x

Tri svetska i azijska rekorda u Kuvajtu

Tri svetska i azijska rekorda u Kuvajtu

Prvog dana Šampionata Azije u streljaštvu u Kuvajtu (sve discipline MK i vazdušno oružje i gađanje glinenih golubova), oborena su  tri svetska i azijska rekorda.


Seniorska ženska reprezentacija Kine u gađanju vazdušnom puškom popravila je svoj svetski i azijski ekipni rekord sa 1.256,9 krugova i osvojila zlato. Stari rekord  bio je 1.253,8 krugova i Kineskinje su ga postavile na Azijskim igrama i Inčeonu u Koreji 2014.  Pojedinačno zlato osvojila je Kineskinja Siling Ji sa 208,8 krugova. Druga je bila Kineskinja Li Du sa 207,4 kruga, a treća Najres Emamgoli iz Irana sa 1895,5 krugova. Pre finalaLi  Du je bila najbolja sa 420 krugova, a finale je vredelo 414,8 krugova.


U juniorskoj ženskoj konkurenciji vazdušnom puškom Menđao Ši (Kina) je postavila svetski i azijski junirski rekord finala sa 209,6 krugova. Stari svetski i azijski rekod držala je Nejmah Hedmati (Iran) sa 207,9 krugova sa Azijskih igra u Inčeonu 2014.


Pobednik u muškoj seniorskoj konkurenciji MK pištoljem je Daehun Park iz Koreje sa 199,2 kruga. Pošto je još junior, oborio je svetski i azijski juniorski  rekord finala. Stari svetski juniorski rekord od 193,6 krugova držao je Rus Andrej Počepko sa SP u Grandi 2014, dok je vlasnik azijskog rekorda bio Boven  Žang (Kina) od 192,6 krugova sa finala Svetskog kupa u Minhenu ove godine. Park je bio najbolji u osnovnom delu sa 567 krugova, a finale je vredelo 554 kruga. Koreja je sa 1.684 kruga bila najbolja ekipa.


Ovaj šampionat, koji će trajati do 12. novembra, odlukom Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF)  suspendovan je za olimpijske vize i „em- ku – es“.


Suspenzija je usledila pošto Kuvajt nije dao vizu tehničkom delegatu ISSF, članu Adminstrativnog saveta ISSF Jairu Davidoviču (Izrael), što „nije u skladu sa principima Olimpijske povelje gde je zabranjena svaka diskriminacija i ovi principi važe na svim takmičenjima uključujući i olimpijske kvalifikacije“.


Takođe, Olimpijski komitet Kuvajta suspendovan zbog mešanja vlasti u rad nacionalnog olimpijskog komiteta, što se, takođe, kosi sa odredbama Olimpijske povelje. NOK Kuvajta zabranjeno je svako učešće u međunarodnom olimpijskom pokretu.


Datum: 05.11.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...