x

Uručeni trofeji OKS

Uručeni trofeji OKS

Atletičarka Ivana Španović, evropska šampionak u skoku u dalj i “bronzana” na SP i najbolji teniser sveta Novak Đoković izabrani su za najbolje u 2105. u tradicionalnom 22. izboru Olimpijskog komiteta Srbije.


Osim Novaka Đokovića, kome će trofej biti uručen prvom prilikom kada dođe u Beograd, ostalim laureatima priznanja su dodeljena na svečanosti u Domu Narodne Skupštine Srbije.


Najbolji sportista prvih letnjih Evorpskih igara u Bakuu je strelac Damir Mikec osvajač dve zlatne medalje, MK i vazdušnim pištoljem.

- Ova godina mi je bila po svemu izuzetna, osvojio sam, uz dve medalje na Evropskim igrama i zlato na Svetskom kupu u Fort Beningu koje mi je donelo olimpijsku vizu, u Holandiji sam vazdušnim pištoljem “pogodio” evropsko pojedinačno srebro, završio sam godinu kao broj jedan na evropskoj listi, ali najviše od svega pamtiću ovu godinu jer sam postao tata i to je nešto najlepše na svetu – rekao je Mikec – Ako bih nešto poželeo u 2016. je da Olimpijske igre u Riju, ja i još osmoro srpskih olimpijaca u streljaštvu, dočekamo zdravi i u punoj formi… Hvala Ministarstvu omladine i sporta Srbije, OK Srbije i SS Srbije na podršci našim programima, kao i mom stručnom timu, treneru Goranu Mikecu, psihologu Mariji Srekov i ostalima jer je i njihov rad utkan u ove uspehe.


Najuspešnije takmičarke na Evropskim igrama u Bakuu su kajakašice Milica Starović i Dalma Benedek Ružičić, pobednice u K 2 500 metara i pete u četvercu na 500 m.

Šampioni sveta i pobednici Svetske lige, vaterpolisti su najbolja muška ekipa. Šampionke Evrope, košarkašice proglašene su za najbolju žensku selekciju. Obe ove ekipe plasirale su se i na Olimpjske igre u Riju.


Za najuspešnijeg trenera proglašen je Dejan Savić selektor vaterpolo reprezentacije. Kandidati su, između ostalih, bili i Goran Maksimović, trener Ivane Anđušić Maksimović evropske šampionke MK puškom trostav, koja je bila u konkurenciji i za sportistkinju godine, kao i Goran Mikec trener Damira Mikeca. Svečanostio su, uz Ivanu Anđušić Maksimović od strelaca prisustvovali i Zorana Arunović, broj jedan na svetskoj i evropskoj rang listi za vazdušni pištolj u 2105, Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije, treneri Goran Maksimović i Goran Mikec i  Nenad Petković generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije.


Najbolji mladi sportista je “bronzana” sa seniorskog SP i srebrna na Prvenstvu Evrope tekvondistkinja Tijana Bogdanović.


Trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pod nazivom “Sport i inovacija” pripao je Jovanu Simiću  koji je ponudio na prodaju kolekciju svojih sportskih dresava da bi prikupio sredstva za lečenje  devetogodišnje Nađe Novaković.  Uz pomoć dobrih ljudi obezbeđena  su neophodna sredstva i u Nemačkoj je uspešno izvršena transplatacija koštane srži.


Brojne sportiste, trenere i sportske radnike, predstavnike diplomatskog kora i sponzora, pozdravio je Vlade Divac predsednik OKS. Prisustvovali su i Dejan Udovičić, ministar omladine i sporta Srbije, Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije, Slavko Gak  sekretar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda kao i druge brojne ugledne zvanice.


Na kraju svečanosti  upućena je  čestitka Jasni Šekarić, učesnici sedam olimpijskih igara koja je osvojila pet medalja – zlato, tri srebra i bronzu, za 50. rođendan koji je proslavila 17. decembra.


Datum: 18.12.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...