x

Srbija treća u grupi u finalu Lige mladih evrope

Srbija treća u grupi u finalu Lige mladih evrope

Strelci Srbije nisu uspeli da se kvalifikuju u borbe za medalje na finalnom turniru Lige mladih Evrope u švedskom gradu Rotne Veksjo.


Posle startne pobede protiv Hrvatske sa 16:8 (Sanja Vukašinović je donela osam, Stevan Jovanović i Lazar Kovačević po četiri boda), u drugom kolu poraženi su od  Norveške  na raspucavanje. Regularno bilo je 12:12, Norvežani su u  dodatnim hicima bili uspešniji i uzeli važne bodove sa 2:0. Stevan Jovanović je uzeo dva Sanja Vukašinović šest i Lazar Kovačević četri boda.  Vukašinovićeva je imala promašaj u trećoj seriji, jer joj je puška opalila na prazno, nije joj, kako strelci kažu „prebacila na klik“.


Za meč za brnozu bila nam je potrebna pobeda protiv Francuske, ali je  usledio drugi poraz sa 14:10. Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević imali su po četiri,  Stevan Jovanović  dva boda tako da je Srbija ostala treća u grupi. Stevan Jovanović je imao promašaj zbog kvara na pušci. Prva u našoj grupi je Francuska bez poraza, druga Norveška sa dve pobede, treća Srbija sa  jednom i četvrta Hrvatska bez pobede.


U drugoj grupi, Mađarska je prva sa tri pobede, Švadska druga sa jednom i boljom poen razlikom, treća je  Austrija sa jednom pobedom i slabijim odnosom u poenima i četvrta je Finska takođe sa jednom pobedom ali najslabijim odnosom u bodovima.

U nedelju 4. oktobra puškom u meču za zlato sastaće se Francuska i Mađarska a u duelu za bronzu  skandinavski derbi Švedska - Norveška. Pištoljem  za zlato će se boriti Ukrajina i Švajcarska, a za bronzu Italija i Poljska. Srbija nije imala ekipu ovim oružjem.


- Ova ekipa vredi najmanje za brnzu a što se nismo plasirali u borbu za medalje krivi su pehovi i zbog toga smo svi razočarani - kaže trener Ivan Manojlović.- Mogli smo u meč za treće mesto i da su Hrvati dobili Norvežane, ali su  izgubili sa 14:10. Uslovi su bili dobri, streljana je nova i veoma kvalitetna, gađalo se na novim “megalink” metama.


U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina vazdušnom puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo mešovite (dečaci i devojčice). Gađa se duelno, strelac protiv strelca uz glasnu muziku i navijanje.


U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju. U drugom finalu 2010. u Bolonji  Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.


U trećem finalnom turniru 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje, četvrto, mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.

U četvrtom završnom turniru u Vroclavu 2012. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je završila na petom mestu. Srpski strelci se nisu kvalifikovali za završni turnir u Laškom 2013.


Na petom završnom turniru u Smederevu 2014. srpski strelci su završili takmičenje u grupama i nisu se uključile u borbe za medalje. Puškom je reprezentacija bila treća, a pištoljem četvrta u grupi.


Šesti turnir u Švedskoj  srpska reprezentacija puškom završila je na trećem mestu u grupi i nije se plasirala u mečeve za medalje.

Datum: 04.10.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...