x

Baumgartnerova poslednja 24 sata pred lansiranje

Baumgartnerova poslednja 24 sata pred lansiranje
Feliks Baumgartner će pokušati da probije zvučni zid slobodnim padom u utorak, skokom iz svemirske kapsule sa visine od 36.576 metara. On se pripremao za ovaj poduhvat poslednjih 5 dugih godina - međutim, napeto očekivanje će najverovatnije učiniti poslednja 24 sata pre lansiranja najizazovnijim periodom.

Rozvel (Novi Meksiko) - Kada se Feliks Baumgartner probudi u ponedeljak ujutru, 24 sata pre najvišeg skoka koje je čovečanstvo ikada videlo, biće sa saznanjem da je učinio sve što je bilo moguće da se pripremi za svoj slobodni pad sa ivice svemira. I tako, dok čeka da odbrojavanje počne, najvažnija stvar koju Baumgartner može da uradi je da se odmori i sačuva energiju za dugu noć punu aktivnosti, koja će uslediti pred zoru uoči lansiranja njegovog mamutskog balona.
baumgartnerova-poslednja-24-sata-pred-lansiranje

"Najverovatnije ću biti najnervozniji kada budem pokušao da spavam par sati pre nego što krenem da se pripremam - kada sve bude bilo tiho i ostanem sam sa svojim mislima," priznaje Baumgartner. "Kada dan počne, imaću mnogo obaveza i mozak će imati na šta da se fokusira."

24 sata pred lansiranje: Baumgartner će početi dan pred skok laganim kardio vežbama, uglavnom da se "opusti", po rečima Red Bull direktora za važne sportske nastupe, Endija Volša.

18 sati i 30 minuta pred lansiranje: 43-ogodišnji Austrijanac će se vratiti u svoj hotel da se odmori. Ukoliko nije spreman da odspava, Baumgartner može da provede svoje vreme u šetnji sa porodicom i bliskim prijateljima, čitajući poruke podrške koje stižu iz celog sveta, crtajući u svojoj svesci, dokolica koja mu, kako kaže, pomaže da isprazni misli ili da mentalno prođe kroz listu stvari koje treba da uradi tokom misije.

13 sati i 30 minuta pred lansiranje: Baumgartner će se pridružiti članovima ekipe na lakoj večeri, međutim hrana na njegovom tanjiru će biti jedinstvena. Najmanje 24 sata pred skok, on mora da se pridržava dijete sa malo vlakana koja je prepisana od strane medicinskog tima misije. Od vitalnog značaja je da jede samo hranu koja će brzo očistiti njegov organizam, bez ostataka koji mogu da stvore gasove: stanje koje može da prouzrokuje probleme u stratosferi s niskim pritiskom, jer mogu da se rašire u organizmu i prouzrokuju ozbiljnu nelagodnost.

12 sati pred lansiranje: Baumgartner će pokušati da ode ranije na spavanje - pre nego što je i sunce zašlo. Pokušaće da eliminiše svaki odsjaj svetlosti koja dolazi spolja i isključi svaki zvuk koji se čuje sa hodnika. Od velikog je značaja da pokuša da se naspava pre buđenja koje će uslediti pre izlaska sunca rano ujutru, iako će se sigurno pitati kakvo iskustvo ga očekuje u njegovom pokušaju da postane prva osoba koja je slobodnim padom probila zvučni zid.

4 sata i 30 minuta pred lansiranje: "Kad treba da se spremim, uvek sam spreman," Baumgartner često kaže. Iako će pokušati da se što duže naspava, moraće da ustane od 4 do pet sati pred zoru, kako bi bio spreman za napet dan koji ga očekuje.

4 sata pred lansiranje: Baumgartner će se uputiti do piste, gde će kao što je običaj svih iskusnih pilota pred svaki let, izvršiti detaljnu inspekciju kapsule.

3 sata i 30 minuta pred lansiranje: Baumgartner će stići na lokaciju lansiranja u pratnji Volša. Tim lideri misije, uključujući pukovnika Džoa Kitindžera, direktora tehničkog projekta Arta Tomsona i meteorologa Dona Deja, pružiće lični brifing o pripremama lansiranja do tog trenutka, a koje su se odvijale u poslednjih pet sati.

2 sata i 30 minuta pred lansiranje: U Baumgartnerovoj ličnoj prikolici, imaće poslednji lekarski pregled i kompakt, vrhunski psihološki monitoring sistem, će biti zakačen za njegove grudi, a koji će nositi ispod odela pod pritiskom tokom čitave misije.

2 sata pred lansiranje: Inženjer za održavanje života, Majk Tod će obući Baumgartnera u njegovo odelo, što predstavlja dugotrajni proces, a Austrijanac će dva sata udisati čist kiseonik, kako bi iz krvotoka izbacio azot, koji bi mogao opasno da se raširi na velikoj visini. Video klipovi će mu skratiti vreme dok čeka obaveštenje da je počelo naduvavanje balona i da može da uđe u kapsulu.

30 minuta pred lansiranje: Baumgartner će biti vezan za stolicu u svojoj kapsuli gde će izvršiti poslednju proveru instrumenata, kao što je postavljeno od strane Kontrole misije. Zatim će, inženjer kapsule Džon Vels zatvoriti providna vrata napravljena od akrilika. Narednih par minuta Baumgartner će nestrpljivo čekati odbrojavanje i konačno, lansiranje.
Datum: 09.10.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...