Srbija pri vrhu po broju svetskih odličja u Ožibeleu

Srpska veslačka reprezentacija je na Svetskom prvenstvu za seniore, koje je od 30. avgusta do 6. septembra 2015. održano u francuskom Ožibeleu, postigla najveći uspeh u istoriji ovog sporta kod nas, kada su u pitanju planetarni šampionati. Tri bronzana odličja koja su izlili Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu bez kormilara, Miloš Stanojević u skifu za lake veslače i Viktor Pivač, Martin Mačković i kormilar Luka Mladenović u dvojcu sa kormilarom ubedljivo je najbolji skor srpskog veslanja na svetskim šampionatima. Najbolji dokaz toga jeste i činjenica da je, do Ožibelea, na svim dosadašnjim planetarnim šampionatima osvojeno ukupno šest medalja (1998, Keln bronza – dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki; 2001, Lucern – srebro – dvojac bez kromilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki; 2006, Iton – zlato – dvojac sa kormilarom Nikola Stojić, Jovan Popović, kormilar Ivan Ninković; 2007, Minhen – srebro – četverac bez kormilara Marko Marjanović, Jovan Popović, Goran Jagar, Nikola Stojić, kormilar Saša Mimić; 2008, Otenshajm – bronza – dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Goran Nedeljković; 2009, Poznanj – bronza – dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović). Takođe, odličja u Francuskoj bila su prva svetska seniorska odličja koja su pridodata u bogatu riznicu srpskog veslačkog sporta nakon pauze od šest godina.

O veličini uspeha srpskog veslanja u Ožibeleu, na kojem su oboreni rekordi po broju posada (516), takmičara (1291) i zemalja (77), govori i podatak da je po ukupnom broju osvojenih medalja naša zemlja zauzela peto mesto kada su u pitanju muške discipline. Ispred naših veslača na ovoj listi jedino su bile Velika Britanija (6 medalja), Nemačka (6), Francuska (5) i Novi Zeland (4), a iza Australija, Danska i Litvanija sa po dva odličja, te Švajcarska, Češka, Hrvatska, Italija, Slovenija, Norveška, SAD, Estonija i Holandija sa po jednim. Izuzetnu jaku konkurenciju kada su u pitanju muškarci najbolje oslikava to što velike veslačke nacije Rusija, Poljska, Ukrajina, Mađarska, Rumunija, Kanada, Kina i Južna Afrika nisu uspele da se domognu nijednog odličja.

Kada se uzmu u obzir sve discipline u Ožibeleu, uključujući i para-veslačke, po ukupnom broju medalja Srbija sa tri odličja deli sedmo i osmo mesto sa Holandijom. Prvo mesto na ovoj listi zauzela je Velika Britanija (15), slede Novi Zeland i Nemačka (po 9), SAD (7), Francuska (6), Australija (5). Sa po dva odličja, iza Srbije i Holandije, su Češka, Danska, Litvanija, Kanada, Kina i Norveška, a sa po jednim Hrvatska, Izrael, Italija, Švajcarska, Grčka, Slovenija, Estonija, Južnoafrička Republika i Ukrajina. Inače, 23 zemlje su u Francuskoj imale barem jednog svog predstavnika na postolju.

U konukrenciji veslačica sa po pet medalja najuspešnije su bile Britanke, Novozelanđanke i Amerikanke. Nemačka je, kada je ova lista u pitanju, završila na četvrtom mestu sa tri odličja, a slede Holandija i Kina sa po dva, odnosno Australija, Češka, Grčka, Južnoafrička Republika i Kadada sa po jednim.

Datum: 03.10.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...