x

Specijalna priznanja Laloviću i Kićanoviću

Specijalna priznanja Laloviću i Kićanoviću

Istaknuti rvački sportski radnik, predsednik Međunarodne rvačke federacije i član MOK Nenad Lalović i proslavljeni košarkaš Dragan Kićanović dobitnici su „Specijalnih priznanja“ Sportskog saveza Srbije za izuzetan doprinos razvoju  i rezultatima srpskog sporta.


Uručena su na svečanoj Skupštini Sportskog saveza Srbije u Domu Narodne skupštine Srbije. Uručili su ih Vanja Udovičić ministar omladine i sporta Srbije, Aleksandar Šoptar predsednik Sportskog saveza Srbije i generalni sekretar Vladimir Batez.


Lalović je izabran prvo 2013. za  v.d. predsednika Međunarodne rvačke federacije u trenucima kada je rvanju pretilo izbacivanje sa olimpijskih igara i uspeo je da, uvođenjem promena, približi rvački sport običnom gledaocu i da  ga sačuva u olimpijskoj porodici, da bi prošle godine  izabran i za predsednika Međunarodne rvačke federacija  a ove godine i za člana Međuanrodno olimpijskog komiteta. Nije prisustvovao svečanost jer je operisao staru povredu ramena zadobijenu u saobraćajnoj nesreći. Priznanje je primio njegov sin.


Dragan Kićanović je sa reprezentacijom Jugoslavije, za koju je odigrao 211 utakmica, osvojio olimpijsko zlato 1980, tri svetske medalje (zlatna u Manili 1978) i čak tri evropska zlata (1973, 1975 i 1977.) uz srebro i bronzu.  Sa Partizanom, gde je prešao iz čačanskog Borca 1972,  je osvojio tri titule u šampionatu, dva kupa i jedan Kup Radivoja Koraća. Karijeru, koju je 1966. kao 13- godišnjak počeo u čačanskom Železničaru, završio je  1984. u francuskom Rasingu. Bio je ministar sporta u vladi Srbije i predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Kićanović se sa mnogo emocija, u ime dobitnika, zahvalio na priznanjima.


Delegate na Skupštini je pozdravio i Vanja Udovičić ministar omladine i sporta Srbrije,  koji je istakao da je ova godine bila rekordna po broju medalja (522 u olimpijskim i neolimpijskim sportovima, od toga 122 zlatne) a da je skoro tri puta više medalja osvojeno u olimpijskim disciplinama (30) nego u predolimijskoj 2011. (12).


- Imali smo čime da s ponosimo u 2015. a velike zasluge imate i vi, delegati na skupštni jer je i vaš rad utkan u svaki rezultat.  Čestitam Sportskom savezu Srbije na izvanrednoj organizaciji Sajma sporta pre dve nedelje  koji je posetilo više od 60.000 posetilaca i pomogao je, što nam je bio i cilj da što više dece zavoli sport i da se njima bavi - rekao je Udovičić. -  Sada se okrećemo obavezama u olimpijskoj 2016. koja će i na nekim drugim oblastima sporta biti veoma značajna, jer već u  januaru  sledi usvajanjenje novog Zakona o sportu. Doneće dosta noviteta i uveren sam da će pomoći da naš sistem u sportu bude još bolji.


Usvojeni su izveštaji o radu i finansijskom poslovanju između dve skupštne Sportskog saveza Srbije.  Skupštini je prisustvovao 121 delegata od 222 i mogla je punovažno da odlučuje.


U umentničkom programu učestvovali su dečiji hor i operska primadona Jadranka Jovanović.

Datum: 13.12.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...