x

Pesak u očima, medalje na grudima

Pesak u očima, medalje na grudima
Srbija je osvojila dve medalje na Svetskim vazduhoplovnim igrama (WAG) koje se održavaju u Dubaiju od 1-12. decembra. Tamara Kostić i Goran Đurković iz Vršca, osvojili su srebrnu i bronzanu medalju u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje na nezvaničnoj vazduhoplovnoj olimpijadi. Ovo takmičenje važi za najprestižnije takmičenje u vazduhoplovnim sportovima i svojevrsna je kruna karijere svakog sportskog vazduhoplovca.

Nakon 12 takmičarskih serija, koje su se održale u veoma napetim uslovima na pesku Arabijske pustinje, naši sportisti su postigli rezultate koji će ući u istoriju srpskog vazduhoplovnog sporta. Tamara je u ženskoj konkurenciji, osvojila srebrnu medalju. Od nje je bila bolja samo Pučong Nunapat sa Tajlanda, koja je inače prvak sveta u ovom sportu. Trećeplasirana takmičarka bila je Andriana Lis iz Indonezije. Goran Đurković je u jakoj konkurenciji od 19 najboljih pilota iz 14 zemalja, uspeo da osvoji bronzanu medalju u veoma napetoj borbi. On je posle prvih sedam serija imao lidersku poziciju, međutim, dva doskoka od samo sedam centimetara udaljenosti od cilja, spustili su ga na četvrtu poziciju. U narednih pet serija, uspeo je da se domogne podijuma i Srbiji donese bronzanu medalju. Zlatna medalja sa ovog takmičenja otišla je u ruke rumunskog pilota Džordža Koteta, dok je treće mesto ovojo pilot iz Kine Ma Kuang.

Dodatnu neizvesnost ali i lošu sportsku sreću za Gorana, predstavljalo je i pravilo da se na kraju takmičarskih serija, najgori rezultat otpisuje. Tako su prvoplasirani i drugoplasirani pilot otpisali svoje loše rezultate od kojih su neki bili i preko 300 negativnih poena. Goranov najgori rezultat bio je samo sedam poena. Da se najlošiji poeni nisu otpisivali, on bi bio ubedljivi pobednik nezvanične vazduhoplovne olimpijade.

Izuzeto mi je krivo što nisam uspeo najsjajnije odličje da donesem u Srbiju. Imao sam kontinuitet dobih rezultata. Sedam poena uopšte toliko loš doskok, ali je ovog puta sportska sreća ipak bila naklonjena drugim pilotima.  – izjavio je pomalo razočarano Goran Đurković, pilot srpskog nacionalnog tima.

Pored paraglajderista srpski tim sačinjavaa i pet naših najboljih padobranaca. Stevan Miletić, Dragan Obradović, Miroljub Janićijević, Slobodan Terzić, Slobodan Marković predstavljaju Srbiju u padobranskim disciplinama, a da sve bude podređeno dobrim rezultatima pobrinuće se Željko Ovuka, šef srpskog nacionalnog tima. Srpski padobranci su do ovog trenutka odradili jednu takmičarsku seriju, ali je takmičenje prekinuto zbog prejakog vetra. U narednim danima se očekuje nastavak skokova.

Svetske vazduhoplovne igre okupljaju vazduhoplovce iz svih vazduhoplovnih sportova i održavaju se na svake četiri godine. Pored paraglajdinga i padobranstva, vazduhoplovci se takmiče u avionskim akrobacijama, avio modelarstvu, balonarstvu, jedriličarstvu, ultralakom letenju, letenju helikopterom i paramotorom. Ovoga puta u Ujedinjenim arapskim emiratima učestvuje 54 države sa više od 860 takmičara.

Datum: 08.12.2015. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...