Partizanu najviše titula na najmasovnijem Državnom šampionatu

Autor fotografije: Dragan Skorić / Savremenisport.com

U nedelju, 20. septembra 2015, održan je drugi dan Prvenstva Srbije u veslanju, najjačeg domaćeg takmičenja u ovoj godini. Posle okšaja juniora i pionira u subotu, u nedelju su se za naslove prvaka ogledali kadeti i seniori. Posle mnogo neizvesnih i kvalitetnih trka u dva dana na Adi Ciganliji Partizan je prvenstvo, koje je po broju učesnika bilo najmasovnije u istoriji ovog takmičenja (232 posade), završio kao najuspešniji klub sa ukupnim skorom od 19 medalja, sedam zlatnih, devet srebrnih i tri bronzane. Drugo mesto u ukupnom plasmanu pripalo je Čurugu koji je osvojio šest zlatnih i po dve srebrne i bronzane, dok je treće po uspešnosti sa ukupno 10 odličja – šest zlatnih, jednom srebrnom i tri bronzane bilo Smederevo.

– Ovogodišnje Prvenstvo Srbije bilo je izuzetno kvalitetno i jako, a postignuto je mnogo dobrih rezultata. Prvog dana posebne pohvale zaslužuje Vukašin Pivač koji je, iako kadet, trijumfovao u juniorskom skifu za vrhunskim rezultatom za njegovo godište 7:13,93. Naravno isti uspeh sa, takođe dobrim rezultatom, ponovio je i u finalu kadetskih skifova. Isto važi i za junirski dubl skul Bogdan Stepić, Damjan Lazić koji je u svojoj prvoj godini juniorskog staža osvojio zlato sa izvanrednim vremenom – 6:37,78. Dobar rezultat postigao je i juniorski osmerac Aleksa Ivković, Radoš Milićević, Đorđe Janićijević, Lazar Lazović, Nikola Cvijetić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Dušan Kostić, kormilar Matej Milenković koji je s vremenom 6:10,88 zasluženo stigao do najsjajnijeg odličja. Posebno raduje činjenica da je prvog dana nastupilo mnogo pionira i pionirki koji su pokazali da srpsko veslanje ne mora da brine za budućnost – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković. – Kada su u pitanju nastupi seniora i kadeta posebne pohvale za odličan rezultat zaslužuje seniorski dvojac bez kormilara Igor Lucić, Radoje Đerić koji je osvojio zlato sa izvanrednim rezultaom 6:19,30, što je svega deset sekundi lošije od svetskog rekorda. Takođe, aplauz za nastup je zaradio i Andrija Šljukić koji je skupio snagu da nastupi na najjačem domaćem takmičenju uprkos preteškoj međunarodnoj sezoni i uspeo da osvoji zlata u skifu i u dubl skulu. I istog razloga pohvalio bih i Nikolu Stojića, Gorana Jagara i Radoja Đerića koji su svojim nastupima podržali ovo takmičenje i dali mu na posebno velikom značaju. Kadetski dubl skulovi Filip Milojević, Luka Lazarević, odnosno Vuk Mladenović, Novak Živanić su osvojili zlato, odnosno srebro, sa izvanrednim vremenima 6:41,20 i 6:42,30. Na visokom nivou bio je i kadetski šampionski dvojac bez kormilara Danilo Selaković, Aleksandar Radovanović s vremenom 7:07,48, šampionka u kadetskom skifu Jovana Stanivuk s rezultatom 8:09,69, kao i kadetski osmerac Luka Milošević, Nikola Uverić, Mihajlo Svorcan, Jovan Kresojević, Boris Dimitrijević, Đorđe Janićijević, Luka Ristić, Veljko Milovanović, kormilar Matej Milenković koji je osvojio zlato s vremenom 6:11,34. Inače, posebno bih naglasio da smo ove godine prvi put u istoriji imali kvalifikacije u kadetskim i juniorskim osmercima što je najbolji dokaz da se srpsko veslanje iz godine u godinu populariše.

Pored tri pomenuta kluba medalje na Državnom prvenstvu osvojalo je još devet klubova i to Crvena zvezda (5 zlata – 7 srebra, 6 bronzi), Danubius 1885 (3 – 5 – 9), Grafičar (3 – 2 – 1), Tamiš (1 – 1 – 1), Palić (1 – 0 – 1), Galeb (0 – 6 – 3), Sava (0 – 0 – 3), Begej (0 – 0 – 1) i Pirot (0 – 0 – 1)

– Prvenstvo je proteklo u najboljem mogućem redu. Uslovi na stazi su drugog dana za nijansu bili bolji bez obzira na jači vetar, pošto je bilo hladnije, samim tim bolje za veslanje, a i bilo je manje kupača. Na šampionatu su postignuti realni rezultati, a posebno smo ponosni zbog činjenice da je ovogodišnji šampionat bio najmasovniji u istoriji ovog takmičenja. Taj podatak raduje sve poklonike veslanja u našoj zemlji jer se, očigledno je, baza širi iz godine u godinu. Tačku na veslačku sezonu biće stavljena u Novom Sadu kada je 17. okotbra na programu daljinska regata u okviru Trećeg, poslednjeg kola, omladinske lige – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Inače, u okviru šampionata održane su i zanimljive trke iz kojih rezultati nisu ulazili u skor klubova. U duelima studentskih osmeraca pobedila je posada Danubiusa 1885. U skifu za vaterane, u kategoriji preko 27 godina, najuspešniji je bio Ivan Jović iz Galeba, u kategoriji preko 36 godina najbolji je bio Igor Ivanović iz Crvene zvezde, u kategoriji preko 43 godine Milovoj Zelić iz Galeba, u kategoriji preko 50 godina Danilo Kuljaj iz Galeba, u kategoriji preko 55 godina Feodor Bojkov iz Danubiusa 1885, u kategoriji preko 60 Jovan Opačić iz Tamiša, a u kategoriji preko 65 godina Mihajlo Vujasinović iz Crvene zvezde, a u kategoriji preko 70 godina Mara Čabrić iz Crvene zvezde, ujedno najstariji učesnik šampionata. U promotivnim trkama veslačica, u kombinovanom osmercu i u četverac skulu, najbolje su bile posade Danubiusa 1885.

Skor osvajača medalja

Klub

Zlato

Srebro

Bronza

Ukupno

Partizan

7

9

3

19

Čurug

6

2

2

10

Smederevo

6

1

3

10

Crvena zvezda

5

7

6

18

Danubius 1885

3

5

9

17

Grafičar

3

2

1

6

Tamiš

1

1

1

3

Palić

1

/

1

2

Galeb

/

6

3

9

Sava

/

/

3

3

Begej

/

/

1

1

Pirot

/

/

1

1

Datum: 21.09.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...