x

Vesić: Hala Pionir dobija ime po Aleksandru Nikoliću

Posle Hale sportova, koja je dobila ime po Ranku Žeravici, i dvorana „Pionir” će u najkraćem roku poneti ime po još jednoj legendi naše košarke – profesoru Aleksandru Nikoliću.
Da je ova ideja praktično gotova stvar, potvrdio je za Blic gradski menadžer Goran Vesić.
– Skupština Beograda dobila je pismo premijera Vučića kojim nas je zamolio da razmotrimo inicijativu da Hala „Pionir” dobije ime po profesoru Aleksandru Nikoliću, ocu srpske košarke. Pismo je prosleđeno SC „Tašmajdan”, čiji će organi upravljanja u najkraćem roku doneti odluku da Hala „Pionir” dobije ime po Aleksandru Nikoliću. Zahvalni smo premijeru Vučiću i našem proslavljenom treneru Božidaru Maljkoviću na ovoj inicijativi. Hala  „Pionir” postala je hram košarke i nema ništa prirodnije nego da nosi ime po ocu srpske košarke  – rekao je Vesić.
Božidar Maljković je naveo da već 16 godina, za svake izbore u Srbiji, „sprema svoj program od jedne tačke” i kreće u potragu za koalicionim partnerom, koji bi prihvatio njegovu ideju da se oda priznanje "ocu srpske košarke Aleksandru Nikoliću”.
–Juče, sam konačno, nakon šesnaest godina, imao priliku da u jednom sportskom i iskrenom razgovoru uspešno ubedim nadležne da prihvate moj pred izborni program. Moj „koalicioni partner” Aleksandar Vučić na sastanku kome je prisustvovao njegov saradnik Goran Vesić prihvatio je taj predlog i dao mi je čvrsto uverenje da će Hala Pionir ubuduće nositi ime Aleksandra Nikolića – rekao je Maljković.
On je dodao da ovim činom premijer Vučić ispravlja istorijsku nepravdu, a Beogradu dodeljuju još jedan svetski prepoznatljiv urbanonim. Mesto čije će ime znati i pre nego što do same hale dođu – zaključio je legendarni stručnjak.
Hala „Pionir”, je posle Kombank arene, najveća sportska dvorana u Beogradu. Otvorena je 24. maja 1973. godine, izgrađena je po projektu arhitekata Ljiljane i Dragoljuba Bakića, a maksimalni kapacitet tribina je 8.150 mesta.
Trenutno u njoj igraju i treniraju košarkaši Partizana, Crvene zvezde i OKK Beograda, ali se često igraju i utakmice svih reprezentativnih selekcija u košarci, odbojci, rukometu... Od velikih košarkaških događaja u dvorani „Pionir” održano je Evropsko prvenstvo u košarci 1975. godine, finale Kupa Radivoja Koraća 1998. i finale Kupa Evrope, a već godinama unazad u njoj svoje mečeve Evrolige igraju naši najveći klubovi, Partizan i Crvena zvezda, zbog čega je i van granca Srbije hala poznata kao istinski „hram košarke”..
Datum: 20.02.2016. Autor: Beoinfo

PROČITAJTE JOŠ...