x

Popović dogodine u postojbini Robin Huda nišani olimpijsku vizu

Popović dogodine u postojbini Robin Huda nišani olimpijsku vizu Autorka fotografije: Svetlana Popović

Streličar beogradskog kluba „Elit arčeri“ Luka Popović, posle veoma uspešne sezone kada je u Kopenhagenu na Šamuionatu sveta zauzeo 33. mesto što je jedan od najboljih plasmana srpskih streličara olimpik stilom, u olimpijskoj 2016. nišaniće u postojbini Robina Huda u Notingemu u Engleskoj, olimpijsku vizu za Rio!


- U Notingemu će se, od 23. do 30. maja iduće godine, deliti četiri olimpijske vize, a u konkurenciji su samo streličari koji nisu u Kopenhagenu na Šampionatu sveta osvojili kvotu. Verujem da imam velike šanse. Nikad nisam bio spremniji. Mnogo novca sam uložio u novu, vrhunsku opremu zahvaljujući stipendiji Ministarstva omladine i sporta Srbije. Vežbam zadate elemente tehnike i šaljem snimke treneru Suku na analizu, radim treninge opšte i specifične snage, izdržljivosti, mentalne pripreme, koristim nutricionistički paket bez glutena...Zaista dajem sve od sebe – istakao je Luka Popović.


Zahvaljujući razumevanju sportskog direkora OKS Damira Štajnera i podršci Olimpijskog komiteta Srbije, koji je finansirao dolazak svetski priznatog trenera Petera Suka iz Južne Koreje, u Srbiji su tokom 2015. održana četiri desetodnevna kampa ovog streličarskog maga, jednog od najboljih i najtrofejnijih svetskih stručnjaka. Napravio je procenu stanja u Streličarskom savezu Srbije u predolimpijskoj godini, odredio  streličarsku tehniku koja će se ubuduće sprovoditi u svim srpskim klubovima, postavio prioritete, napravio listu talenata i smernice za stvaranje vrhunskog streličarskog sistema.


Posebno je radio sa Lukom Popovićem koji je rezultatski „eksplodirao“  tokom ove godine. U martu na Evropskom prvenstvu u sali u Kopru ispucao je, do skoro, za Srbiju nedostižna 582 poena, a u finalu Centralnoevropskog kupa u Mađarskoj u septembru okitio se novim seniorskim državnim rekordom od 652 poena na 70 metara u olimpijskoj disciplini.


Na pitanje kakvo je iskustvo raditi sa vrhunskim svetskim stručnjakom, Luka Popović kaže:

-Kada neko počinje da se bavi streličarstvom, prvo što čuje je „koreanska tehnika“, čiji su nam elementi manje - više poznati. Međutim, rad u praksi sa njihovim trenerom, koji ima ogroman ugled, za mene je bio pravo čudo i velika inspiracija. Insistirao je, ne samo na fizičkoj, nego i na mentalnoj snazi što podrazumeva osmeh na licu i kada je najteže kao i na savršenoj tehnici gađanja. Uverio me je, da uz naporan rad i disciplinu, za mene neće biti granica, da je sve dostižno i da mogu da ispunim i olimpijski san. Bio je veoma zadovoljan mojom tehnikom i mentalnom stabilnošću na Svetskom prvenstu u Kopenhagenu, jer me je pratio na licu mesta. U kvalifikacijama sam bio plasiran ispred čuvenog svetskog rekordera iz Južne Koreje O Džin Hjaka, sa puno slabijim lukom i po izrazito jakom vetru.


Uz Luku Popovića je na takmičenjima njegova majka Svetlana, koja je nedavno uspešno završila školovanje za operativnog trenera u streličarstvu. Prisustvovala je i svim seminarima trenera Suka. Luka Popović posebno naglašava:

- Veoma je zaslužna za moje vrhunske rezultate u ovoj sezoni. Prvi put za osam godina imao sam uz sebe na Šampionatu sveta ličnog trenera i zahvaljujem se na podršci Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda, koji joj je platio smeštaj u Kopenhagenu. Mnogo mi znači njena podrška. Na širem planu, dolazak Suka u Srbiju pomogao je da poraste kvalitet u određenim segmentima gađanja. Već se izdvojilo nekoliko talentovanih takmičara u mlađim kategorijama. Otvaraju se i novi klubovi, rezultati su se napredovali. Poboljšani su i uslovi, jer su, po nacrtu trenera Petera Suka na terenu Streličarskog kluba Košutnjak, koji je po rečima iskusnog stručnjaka „najlepši klupski steličarski teren koji je video“, napravljena četiri polja ograđena „leksanom“ (specijalnom providnom plastikom) sa osam mesta za gađanje i prvi put u istoriji srpskog streličarstva moći će streličari da gađaju cele zime na 70 metara!


- Praktično, gađa se iz zatvorenog  prostora u metu na 70 metara! Ne smeta vetar, ni hladnoća, kao da smo u staklenoj bašti! Već sam nekoliko puta gađao, iskustvo je predivno! Zahvalan sam klubu „Košutnjak“ koji je uložio novac i omogućio nam uslove koje imaju sve ozbiljne reprezentacije. Hvala „Srbija šumama“ što su nam dali taj divni deo rasadnika u zakup i nadam se da će nam i obnoviti ugovor jer je taj teren postao streličarski raj, kao i mojoj Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u bloku 45 na Novom Beogradu, gde besplatno imam odlične uslove za gađanje u dvorani preko zime.


Luka Popović je sportista međunarodnog razreda i privodi kraju, u roku, kao student na budžetu, studije na  Fakultetu političkih nauka sa visokim prosekom. Objašnjava i kako usklađuje obaveze:

-Postoji ona narodna „Šta se mora nije teško“. Malo se šalim, bitna je dobra organizacija, samodisciplina i ljubav prema onome što radite! Svaki trud mora da donese rezultate. Zahvalan sam, iznad svega, roditeljima koji su me tome naučili i pomogli mi da budem, verujem, dobar čovek i sportista.


Datum: 19.11.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...