x

Odličan seminar u Novom Sadu - znanja nikad dosta

Odličan seminar u Novom Sadu - znanja nikad dosta

Streljačka družina „Novi Sad 1790“, najstarija na našim prostorima (postoji 225 godina) ogranizovala je veoma uspešan treći seminar za streljačke trenere, strelce, sudije i streljačke radnike, koji je  još jednom pokazao da znanja u sportu nikad nije dosta.


U amfiteatru Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu  okupilio se preko 30 polaznika, a organizaciju  su podržali Streljački savez Vojvodine, Streljački savez Srbije i Udruženje streljačkih trenera Srbije.


Učesnike su pozdavili potpredsednik Streljačkog saveza Srbije Nebojša Relić i direktor družine „Novi Sad 1790“ Dragan Marković, a o značaju stalnog usavršavanja i praćenja novina u streljačkom sportu, kao i o mestu i ulozi trenerske struke, govorio je Boban Marković predsednik Udruženja streljačkih trenera Srbije.


- Nova znanja su neophodna ako  želimo da naš sport napreduje i drži korak sa svetom, pa su ovakva okupljanja dragocena i da razmenimo iskustva – istakao je Boban Marković.- Trenerska organizacija Srbije ima  veliku obavezu i na još jednom polju a to je da se, kao što je to slučaj sa sličnim organizacijama u drugim sportovim, izbori za bolji socijalni status  stručnjaka u našem sportu uz maksimalno uvažavanje uspeha koji su postigli streljački treneri.


Nikola Marić, predsednik Stručne komisije SS Srbije održao je izuzetno interesantno predavanje sa mnogo praktičnih primera sa temom „Komunikacija sudija - trener – sportista“  gde je u prvi plan stavljena uloga trenera ne samo kao stručnog asistenta strelcu, već i kao aktivnog učesnika u praćenju svih događaja, pre svega na vatrenoj liniji, sa važnom ulogom da pravovremenom reakcijom na sva sporna dešavanja, pomogne da se izbegnu incidentne situacije. Posebno je obrazložio  na koji način se ulažu verbalni i pisani protesti kao i žalbe, što je oblast u kojoj se naši stručnjaci i strelci često ne snalaze najbolje. Predavanje je, inače, počeo konstacijom da su „zvanična lica na takmičenjima tu zbog strelaca čiji interese moraju uvek da štite“.


Aranka Binder proslavljeni strelac,  bronzana sa OI u Barseloni 1992, profesor fizičkog vaspitanja, izlagala je na temu „Stepeni razvoja mladih kategorija u sportskom streljaštvu“ koju je branila i u svom diplomskom radu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Govorila je o nekim aspektima rada sa početnicima i na primeru svoje saradnje sa sjajnom takmičarkom u konkurenciji gluvih i nagluvih, brnzanom sa OI gluvih Gordanom Miković Mučibabić koju je za deset meseci, od  takmičarke na serijskoj pušci, dovela do olimpijskih visina.


Nemanja Mirosavljev predsednik „Novog Sad 1790“ i proslavljeni olimijac i Aleksandra Sanja Ivošev, generalni sekretar SS Vojvodine, zlatna i bronzana sa OI u Atlanti 1996, bili su pre dve nedelje na seminaru Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) o markitinškim aktivnostima u streljaštavu. Mirosljvev je veoma nadahnuto govorio na temu „Finasiranje sportskih programa“ gde je posebno podvukao da  je često bolje i korisnije tražiti usluge i robu ili materijal nego gotov novac i da svakoj komunikaciji sa potencijalnim sponzorom mora da se pristupa iskreno, sa preciznim podacima i bez skrivenih namera. Važna je i forma dopisa kojim se traži pomoć i saradnja jer mora odmah da privuče i zadrži pažnju od prve do poslednje strane.


Dugogodišnji sportski novinar Branimir Vasić, član komisije za informisanje SS Srbije,  govorio je na temu „Streljaštvo - jedan od najtrofejnijih sportova u Srbiji“ gde je  istako da je streljaštvo u istorijskom pogledu drevni  sport na ovim prostorima - družina Novi Sad osnovana je 1790, u Vršcu se gađalo još 1795, u Beogradu je družina osnovana 1865, u  Valjevu i Negotinu 1880, u Nišu i Kragujevcu 1881... Prvo međunarodno učešće strelaca na SP bilo je 1909. u Hamburgu, na OI 1936. u Berlinu i na EŠ 1955. u Bukureštu. Blistaju 12 olimpijskih medalja, preko  200 medalja sa  EŠ i preko 50 medalja sa SP. Uključujući medalje SRJ i SCG Srbija bi zauzela 29. mesto na večitoj listi ISSF za osvajače svetskih medalja.


Datum: 29.12.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...