BetWorld247

Osam dopingovanih u Srbiji 2015

Dr Milica Vukašinović – Vesić, direktor Anti doping agencije Srbije (ADAS) otkrila je, na izuzetnom posećenom seminaru stipendista MOS i reprezentativaca na nedavnom Sajmu sporta “Susret šampiona 2015” da je u ovoj godini u Srbiji zabeleženo osam pozitivnih doping slučajeva.


- Testirali smo sportiste iz 84 sporta, uradili skoro 700 testova i  pozitivnih je oko jedan procenat, što je u okvirima nekog proseka u svetu, gde se uradi oko 300.000 testova i pozitivnih je takođe oko jedan procenat – istakla je dr Milica Vukašinović - Vesić. - Uradili smo i anketu u kojoj 50 procenata naših sportista ne bi nikada uzelo doping, 45 bi se dvoumilo, a pet procenata su oni nepopravljivi koji  će sigurno uzeti nedozvoljeno sredstvo, bez obzira na posledice. U tih pet procenata je i ovaj jedan procenat pozitivnih, a šta je sa preostala četiri procenta? Do njih još nismo doprli. Zato su nam ovakvi seminari i  susreti veoma važni da se sportisti obaveste i saznaju kakve su posledice korišćenja nedozvoljenih sredstava.

Od nedozvoljenih sredstava u Srbiji se najviše koriste anabolici (48,5 procenata) i marihuana (18,5 procenata). I u svetu anabolici su, takođe,  na prvom mestu u veoma sličnom procentu, ali na drugom su stimulansi, pa tek onda marihuana koja je zastupljena samo u dve procenta slučajeva.

- Ove godine su četvorica naših sportista sa pozitivnim nalazima koristila marihuanu, što je tačno polovina dopingovanih – objasnila je dr Milica Vukašinović – Vesić. - Ova supstanca ne utiče da sportski rezultati budu bolji, čak suprotno, pa je  to u domenu više sociološkog fenomena, ali donosi kaznu do osam meseci koja, i te kako, može da upropasti karijeru. Od osam sportova, imali smo pozitivne nalaze u tri koja nikada nismo testirali -  raftingu, moto sportu i kjokušinkaju.

Dr Milica Vukašinović - Vesić je  obrazložila osam slučajeva dopingovanja:

Rvanje: Damjan Đorđević, 18 godina, koristio anabolike, dobio četiri godine kazne.

Rafting: Bogdan Ribarić, koristio marihuanu, kazna osam meseci.

Vaterpolo: Nikola Rađen, koristio kokain, kazna četiri godine, žalio sa Sudu za arbitražu u sportu u Lozani.

Auto moto: Nenad Jeremić, koristio klenbuterol i marihuanu, kazna dve godine.

Američki fudbal: Nemanja Ilić, koristio marihuanu, kazna šest meseci.

Atletika: Nemanja Kojić, stipendista MOS, koristio furosemid (diuretik), kazna dve godine.

Kjokušinkaj: Vasilije Grujić, koristio anabolike, kazna četiri godine.

U periodu od 2005. do 2015. ADAS je obavila 5.884 testa i bila su 62 pozitivna nalaza u 27 sportova. U poslednjih deset godina, broj pozitvnih nalaza kretao se ovako: 1 (2006), 8 (2007), 3 (2009), 20 (2010), 12 (2011), 4 (2012), 1 (2013), 4 (2014) i 8 (2015). Rvanje i bodi bilding imali su u ovom peridu po sedam pozitivnih sportista, rukomet šest.

- Sada je dostupna i aplikacija ADAS za mobilni telefon. Olakšaće pristup i našem sajtu i svim važnim informacijama. Poboljšaće  komunikaciju  i nadam se da će pomoći našim sportistima da budu bolje i brže obavešteni – podvukla je dr Milica Vukašinović - Vesić.

Seminar je, inače, bio izuzetno posećen. Prikazan je i film u kome je Ivana Španović prošla kroz doping kontrolu, namenjen pre svega sportistima koji nikad nisu išli  na doping kontrolu i gde je postupak uzimanja uzoraka urina i krvi do tančina objašnjen i naznačena su prava i obaveze sportista u ovim postupcima.

Dr Marija Anđelković je, na kraju seminara, iznela i rezultate istraživanja o korišćenju probiotika i intoleranciji na hranu. Rađeno je u saradnji sa  Farmaceutskim fakultetom u  Beogradu i biće doktorska disertacija Danice Marinković. Učestvovalo je 65 sportista –stipendista MOS. Zaključak je da probiotici izuzetno pomažu u zaštiti i poboljšanju imunog sistema i da korišćenjem mnoge tegobe i poremećaji, kraće traju,   lakše prolaze i ostavljaju manje posledice. Učesnicima je podeljen i veoma interesantan “Sportski kuvar” u kome je pravilna ishrana istaknuta kao važan element u sportskom uspehu i ponuđeni brojni recepti i kako se hraniti pre, za vreme i posle takmičenja i treninga.

Ovim seminarom, ADAS je još jednom dokazao da je, pre svega, posvećen obrazovanju sportista i da se drži one narodne “Bolje sprečiti - nego lečiti” (i kažnjavati).


Datum: 04.12.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...