x

Preko 40 kuglaških trenera trenera dobilo licence

Preko 40 kuglaških trenera trenera dobilo licence

Kuglaški savez Srbije uspešno je obavio licenciranje više od 40 trenera na seminaru  u Novom Sadu, gde su dobri domaćini bili kugalški radnici KS Vojvodine na čelu sa predsednikom Radovanom Šunjkom.

U komisiji su bili profesor Slobodan Krneta sa Fakulteta za  sport  i fizičko vaspitanje u Novom Sadu, Voja Gajinov predsednik Stručne komisije Kuglaškog saveza Srbije i Vojko Pavlović generalni sekertar KSS.

- Srbija ima preko 80 klubova sa više od 1.500 aktivnih kuglašica i kuglaša i dobro bi bilo da imamo od 120 do 150 trenera sa licencama, ali ekonomska situacija utiče na smanjenje broja. Zato moramo da budemo zadvoljni i sa ovim odzivom, ali i da nastavimo da  insistiramo i, koliko možemo, i pomažemo u školovanju stručnjaka jer bez toga nema ni uspeha – istakao je u pozdravnoj reči predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović.-  Treneri u klubovima su prozvođači rezultata i još jednom čestitam i zahvaljujem se svima koji su, radeći sa našim reprezentativcima u klubovima,  doprineli da ove godine imamo izuzetne uspehe.

Dragojlović je podsetio da su u 2105. na velikim takmičenjima kuglaši i kuglašice Srbije osvojili ukupno 12 medalja – četiri zlatne, tri srebrne u pet bronzanih. Na seniorskom Svetskom kupu u februaru u Hiršauu u Nemačkoj seniorsko srebro osvojio je Vilmoš Zavarko, a dve juniorske bronze Maja Đukić i Robert Ernješi. Na seniorskom ekipnom Šampionatu sveta u maju u  Špajherzdorfu seniorska muška reprezentacija je osvojila zlato, seniorke su bile sjajne šeste.  Na kadetskom ekipnom i pojedinačnom Prevenstvu sveta, takođe u Špajherzdorfu, osvojeno je sedam medalja – tri zlata, dva srebra i dve bronze. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačno – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš, dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju), dok se na pionirskom Svetskom kupu u Špajherzdorfu, pre kadetskog i seniorskog Šampionata sveta, Tanja Petrović okitila pojedinačnom bronzom.

Profesor Slobodan Krneta je govorio o odredbama novog Zakona o sportu, posebno kada je u pitanju stručni rad u klubovima, i upozorio da su treneri dobili i neke obaveze koje do sad nisu imali a čije neispunjavanje povlači novčane kazne čak do milion dinara i zabranu rada kluba!

- Obratite pažnju da morate da imate plan i program rada, evidenciju sportista i  da oni imaju ispravne lekarske preglede i to su tri najvažnije stvari za koje treneri odgovaraju. Takođe, nekadašnja diploma trenera nije ekvivalent sadašnjoj diplomi operativnog trenara, već je to samo diploma trenera prvog razreda. Zakon nije idealan i ima dosta stvari koje će vam, u praksi, doneti poteškoća, kao na primer obaveza da sa mlađima od 14 godina mogu da rade samo profesori fizičkog vaspitanja sa fakulteta sa sport i fizičko vaspitanje. Za one koji nisu difovci, postoji mogućnost da se uključe u rad sa najmlađima ako imaju 25 godina iskustva na tom poslu. Pitanje je kakav ćemo kadar dobiti iz ove populacije, jer su ljudi koji su već jednom nogom u penziji, pa čak i stariji.

Upravo po pitanju rada sa mladima razvila se živa rasprava, jer su mnogi treneri, znajući kakva je situacija u lokalnim  sredinama, upozoravali da je upravo ta odredba pogubna, ne samo za kuglanje, nego i za druge specifične sportove,  jer  je nemoguće da se nađe dovoljan broj profesora fizičkog vaspitanja koji, ujedno, znaju i kuglanje.

- Na prvom narednom seminaru, tema će biti upravo rad sa mladima sa  isustvima iz prakse - najavila je Marija Kresović (devojačko Gajin) profesor fizičkog vaspitanja i  reprezentativka u kuglanju, čiji je diplomski rad bio iz kuglanja. - Molim vas i za saradnju, jer Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu priprema obimno istraživanje  upravo u kuglaškom sportu i biće nam potrebni mladi kuglaši i kuglašice iz vaših klubova za testiranje. Održaćemo i međunarodn kongres iduće godine  u aprilu, pa je to prilika da kuglaški treneri ponude radove, a rok je do kraja februara 2016.

Milan Pilipović, trener kuglašica superligaša Apatina je predložio, i to je prihvaćeno, da se organizuje u toku iduće godine seminar za operativne trenere za koji bi oni mogli da predlože teme i izlože svoje radove iz kuglaškog sporta, koji bi se, kasnije, i publikovali i obogatili, kao je naglasio“ izuzetno siromašnu udžbeničku i stručnu literaturu iz oblasti kuglanja“.

Datum: 25.10.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...