Babić (Palilula), Sanja Vukašinović (Novi Sad) i Marija Kolarević (Jedinstvo, Stara Pazova).


Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (“Aleksa Dejović”, Užice).


Seniorke: Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Brankica Zarić (Valter pistols, Kikinda).


Juniori: Branko Mašanović (Policajac), Stefan Todorović (Kolubara, Lazarevac), Petar Adamović (Smederevo).


Juniorke: Marija Šunjevarić (“Aleksa Dejović”), Natalija Anastasijević (Partizan), Katarina Maricki (“Zuc”,. Sremska Mitrovica).


Miks timovim (“R 50”) -puška – seniorski tim: Andrea Arsović i Milutin Stefanović, juniorski tim: Milica Babić i Stevan Jovanović.


Pištolj - seniorski tim: Zorana Arunović i Damir Mikec, juniorski tim: Marija Šunjevarić i Branko Mašanović.


U stručnom štabu su, uz Pejovića, i treneri Dragan Donević, Goran Maksimović, Jelena Arunović, Alina Sebić, Boban Marković, Goran Mikec i Mitja Grgić. O juniorskim selekcijama brinuće Saša Iker i Miomir Spasojević (treneri za pušku), odnosno Ivan Manojlović i  Sreten Nešković (treneri za pištolj). Lekar reprezentacije je Slaviša Jovanović.


Prošle gdine, na EŠ u Arhnemu osvojene su četiri medalje - zlato (miks puškom  Andrea Arsović i Milutin Stefanović), srebro Damir Mikec (seniori vazdušni pištolj) i dve bronze: muška seniorska reprezentacija pištoljem  (Mikec, Grgić, Zlatić) i ženska juniorska reprezentacija puškom (Vukašinović, Radulović, Babić).


Do EŠ u Đeru strelci iz 30 zemalja Evrope osvojili su 154 olimpijske vize.  Rusija ima 20 i u Đeru može da osvoji još samo jednu za žene puškom,  Italija 14 (vazdušnim oružjem ima samo jednu vizu puškom za žene, u Đeru može da „juri“ kvote puškom i pištoljem za muškarce i žene),  Francuska 11 (vazdušnim oružjem ima jednu mušku vizu puškom i jednu žensku vizu pištoljem),  Srbija devet (može da osvoji još samo jednu vizu pištoljem za muškarce),  Ukrajina osam (mogu da osvoje još vize puškom  i pištoljeme za žene i puškom za muškarce), Velika Britanija šest...


Na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, strelci iz 16 evropskih zemalja osvojili si 24 medalje šest zlatnih, deset srebrnih i osam bronzanih. Srbija je u ovom bilansu doprinela sa dva trofej srebrom Ivane Maksimović MK puškom trostav i bronzom Andrije Zlatića vazdušnim pištoljem.


Datum: 22.02.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...