x

Godina sa sedam olimpijskih viza i 22 medalje

Godina sa sedam olimpijskih viza i 22 medalje

Streljački savez Srbije sa zadovoljstvom i ponosom sumirao je rezultate u 2105. – osvojeno je sedam (od ukupno devet) olimpjskih viza i 22 medalje sa Evropskih igara, Šampionata Evorpe, finala Svetskog kupa, Svetskih kupova i Univerzijade. Blistaju 12 zlatnih i po pet srebrnih i bronzanih trofeja.


Na konferenciji za medije u hotelu Union u Beogradu Siniša Mašović, predsednik SS Srbije se zahvalio na podršci Ministarstvu omladine i sporta Srbije i Olimpijskom komitetu Srbije i istakao:

-Streljaštvo, jedan od najstarijih i najtrofejnijih olimpijskih sportova u Srbiji i ove godine je među najuspešnijim sportskim granama i to sve streljačke radnike ispunjava velikim zadovoljstvom. Čestitam strelcima i stručnom štabu na ovim impresivnim uspesima. Moram, međutim, da upozorim i da je i ova sezona pokazala da gubimo trku u disciplinama malokolabarskog oružja, jer nemamo objekte. Pokazuje se ovo i u  bilansu olimpijskih viza, od devet, sedam su osvojene vazdušnim, samo dve malokalibarskim oružjem. Raduje, sa druge strane, da smo imali sjajnih rezultata u juniorskim kategorijama puškom, omladinci su prvaci Evrope, omladinke su vicešampionke. Streljačka organizacija mora da uloži dodatni napor da omasovi i osnaži discipline pištoljem, da ova generacija dobije što pre prave naslednike.


Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije, čiji je rad, uz izuzetnu saradnju sa članovima stručnog štaba i trenerima u klubovima, doneo ovaj blistavi đerdan trofeja, je podvukao:

- Iskustvo pokazuje da je dobra predolimpijska godina najava dobre i olimpijske i zato ovi uspesi, ne samo da nas raduju, nego nam daju i dodatnu injekciju optimizma za Rio 2016.  Imamo najbrojniji olimpijski tim u istoriji, strelce koji su visoko rangirani na svetskim i evropskim listama  i uz dobre pripreme, koje  počinju u ovom mesecu, za međunarodne turnire koje na čekaju do kraja godine, zakoračićemo u 2016.  gde ima mnogo obaveza. Krajem maja iduće godine podelićemo discipline i odrediti učesnike u Riju, a do tada pripremaće se širi krug kandidata. Uveren sam da će, uz pomoć OKS i Ministarstva omladine i sporta Srbije, u Riju strelci biti perjanica srpskog olimpijskog tima.


Izuzetno posećenoj konferenciji za medije prisustvovali su strelci Zorana Arunović (C. zvezda), Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), Andrea Arsović (Partizan), Milutin Stefanović („Čika Mata“, Kragujevac) i dvoje mladih Milica Babić (Palilula) i Stevan Jovanović („Čika Mata“), kao i članovi stručnog štaba Jelena Arunović i Dragan Donević, brojni treneri i prijatelji streljačkog sporta.


Zorana Arunović  je ove sezone pobedila na Evropskim igrama i u finalu Svetskog kupa u Minhenu, ali je osvojila i zlato na Svetskom kupu u Gabali. Za novu sezonu je obećala:

- Dogodine su ciljevi medalje na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru i na Svetskim kupovima. Imala sam tešku sezonu punu uspona i padova, ali se lepo završila, dočekujem kraj godine kao broj jedan na svetskoj i evropskoj listi.  To mi je podstrek da nastavim još upornije da treniram.


Ivana Anđušić – Maksimović je osvojila  ove godine zlato na Prvenstvu Evrope u Mariboru MK puškom trostav,  srebro u Svetskom kupu u Čangvonu uz olimpijsku vozu i ekipno srebro i pojedinačnu bronzu na Univerzijadi:

- Svetski kupovi dogodine  biće najbolji testovi za Rio, kao i Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem u Mađarskoj gde nišanimo i nove medalje. Radujem se takmičenjima u Riju, olimpijske igre motivišu do krajnjih granica  svakog sportistu... Hvala medijima na sjajnoj podršci streljačkom sportu, molim vas,  novinare, da i dalje  budete uz nas, jer ste i vi deo svih naših uspeha.


Andrea Arsović je ove godine osvojila tri velika zlata i jednu bronzu: pobedila je sa Milutinom Stefanovićem u miksu na EŠ vazdušnom puškom, okitila se zlatom u Bakuu na Evropskim igrama i zlatom u Svetskom kupu u Fort Beningu, a na kraju sezone u finalu Svetskog kupa bila je treća sa „bronzanim“  kristalnim globusom:

- Hvala našem savezu, Ministarstvu omladine i sporta i OKS na velikoj pomoći bez koje ne bi bilo ni ovih rezultata. Uz mene su bili trener Dragan Donević i stručni tim i  njihov rad je utkan u sve moje uspehe u godini koja je bila sjajna a u koju sam ušla rasterećena, jer sam još lane u Granadi na SP obezbedila olimpijsku vizu, pa je i to pomoglo da bude mnogo najsjajnijih medalja. Četvrtu godinu za redom sam među prve tri na svetskim i evropskim listama za vazdušnu pušku i to mi daje novi polet...


