x

Đurković zlatom puni džepove

Đurković zlatom puni džepove
Goran Đurković iz vršačkog paraglajding kluba „Berkut“, pobednik je međunarodnog takmičenja u paraglajdingu koje se prošlog vikenda (03.-04. oktobar) održao u Raški. Najbolji paraglajderisti iz cele Srbije, sa gostima iz Crne Gore, takmičili su se u preciznom sletanju paraglajderom. Nakon dva takmčarska dana i šest kalkulativnih serija, Đurković je bio bolji od 29 takmičara, među kojima su bile i dve dame. Drugo mesto je osvojio Dejan Valek iz Novog Sada sa velikim zaostatkom za vodećim Đurkovićem, ali i sa ogromnom prednošću ispred trećeplasiranog Slobodana Maletića iz Surčina.

Iskreno, obožavam da dođem u Rašku na takmičenje. Domaćini ovde su zaista posvećeni onome što rade i to rade na izuzetno visokom nivou. Pored odličnih domaćina i priroda je bila darovita, pa su uslovi za letenje ovde jedni od najboljih u zemlji, a i regionu. Valjda je pored tolike pozitivne energije, ali i velikog truda i treninga, i pobeda došla sama od sebe. – Izjavio je Goran Đurković, pobednik „Raška open 2015“,

Za razliku od pojedinačnog pasmana u ekipnoj konkurenciji je bilo neizvesno. Borba za prvo i drugo mesto je trajala do poslednjeg sletanja. Ipak, piloti PK „Košava“ iz Surčina su pokazali da se najbolje mogu nositi sa pritiskom. Oni su kao prvoplasirani iza sebe ostavili veoma iskusne pilote iz tima „Montenegro“ koji su dokazali da je i u Crnoj Gori popularnost paraglajdinga počela  ići uzlaznom putanjom. Kao trećeplasirana ekipa, takmičenje je završio tim PK „Berkut“ iz Vršca. Iako njihovu ekipu čine isključivo reprezentativci, ove godine im nije pošlo za rukom da osvoje najsjajnije odličje na ovom tradicionalnom takmičenju. Zoran Petrović Gugi, pilot koji je prvi doneo paraglajder u Srbiju i njime prvi poleteo, posle duže takmičarske pauze, vratio se na takmičenja i ovom prilikom osvojio visoku četvrtu poziciju.

Organizatori takmičenja bili su Vazduhoplovni savez Srbije i PK „Golija“ iz Raške uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.

Najbolje plasirani srpski pilot paraglajdera na međunarodnoj rang listi je Dragan Popov, član vršačkok PK „Berkut“. On je na ovom takmičeu zauzeo petu poziciju što govori u prilog činjenici koliko je takmičenje u ovom sportu neizvesno i zahtevno. Popova na međunarodnoj rang listi u stopu prati njegov klupski kolega Goran Đurković koji je trenutno na četvrtoj poziciji. Da li će se posle ovog takmičenja promeniti plasman naših najpreciznijih pilota paraglajdera, ostaje da vidimo do kraja nedelje kada će izaći dopunjena rang lista.

Na žalost, iako paraglajding ne zahteva preteranu fizičku snagu, u Srbiji se njime bavi samo pet devojaka. Tri do njih su aktivne učesnice na takmičenjima i postižu zavidne rezultate kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. Upravo radi popularizacije ovog sporta kod nežnijeg pola, veliki broj paraglajding škola je uveo posebne uslove i pogodnosti za devojke koje žele da se bave paraglajdingom.

Datum: 07.10.2015. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...