x

XV Kup Grada u znaku Marije Sudimac

XV Kup Grada u znaku Marije Sudimac

U petak i subotu, 13. i 14. novembra 2015, u Sportskom centru “SLODES“, u organizaciji Badminton saveza Beograda i badminton klubova Beograd i Clear, u saradnji sa Badminton savezom Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Turističke organizacije Beograda održan je XV Kup grada – TROFEJ BEOGRADA 2015 u badmintonu koji je okupio oko 100 takmičara iz 10 badminton centara. 


Takmičenje, koje posle državnog šampionata ima najdužu tradiciju u zemlji a u okviru kojeg su, ovoga puta, održani seniorski A turnir i juniorski kup za igrače izrasta do 11 i do 15 godina, obeležila je 13-godišnja Marija Sudimac, jedina koja se dokopala dva zlatna odličja. Članica kruševačkih Zmajeva osvojila je najsjajnija odličja u seniorskoj konkurenciji ženskih singlova i parova. U finalu singla Sudimac je savladala Bojanu Jovanović (BK Dinamo, Pančevo), dok je u okršaju za zlato u dublu, u kojem je nastupila sa svojim klupskom saigračicom Natašom Pavlović, bila bolja od Bojane Jovanović i Anje Velemir (BK Ravens KG, Kragujevac).


“Presrećna sam. Pre pola meseca sam u Kragujevcu stigla do svog prvog trofeja na seniorskim A turnirima, a u Beogradu sam došla do još dva. Doduše, kao što je bio slučaj u Kragujevcu i ovde mi je posao bio olakšan s obzirom da je naša najuspešnija badmintonka Milica Simić, i ovoga puta, nastupila jedino u konkurenciji mešovitih parova. I ovaj turnir je pokazao da svakim danom napredujem i da se trud na treninzima više nego isplati“, kazala je Marija Sudimac.


U muškim singlovima za seniore, u kojoj je bila najžešća konkurencija, član Zmajeva Dragoslav Petrović je nastavio svoj niz nepobedivosti. Do svog petog uzastopnog trijumfa na A turnirima (na turniru u Kragujevcu nije učestvovao zbog obaveza na međunarodnoj sceni) aktuelni državni prvak stigao je pobedom u finalu nad Ilijom Pavlovićem iz BK Novi Sad. U reprizi prošlogodišnjeg finala sa Kupa grada – TROFEJA BEOGRADA 2015 Petrović je slavio u dva seta.


“Od početka turnira bio sam maksimalno fokusiran i koncentrisan. Imao sam veliki motiv da odbranim prošlogodišnji pehar i prezadovoljan sam što sam uspeo u tome. Na putu ka zlato bilo je mnogo teških mečeva, a drago mi je da je i ovaj turnir pokazao da imamo mnogo kvalitetnih seniora“, istakao je Petrović.


U konkurenciji muških parova trijumfovali su Miodrag Kaličanin (BK Beograd) i Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac) koji su u finalu savladali branioce trofeja Igora Bjelana (BK Beograd) i Iliju Pavlovića. Milica Simić je, kao i lane, stigla do zlata u mešovitom dublu s tim da joj je ove godine partner bio Igor Bjelan (prošle godine igrala sa Dragoslavom Petrovićem). U finalu miksova Simićeva i Bjelan pobedili su brata i sestru Iliju i Natašu Pavlović. U konkurenciji igrača uzrasta do 13 i do 15 godina dva zlata su pripala članovima Zmajeva, a po jedno igračima BK Ravens KG i BK Dinamo.


Inače, pre početka drugog dana turnira održan je i zvaničan Sudijski kurs Badminton saveza Srbije za sticanje osnovnih sudijskih zvanja koji je vodio sudijski delegat BASS i međunarodni sudija Predrag Vuković. Posle teorijskog dela kursa svaki od polaznika je imao priliku da praktična znanja prikaže tokom suđenja mečeva. Prijatelji ovog takmičenja su Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Sportski savez Beograda, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencija Republike Srbije, kompanije “Yonex“, “Tin šped“ i “Naša Koka Plus“.


“Jubilarni XV Kup grada – TROFEJ BEOGRADA 2015 u badmintonu u potpunosti je opravdao epitet najprestižnijeg nacionalnog takmičenja. Takmičari mlađih uzrasnih i seniorskih kategorija prikazali su ovaj divan olimpijski sport u najlepšem svetlu. Kao organizatori potrudili smo se da obezbedimo najbolje sportske uslove kao i da na prigodan način obeležimo ovaj zvaničan jubilej. I ovu prilku bih iskoristio da se zahvalim Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda, kao pokrovitelju takmičenja, i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije koje pruža punu podršku svim aktivnostima nacionalnog i regionalnih saveza“, kazao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.


Medalje su osvojiliUzrast do 11 godinaDečaci pojedinačno: 1. Viktor Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Miloš Dmitrović (BK Clear, Beograd), 3. Mihajilo Vig (BK Dinamo, Pančevo), Vanja Rašeta (BK Clear, Beograd); Devojčice pojedinačno: 1. Anđela Vitman (BK Pančevo), 2. Nina Bogdanović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Marija Samardžija (BK Dinamo, Pančevo), Valentina Vujkov (BK Novi Sad); Uzrast do 15 godinaDečaci pojedinačno: 1. Sergej Lukić (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Matija Cupara (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Stefan Mijatović (BK Pančevo), David Josijević (BK Zmajevi, Kruševac); Devojčice pojedinačno: 1. Minja Milovanović (BK Ravens KG, Kragujevac), 2. Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Marta Ilić (BK Ravens KG, Kragujevac), Jovana Vučetić (BK Novi Sad); SenioriMuškarci pojedinačno: 1. Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 3. Igor Bjelan (BK Beograd; Žene pojedinačno: 1. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo), 3. Andona Milovanović (BK Clear, Beograd); Muški parovi: 1. Miodrag Kaličanin (BK Beograd) / Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Igor Bjelan (BK Beograd) / Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 3. Andrija Doder / Mateja Manić (BK Beograd); Ženski parovi: 1. Nataša Pavlović / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo) / Anja Velemir (BK Ravens KG, Kragujevac), 3. Ivana Maksimović (BK Beograd) / Sofija Milošević (BK Ravens KG, Kragujevac); Mešoviti parovi: 1. Igor Bjelan (BK Beograd) / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Ilija Pavlović (BK Novi Sad) / Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Nenad Milošević (BK Novi Sad) / Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo).


Datum: 16.11.2015. Autor: Badminton savez Beograda

PROČITAJTE JOŠ...