Milutin Stefanović je u 2014. osvojio olimpijsku vizu, zlato na Svetskom kupu u Fort Beningu, zlato u miksu sa Arsovićevom na EŠ i bronzu u finalu Svetskog klupa. Trenutno je peti na svetskoj rang listi za vazdušnu pušku:

- Najdraži trofeji, uz onaj sa EŠ, su mi bronza i kristalni globus iz finala Svetskog kupa u Minhenu ove godine. Sada me, kao i sve ostale olimpijce, čeka težak rad do OI u Riju, ali se tome radujem jer ćemo dosta vremena svi provesti na našem zatvorenom MK strelištu u Kragujevcu, u sjajnoj atmosferi, gde caruju pobednički duh i pozitivna energija.


Milica Babić  će ovu godinu pamtiti po dve evropske medalje:

- Dva puta sam bila na postolju, prvo sa drugaricama iz reprezentacije Sanjom Vukašinović i Ninom Radulović kada smo osvojile bronzu vazdušnom puškom u Holandiji, a onda i za srebro MK puškom u  Mariboru  sa Vukašinovićevom i Nevenom Armuš. Donela mi je čak 12 državnih rekorda, neke i na najvećim tamičenjima – za juniorke jedan vazdušnom puškom i deset MK puškom i jedan MK puškom za seniorke.


Stavan Jovanović je sa Milošem Ivanovićem i Jovanom Čičevskim postao šampion Evrope u Mariboru MK puškom i, priznaje, da ga je ta zlatna medalja – iznenadila:

- Nismo na pripremama i takmičenjima  bili tako ubedljivi, ali smo se u Mariboru okitili zlatom. Bio sam, na svom trećem Prvenstvu Evrope, i peti u finalu u trostavu. Iduće godine cilj mi je da na dva Šampionata Evrope - u Đeru vazdušnim oružjem i MK oružjem u Talinu, ponovo budem visoko plasiran...


Prvo takmičenje u novoj sezoni biće 17. oktobra prvo kolo Kupa SS Srbije vazdušnim oružjem u Novom Sadu.


USPESI SRPSKOG STRELjAŠTVA U 2015.


Evropske igre u Bakuu 4 ( 4 – 0 –0)

Zlato: Andrea Arsović (vazdušna puška).

Zlato: Zorana Arunović (vazdušni pištolj).

Zlato: Damir Mikec (MK pištolj)

Zlato: Damir Mikec (vazdušni pištolj).


Prvenstva Evrope 7 (3- 2- 2)


Prvenstvo Evrope vazdušnim  oružjem u Arnhemu: 4 (1 – 1 -2)


Zlato: miks tim Srbije vazdušnom puškom (Andrea Arsović i Milutin Stafanović).

Srebro: Damir Mikec (seniori, vazdušni pištolj).

Bronza: muška seniorska reprezentacija Srbije vazdušnim pištoljem (Damir Mikec, Andrija Zlatić, Dimitrije Grgić).

Bronza:  ženska juniorska reprezentacija vazdušnom puškom (Sanja Vukašinović, Nina Radulović, Milica Babić).


Prvenstvo Evrope MK oružjem u Mariboru: 3 (2 – 1 – 0).


Zlato : Ivana Maksimović (seniorke, MK puška trostav).

Zlato: juniorska muška reprezentacija MK puškom trostav (Stevan Jovanović, Miloš Ivanović i Jovan Čičevski )

Srebro: juniorska ženska reprezentacija MK puškom trostav (Milica Babić, Sanja Vukašinović, Nevena Armuš).


Finale Svetskog kupa 3 (1 – 0 - 2)


Zlato (veliki kristalni globus): Zorana Arunović (vazdušni pištolj)

Bronza (mali kristalni globus): Andrea Arsović (vazdušna puška)

Bronza (mali kristalni globus): Milutin Stefanović (vazdušna puška).


Svetski kupovi 6 (4 – 2- 0)


Čangvon u Koreji 1 (0- 1 - 0): srebro Ivana Maksimović vazdušnom puškom.

Fort Bening u SAD 3 (3 – 0 - 0): zlatne Andrea Arsović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) i Damir Mikec (vazdušni pištolj).

Minhen 1 (0 - 1 - 0): srebro Bobana Veličković vazdušnim pištoljem.

Gabala u Azerbejdžanu 1 (1 - 0 – 0): zlato Zorana Arunović vazdušnim pištoljem


Univerzijada u Gvangdžuu 2 (0 - 1- 1).


Srebro: ženska reprezentacija vazdušnom puškom (Ivana Maksimović, Dragana Todorović i Katarina Biserčić).

Bronza: Ivana Maksimović (vazdušna puška).


Osvojeno sedam (od devet) olimpijskih viza


Srpski strelci su u 2015. osvojili sedam, od ukupno devet, olimpijskih viza za Rio 2016: po dve su na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj). Sedmu je doneo u Mariboru na EŠ Milenko Sebić (MK puška trostav).

Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj),


Ukupno 22 medalje u 2015. (12 – 5 - 5)


Evropske igre        4 0 0 4

Evropska prvenstva 3 2 2 7

Finale Svetskog kupa 1 0 2 3

Svetski kupovi        4 2 0 6

Univerzijada 0 1 1 2

Ukupno       12 5 5 22


Napomena: Streljaštvo je bilo najuspešniji sport u srpskoj olimpijskoj ekspediciji na prvim Evropskim igrama u Bakuu sa četiri zlata.

Srbija je bila prva nacija u bilansu medalja na Svetskom kupu u Fort Beningu sa tri zlata.


U 2014. bilans sa Svetskog prvenstva, Prvenstva Evrope, finala Svetskog kupa i Svetskih kupova je bio 15 medalja (4 – 4 - 7).


Datum: 08.10.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...